Vildmarken testar: Sako S20 Hunter

2021-01-11

Vildmarken testar: Sako S20 Hunter

Sedan Sakos livesända premiär har många svenska jägare varit nyfikna på deras senaste produkt, Sako S20 Hunter. Detta gevär är byggt för att anpassas och konfigureras efter skyttens behov – och vi tog nyligen med det ut i skog och mark för att se vad det går för. 

Sako S20Sako S20 har intagit 2020-talets form, bland annat med det moderna tumgreppet som växt sig populärt på marknaden genom ett urval vapenproducenter på marknaden, med både en och två twister. Vapnet är modulbart, eller lättare sagt anpassningsbart, med en mängd originaltillbehör.

Själva kallar Sako S20 för deras första hybridvapen; som riktar sig till både jägaren och sportskytten. Förenklat kan man säga att det rör sig om ett jaktvapen med taktiska fördelar och möjlighet att, genom ett stort urval av tillbehör, exempelvis snabbt bygga om den till din nya långhållsrigg. Personligen så är det moderna tumhålsgreppet en riktig favorit. Greppet är rymligt så för dig med riktiga grabbnävar, eller om du vill skjuta med handske på, så finns det gott om utrymme. Greppytorna är gummerade vilket ger ett bra grepp om bössan, även om vapnet är blött.

Kindkontakt på ett vapen är A och O, och inga eftermonterade lösningar behövs på S20, som har ett integrerat höj- och sänkbart kindstöd. På högersidan hittar du en fjäderbelastad infälld tryckknapp som höjer och sänker kolvkammen. På andra sidan av kindstödet visas en nummergradering som hjälper dig att minnas just ditt läge, något som inte minst är användbart eftersom du måste sänka kindstödet för att få ut slutstycket.

På S20 hittar du snabbfästen för rembygel på båda sidorna av fram- och bakkolven, något man förut bara har sett på taktiska kolvar. Jaktversionen kommer även med traditionella rembygelfästen på undersidan, men de kan plockas bort om man vill ha en ren undersida på vapnet.

Sako S20

Sako S20Justerbarhet och anpassning

Som sagt, justerbarhet och anpassning är S20:s motto. Bakkappan kan förlängas med medföljande mellanlägg, men kan även köpas till för att öka längden ytterligare. Kortaste jaktkolven kan bli 345 mm och det längsta kan bli är 372 mm.

Vad gäller anpassning av längd så är det även värt att nämna avtryckaren. Förutom att man kan ställa avtryckarvikten från ett till två kilo, så kan du även flytta fram och bak avtryckaren i ett spann av 7 mm, allt för att ge optimal passform. Avtryckarbladet är något bredare än tidigare Sako-modeller, vilket ger mig känslan att de tagit ännu en taktisk fördel in i jaktvärlden i form av bättre kontakt med fingret och bättre avfyrning.

Sako S20

Tar upp rekylen

Det som ändå får S20 att sticka ut, i alla fall enligt oss, är vapnets stockuppbyggnad. Chassit är byggt i flygplansklassat aluminium som tar upp rekylkrafterna på ett bra sätt. Med hjälp av två skruvar har den en avtagbar bakstock, dels för smidigare transport, men även för att du ska kunna byta ut bakstocken mot en sportskyttevariant.

Sako S20 består i övrigt av material med hög slagtålighet. Trots sitt robusta skelett, så upplever jag dock stocken lite plastig, antagligen på grund av en kombination mellan materialvalet och att de vill hålla vikten till ett minimum.

Testvapnet är i kaliber 308 Win, med ett kikarsikte, monterat ovanpå gevärets låda i de utfrästa Picatinny-baserna. Genom att integrera baserna på lådan ger det möjlighet, givetvis beroende på val av optik, till lägsta möjliga montage.

Extra eldkraft

Magasinet är tillverkat i glasfiberarmerad komposit och rymmer fem standardpatroner eller tre magnum. För dig som önskar lite extra eldkraft så finns det ett större magasin som rymmer tio standardpatroner eller sju magnum. Historiskt sett har Sako tidigare erbjudit olika magasin för standard och magnum, men i detta fall har de istället tagit till i storlek på magasinet och rymmer alltså dem båda. Magasinet upplevs hållbart och robust, men, och det är ett MEN med stora bokstäver: det skramlar i monterat läge. Det är inget som begränsar dig, eller påverkar komforten, men för mig personligen är det helt klart något som sänker helhetsintrycket på en bössa som annars är välbyggd.

Sako S20 erbjuder även en nyutvecklad typ av sadelmontage som tillval. Det är ett montage som är utvecklat för att passa de flesta kikarsikten, med utbytbara ringar där du kan välja mellan 1 tum, 30, 34 och 36 millimetersringar och du kan flytta baserna i ett antal olika steg fram och bak. Vårt testvapen använde dock inte detta nya fäste och jag väljer därför att inte gräva djupare i just detta. Men montaget är fastmonterat med skruv, och alltså inget snabbfäste.

Plundra i säkert läge

Sako S20 chassiSako S20 har ett uppdaterat slutstyck av rostfritt stål och har tre stycken låsklackar och en fjäderbelastad utkastare i slutstyckshuvudet, något som hjälper till att slänga ut tomhylsorna vid avfyrat skott. Säkringen på S20 är däremot inget nytt med, det är en klassisk Sako-säkring, så kallad trelägessäkring, som med hjälp av ytterligare en knapp hjälper dig att plundra vapnet i säkert läge.

Pipan är en klassisk kallhamrad pipa från Sako-fabriken. Pipprofilen på jaktversionen är en smalare flutad pipa på 18 mm – och kommer gängad från fabrik i 51 eller 61 centimeter.

Vid lanseringen kommer S20 i 243 Win, 308 Win, 6.5 CM, 270 Win, 30-06 Sprg, 7mm Rem Mag, 300Win Mag och 6.5 PRC.

Tack till BOFAB i Grums som lånade ut testvapnet.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att