Nya sätt att träna hund

2020-05-10

Nya sätt att träna hund

Coronapandemin och myndigheternas restriktioner påverkar även träningsmöjligheterna med våra hundar. Men det finns fortfarande sätt och den här månaden tipsar Mattias Westerlund om hur vi kan träna våra fyrbenta vänner i dessa tider.

Nya sätt att träna hund

Coronapandemin och myndigheternas restriktioner påverkar även träningsmöjligheterna med våra hundar. Men det finns fortfarande sätt och den här månaden tipsar Mattias Westerlund om hur vi kan träna våra fyrbenta vänner i dessa tider. [Text & foto: Mattias Westerlund]

Coronapandemin har påverkat oss alla och kommer att fortsätta påverka oss under en tid framöver. Vi har fått nya restriktioner från myndigheter att förhålla oss till och det påverkar också hur vi kan träna hund. Vi har till exempel fått tydliga restriktioner när det gäller resande och att man ska hålla avstånd till varandra. 

Det finns dock många möjligheter att fortsätta träna och utveckla sin hund trots detta och det är viktigt att vi fortsätter göra det. Jag tänkte därför denna gång fokusera lite på vad man kan göra trots restriktioner.

Inlärning

Allt du just nu jobbar med att lära din hund kan du fortsätta med i väldigt stor utsträckning. De första delarna i inlärning bygger på att man jobbar i en störningsfri miljö och verkligen lär in det moment man avser att lära. Exempel på detta är sitt och inkallning. Dessa moment behöver i stort sett alla hundar och du kan jobba strukturerat med inlärning av dessa ganska länge innan du behöver träna det i större grupper. Det finns mängder av störningar som du själv kan lägga på innan du behöver andra människor, till exempel kalla in hunden samtidigt som du kastar en boll, sätta hunden när den minst anar det under en promenad och du samtidigt kastar en boll, träna sitt under längre stunder när du samtidigt gör något annat. Dessa exempel kan appliceras på andra moment också, det är bara fantasin som sätter gränser.

Öka svårighetsgraden

Som jag beskriver ovan kan du göra ganska svåra moment med din hund med svåra störningar innan du är beroende av så många andra människor. Men det går också att träna tillsammans i mindre grupper om man är noga med att följa det som myndigheterna säger. Med god planering kan man lägga upp träning på ett bra sätt. Kom överens med dina vänner om när och var ni ska träna men bestäm också i förväg hur ni ska förhålla er och vem som gör vad – exempel på detta kan vara vem som ska kasta markeringar i apporteringsträning eller vem som lägger ut spår. Planerar man det väl innan så är det inga problem att hålla distans i mindre grupper under träning. Tänk också på att förbereda utrustning och att det som flera hanterat går att torka av på lämpligt sätt.

Miljöträning

För er som precis skaffat hund är det viktigt att inte försaka den viktiga miljöträningen. 

Mycket av träningen kan man göra oberoende av andra människor, till exempel att vänja hunden vid trafik, olika underlag, vänja vid ljud och rörelser med mera. Men det är också viktigt att din nya hund vänjer sig vid andra människor och andra hundar. Precis som jag beskriver ovan kan du med bra planering även jobba med miljöträning. Kom överens med någon eller några om att träna, planera väl innan och tänk på att hålla avstånd så gott det går. Det som är viktigt att alltid komma ihåg i miljöträning är att hunden ska ha ”kommit över” det den tränat på innan man avslutar. Det vill säga har din hund visat rädsla eller obehag under träningen så kan du inte sluta förrän du vet att hunden har kommit över den känslan.

Avsluta alltid er hundträning med att låta hunden lyckas!

Utveckla din egen kunskap

Jag vill också passa på att rekommendera er att ta tillfället i akt att utveckla era egna kunskaper. Kanske ger restriktionerna er lite mer tid att läsa på och ta del av aktuell hundträningskunskap. 

På www.webdog.nu hittar du hund-träningsfilmer för alla typer av hundar och även en hel del filmer med inriktning på jakthundsdressyr. Med hjälp av dessa får du steg för steg tips om hur du tränar olika moment med din hund men även råd om allmän fostran och inlärning och mycket mer.

Lycka till med hundträningen! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!