Vildmarken testar: Hikmicro M15 4G Trail Camera

Att använda en viltkamera för att se vad som pågår runt din jaktplats när du inte är där kan vara en riktig ögonöppnare. Vi har testat nya Hikmicro M15, en appstyrd åtelkamera som sätter guldkant på jakten!
Att använda en viltkamera för att se vad som pågår runt din jaktplats när du inte är där kan vara en riktig ögonöppnare. Vi har testat nya Hikmicro M15, en appstyrd åtelkamera som sätter guldkant på jakten!
2024-03-19

Vildmarken testar: Hikmicro M15 4G Trail Camera

Att använda en viltkamera för att se vad som pågår runt din jaktplats när du inte är där kan vara en riktig ögonöppnare. Vi har testat nya Hikmicro M15, en appstyrd åtelkamera som sätter guldkant på jakten!

Hikmicro M15Nyligen lanserade Hikmicro sin M15 4G Trail Camera, och jag var en av de första att testa den. Den använder 4G-nätet för att skicka stillbilder (upp till 10 MP) och videor (upp till 1080p) direkt till din telefon via Hikmicros egna app. En gratis grundläggande dataplan låter dig ta emot 300 gratis foton per månad, och det finns även andra paket som kostar någon hundring i månaden. Det ligger stor möda bakom användarvänligheten i Hikmicros app, SIGHT, en app där du kan hantera alla dina Hik-produkter, och åtelkameran är definitivt inget undantag.

Att se vildsvinens nattliga vandringar, eller fånga en råbock som sträcker på sig i gryningen, är magiskt och för mig har kameran blivit ett oumbärligt verktyg för att hålla koll på rådjur och vildsvin. Genom att noggrant studera råbockarnas utveckling och vara vaksam på när rävar och grävlingar rör sig över markerna är det enkelt att skaffa sig en djupare förståelse för skogens dynamik och vad som rör sig på markerna; före, under och efter jaktsäsong. Ja under hela året faktiskt.

Hikmicro M15

Hikmicro M15Jag har varken lust eller tålamod för krångliga installationer och det var därför med glädje som jag insåg att M15 är väldigt enkel att installera. Du börjar genom att öppna det väderbeständiga locket och sätta in antingen sex eller 12 AA-batterier och ett SD-kort, inget av vilka medföljer. Viltkameran kan sedan synkroniseras med din telefon via appen genom att skanna en QR-kod på insidan av kameran och i korthet är du klar där. Att senare fixa inställningar och dela med dig av dina bilder gör du genom fjärrstyrning i appen.

Sight-appens meny låter dig välja om kameran ska ställas in för att ta videor, foton – eller både och. Du kan även justera PIR-känsligheten och blixtutmatningen, samt välja mellan fördröjd eller schemalagd bild. Kameran kan ställas in för att köra under två arbetsperioder per dag, antingen under korta perioder eller dygnet runt. Allt detta kan göras via din telefon, så kort och gott kan du göra alla inställningar hemifrån soffan.

M15 fungerar klanderfritt och under testets gång så var jag mycket imponerad av den. Som redan nämnts är det rådjur och vildsvin som snurrar mest på mina marker, men jag har även lyckats fånga en av vårens första grävlingar som vaknat – och icke att förglömma några enstaka ekorrar som triggat kameran.

Det är alltid lurigt med batteritid när det gäller viltkameror. Faktorerna är nämligen många och beror på hur ofta den tar bild eller spelar in film, hur ofta du är inne och gör inställningar, temperatur, val av batterier, och inte minst hur bra täckning kameran har. Viltkameror kan nämligen dra väldigt mycket mer ström om den har dålig täckning jämfört med bra täckning eftersom den får slita ont varje gång den ska ladda upp bilder. Men eftersom det går att köra tolv batterier i den så bäddar det dock för goda förutsättningar. Dessutom så erbjuder Hikmicro en uppladdningsbar solpanel som tillbehör (för strax under 1 000 spänn), vilket i kombination med bra batterier troligtvis spar dig många batteribyten under året.

Variation av vilt

Dagtidens färgfoton och videor såg mycket bra ut för mig, och den diskreta inbyggda 940 nm IR-lampan gjorde det också möjligt för mig att fånga några riktigt intressanta svartvita bilder efter mörkrets inbrott. M15:s känsliga sensor har en fördröjning på bara en halv sekund, som kan vara till både för och nackdel, där kameran ibland skjuter en bild när man bara ser trynet på vildsvinet, men som helt klart höjer förhoppningen tills nästa bild ramlar in.

Bilder och videoupptagningar är märkta med fångstdatum och tid, samt månfas och lufttemperatur. Jag vet av erfarenhet att denna information kan göra en stor skillnad när man försöker bygga upp en bild av sitt bytes beteende och vanor, och hur dessa vanor förändras genom olika delar av dagen och natten och under olika klimatförhållanden.

Jag använde det medföljande bandet för att fästa M15 på ett träd bredvid min betningsplats, men enhetens kamouflerade pansrade hölje är också gängat för montering av stativ och andra kamerahållare. Oavsett vilket alternativ du väljer; se till att enheten är ordentligt fastsatt eftersom dess rörelsesensor kommer att aktiveras om viltkameran gungar i vinden.

Hikmicro M15

Guldkant på jakten

Viltkameror sätter helt klart guldkant på jakten. Det är jäkligt roligt att se vad som rör sig på markerna, och se hur individer utvecklas, och låta dig ta vettigare beslut kring vad som kan fällas när väl klockan är slagen för jaktsäsong. Hikmicro M15 4G är en pålitlig lösning till ett vettigt pris. Och om du är orolig för att behöva betala extra pengar för de månatliga anslutningsplanerna kan du alltid hoppa över den möjligheten och tanka hem bilder och videor direkt från minneskortet istället.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter