Ad

Utbilda din hund inför vildsvinsjakten

[Jakt & Fiske 2020] Intresset kring vildsvinsjakt är stort i Sverige och på Mamima Jakts hundträningscenter får både hundar och hundförare verktygen till en säker och effektiv jakt – och i andra änden av träningen väntar både belöning och uppskattning. [Text: Magnus Skoglund] 

– Efter ett avklarat diplomtest så får man ett bevis på att hunden kan jaga vildsvin, något som i sin tur dessutom höjer värdet på hunden, säger grundaren Lars Schepler. 

I Östra Ryd, sydost om Söderköping, hittar vi Mamina Jakts hundträningscenter. För ungefär tio år sedan grundade Lars Schepler anläggningen och i dag är det sonen Michael som sköter den dagliga anläggningen. På intilliggande Björkvik Säteri förvaltar och driver Lars en omfattande jaktverksamhet och han berättar att Mamima Jakts hundträningscenter kom till eftersom han tyckte att det saknades kompetenta hundar under vildsvinsjakterna. 

– Jag tyckte att vi hade lite för dåliga hundar och skapade verksamheten delvis med hänsyn till vildsvinen. 

Det som till en början var två hägn har nu växt rejält. Numera kan de erbjuda en imponerande anläggning vars huvudinriktning är hundträning på vildsvin i hägn, både tränings- och testhägn, där man på den sistnämnda kan få ett diplom ifall man klarar proven med tillräckligt höga värden.

– Testet tar ungefär en timme och ifall hunden klarar det så ökar värdet på hunden, berättar Lars Schepler. 

Stegrande svårighetsgrad

Men innan det är dags för det så måste man såklart träna. Lars berättar att just starten på vildsvinsträningen är viktig och här stegras svårighetsgraden efterhand, från ett nybörjarhägn till ett hägn på 12 hektar med varierad terräng där man under kontrollerade former kan skjuta för sin egen hund. Mamima-anläggningen är Sveriges första anläggning för träning och diplomtest av vildsvinshundar som fullt ut är godkänd av Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben. 

Avelssystemet viktigast

Lars berättar att de jobbar med att ta fram vildsvin med skiftande mentaliteter – allt för att hundarna i träning ska lära sig hur vildsvin fungerar.  

– Man vill ju träna på vildsvin som beter sig som vildsvin gör i skogen. Att stå och skälla på tama vildsvin ger fel indikationer till hunden, säger Lars Schepler som menar att avelssystemet är det absolut viktigaste i verksamheten. 

– Det är min käpphäst. Om hunden lär sig tambeteende så blir det fel. 

Säkerhetstänk

Säkerhetstänket är något annat som genomsyrar verksamheten. På anläggningen finns Brownings limegröna västar alltid tillgängliga för dem som tränar sina hundar. Och Lars svar kommer snabbt när jag undrar om färgen på västarna.   

– Det beror på att färgblinda har svår att se den orangeröda färgen. Det finns rätt många som är färgblinda och det här ökar säkerheten ytterligare, säger han och inflikar: 

– Jag tycker det är viktigt att det även finns krav på hundförarna att de skyddar sina hundar och att de ser till att hunden är synlig i skogen. 

När vi träffar Lars har ett filmteam precis varit på besök med uppdrag att göra en film som besökarna kan ta del av på den digitala mässan. Lars berättar att han hoppas att de som ser filmen bland annat ska få med sig att man att man försöker träna hundarna i lugn och ro.

– Börjar man för tidigt så får man en hund som jagar väldigt bra när de är 8–12 månader, men när de är 15–16 månader så vill de plötsligt inte jaga längre för då har hjärnan kommit ikapp benen.

– Det ser vi tydligt, inflikar Lars Schepler som gärna även vill betona samarbetet under jakten.

– Ifall man har ett bra samarbete med sin hund, och ifall man tränar den i rätt tid, så får man en effektiv jakt och både hunden och hundförarna utvecklas. 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-05-04

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.