Ad

Montera ditt älghorn steg för steg

Anton Sandh är 21 år och bor i Bjursås, två mil utanför Falun. Han har jagat sedan barnsben och hans passion, att förvandla skallar till vackra troféer, är något han ägnat sig åt länge. Här visar han oss hur man kan montera sina älghorn. [Text & foto: Jessica Ädel]

1. Flå skinnet av älgens huvud. För enklast och rakast resultat – rita med kniven längs med älgens huvud på sidorna.

2. Såga av nosbenet precis där mjukdelen börjar vid nosen. Såga sedan skallen efter de på förhand ritade strecken på älgens sidor.

3. Ångkoka hornet helt tätt i cirka 2-3 timmar.

4. Efter kokning, spola av hornet med en högtryckstvätt för bästa resultat. Akta hornen, om man spolar med högtrycken på dem blir de missfärgade. Låt sedan skallen torka i ett dygn.

montera älghorn

5. Lägg papper i och runt om hela kraniet. Blöt sedan allt papper med exempelvis väteparaoxid (OBS! Frätande, så var försiktig så du inte får på huden). Var noga med att täcka hela skallen för resultat. Tips! Ta hjälp av pensel för att täcka hela skallen. Låt det ligga och bleka i cirka två dygn. Ta sedan bort pappret och skölj av kraniet med ljummet vatten. Gnugga lätt med en diskborste för att få bort allt papper.

montera älghorn

7. Slipa varsamt baksidan av skallen, så att det blir jämt och kan ligga plant på skölden. Märk ut punkter på skölden utefter markerade platser på bilden ovan. Förborra skölden och skruva fast skallen med tre skruvar. Skölden Anton använder är cirka 28 mm tjock.

 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-13

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.