Händelserikt hagelevent i söder

2020-05-09

Händelserikt hagelevent i söder

Sverige erbjuder jakt med sådan stor variation att man kan jaga nästan hela året; från storvilt i norr till småvilt i syd. I slutet av september åkte vi söderut för att under dagarna tre avnjuta skytte och jakt tillsammans med Aimpoint, Norma, Garmin och 3M PELTOR.

Händelserikt hagelevent i söder

Sverige erbjuder jakt med sådan stor variation att man kan jaga nästan hela året; från storvilt i norr till småvilt i syd. I slutet av september åkte vi söderut för att under dagarna tre avnjuta skytte och jakt tillsammans med Aimpoint, Norma, Garmin och 3M PELTOR. [Text: Staffan Johansson & foto: Pressfoto]

Den första dagen inleddes med ett pass på Börringes skjutbana där ”Game Of Clays” var dagens tema – ett minst sagt lärorikt skytteevent som arrangerades av Susegården på Börringe skjutbana, öster om Malmö. Från årsskiftet 2009–2010 drivs Susegårdens Skjutskola av Giles Culley, Olof Olofsson och Beatrice Tham-Culley och består idag av mer än 70 kastmaskiner från 19 olika stationer. Verksamhetens främsta fokus ligger på hagelskytteinstruktion och kolvanpassning samtidigt som ett stort antal företag kommer till skjutskolan för att underhålla sina gäster och/eller anställda. 

Stället känns som ett Mekka för jägare och lerduveskyttar i Skandinavien och det oerhört kompetenta och erfarna teamet med instruktörer gör allt för att du ska utvecklas och förstå ditt skytte bättre. På skjutbanan kombinerades nytta med nöje och vi fick utveckla vårt skytte tillsammans med de duktiga instruktörerna i kombination med att testa arrangörernas produktnyheter. Med ett Aimpoint Micro S-1 monterat, den senaste modellen av Peltors aktiva hörselskydd och nya Norma STEELMAX laddat i bössan var det ett sant nöje att vara med. 

Simulerar jaktsituationer

Susegårdens skjutskola ger inte bara utmärkta tips för hur man ska utveckla sitt jaktskytte, de simulerar även jaktsituationer med hjälp av transportabla lerduvekastare, både på skjutbanan och ute i skog och mark, vilket var något som vi fick uppleva under eftermiddagen. Vi ställdes upp som om det vore en fågeljakt, och snart kom det lerduvor flygandes från här och där, och skott i hundratal ljöd över nejden innan solens nedgång. 

Även den som inte är van att jaga med rödpunktsikte märker snart fördelarna vid jaktsituationer. Att skjuta lerduvor under kontrollerade former är en sak, men när skotten är snabba, anlägget inte stämmer till hundra procent och framförhållningen varierar, så är den röda punkten riktigt grym när man väl lärt sig skjuta med den. 

Inte sikta, rikta

Jag hade på de högt flygande duvorna sedan tidigare fått sikta med S-1:an på dem på håll och fått känna in hur den röda punkten ligger mot en flygande duva både i storlek och framförhållning. Till en början upplevde jag att jag helt enkelt tänkte för mycket. Som en ny manick på hagelbössan tyckte jag den tog för stor plats i mitt synfält och jag kom efter på lerduvorna då jag helt enkelt siktade med rödpunkten, vilket är det största felet man kan göra vid hagelskytte. Man ska inte sikta – man skall rikta, och med det mantrat i bakhuvudet så hade jag snart istället fullt fokus på lerduvorna som flög. Jag lade an, följde med och tryckte av som man gjort så många gånger förr. Att den röda punkten var med funkade då istället som en referenspunkt och gav mig en omedelbar feedback till hur korrekt eller inkorrekt mitt anlägg faktiskt var.

Eftersom siktet är helt parallaxfritt så träffar man alltid där punkten är, oavsett om du har punkten ute i sidorna, högt eller lågt. Eftersom siktet sedan tidigare är inställt går skottet dit punkten är vilket ger dig direkt feedback gällande hur du har lagt an ditt vapen. 

Mobil trapskyttetränare

Samma dag fick vi dessutom möjlighet att testa årets stora nyhet från Garmin, nämligen deras Xero S1, en mobil trapskyttetränare som ger omedelbar feedback på vad man behöver putsa på vad gäller ens skytte inför fågeljakterna. Produkten är utformad för att passa både trapskyttar och fågelskyttar och trots dess ringa storlek så är användningsområdena stora och många. 

Efter att enkelt ha knappat in på skärmen varifrån lerduvan ska kastas ifrån så var det dags att börja övningsskjuta. Efter avlossat skott så kan man enkelt se hur träffen ser ut på duvan och hur långt ut du träffade, eller bommade, duvan. Även reaktionstiden mäts och jag kom som lägst ner på 0,59 sekunder. Därefter synkroniserar man sin poäng med appen för att få information och data som gör att man i förlängningen kan bli en vassare skytt, oavsett om det gäller fågeljakt eller renodlat trapskytte.

Tävla mot dina vänner

En funktion som jag uppskattade lite extra är att det går att tävla mot sina vänner i duvskytteutmaningen, något som såklart satte extra guldkant på träningen. Dessutom kan man få information gällande vilken kombination av hagelgevär/choke/hagel som är den ultimata för att förbättra sin fågeljaktsförmåga. 

Harjakt på Ven

På dag nummer tre var det dags att åka ut till Ven. Denna vackra ö är kanske främst för-knippad med den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe som huserade här under 1500-talet, men vi var dock här för att utforska någonting annat, nämligen en kombinerad fasan- och harjakt. Inledningsvis gjorde blåsten att vårt tålamod testades rejält, men så snart jakten satte igång var tankarna kring vädret, ursäkta uttrycket, som bortblåsta. Jaktformen under dagen var tämligen ny för mig, nämligen ett folkdrev på linje och passlinjen, i de flesta fall i en U-form. När drevet med folk och hundar allteftersom passerade passkyttarna så anslöt skyttarna till drevet vilket skulle visa sig vara ytterst effektivt. 

Vid en sådan jaktform är det givetvis extra viktigt med vapenhantering och skjutvinklar och drevlinjen fick exempelvis bara skjuta bakåt. Något som förvånade mig var hur otroligt bra kamouflerade fälthararna var och hur ”hårt” de kunde trycka på stubbåkrarna. De kunde ligga bara någon meter från oss innan de stöttes upp ur sin lega, och det med en jäkla fart – inte helt olikt de markgående lerduvorna från första dagens träning på skjutbanan. Jag blev dessutom glatt överraskad av hur bra Aimpoint Micro S-1 presterade vid snabba markmål. Under harjakten använde vi oss av Norma Special – större hagel som lämpar sig perfekt för småviltsjakt.

Det var en helt otroligt rolig jakt, med mycket vilt och mycket skott i sällskap med härliga människor och invånare som verkar leva i harmoni. En av deltagarna berättade att jakter likt denna brukar de genomföra ett par gånger om året, detta eftersom haren skapar stora problem i trädgårdar och för jordbruket och därför är dessa tillfällen viktiga för att hålla nere stammen något.

Minnesvärd upplevelse

Ven-äventyret blev avslutning på tre dagar bestående av omväxlande jakt i lika omväxlande väder i gott sällskap. Många skott och skratt och spännande produkter gjorde det hela till en minnesvärd upplevelse som jag hoppas få en repris på någon gång i framtiden.  

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!