Ad

Mildra hundrädslan inför nyårsafton

Nyår är knappast en festhögtid för våra hundar. Men det finns sätt och knep att ta till för att mildra hundens rädsla.

Svedea skriver i ett pressmeddelande om att vi nu går mot den jobbigaste tiden på året för hundar. Många glömmer bort att de har mycket känsligare hörselorgan än oss och att de kan höra ljud på fyra gånger så långt avstånd som vi människor.

– Vi människor kan inte föreställa oss hur en hund upplever fyrverkerispektaklet under nyår. Men det vi vet är att deras sinnen är mycket mer avancerade än våra. Och det gäller inte bara hörseln. Hundar kan bli rädda både av blixtrandet på himlen och doften av krut, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea, i ett pressmeddelande.

Många ovana hundägare

Under pandemin har ovanligt många gått och blivit hundägare – och det finns fler valpar och ovana hundägare som inte hunnit vänja sina hundar vid de höga ljuden som komma skall.

– Att vänja sin hund vid plötsliga smällar och höga ljud kräver tid och tålamod. Då får man börja försiktigt med störande ljud och belöna hunden för framstegen. Ljuden kan därefter succesivt bytas mot högre och till slut har du vant din hund. Det finns olika ljudspår att ladda ner från webben som är bra att träna med, säger Odd Einar.

Så skyddar du hunden runt nyår

Även om du inte hinner träna hunden för nyårssmällarna så finns det några åtgärder du kan ta till. Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos bästa tips:

  1. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  2. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.
  4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
  6. Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.
  8. Ömka inte din hund – det bekräftar bara hundens rädsla. 

Var nära din hund – så den känner ditt stöd.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-12-30

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.