Vildmarken testar: K9rec hundkameraväst – fånga jakten från hundens perspektiv 

2020-10-27

Vildmarken testar: K9rec hundkameraväst – fånga jakten från hundens perspektiv 

Har du drömt om att se hur hunden arbetar i skogen, även när du inte är med? Med en unik lösning från jaktkamera.se, deras K9rec-väst, är just detta nu möjligt. Under den första älgjaktsveckan i september fick vi möjlighet att spänna fast deras senaste version av hundkameravästen på våra jämthundar. 

hundkameraväst

HundkameravästVi har sett många olika lösningar för att montera utrustning på våra jakthundar, västar för GPS, västar för extra synlighet och även de för diverse varianter av actionkameror. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att de ”hundkamera”-lösningar som vi tidigare har testat har varit bristfälliga. Antingen har västarna varit dåliga vad gäller passform och kvalitet. Eller så har kamerorna som västarna anpassats för varit bristfälliga. Av den anledningen så har vi heller inte valt att göra någon recension av dem, men K9rec förtjänar verkligen en hyllning.

Den senaste versionen, den så kallade 2.0, är väl genomtänkt för dig som aktivt jagar med hund. Västen har reflekterande färger på båda sidor, med variation av gult/grönt och orange på motsvarande sida, detta just för att du i skogen snabbt ska få klart för dig om vilket håll hunden står och skäller. Västen har såklart även traditionella reflexband som tycks hålla god kvalitet.

Västen har justerbara band för att passa de flesta jakthundsraser, antiskavband på remmarna för att göra det så bekvämt som det bara går för våra jaktkamrater. Det är ingen skyddsväst, men den är av rejält tilltaget material som tycks stå emot vegetation väl. På ryggen hittar du en ficka (som kan växlas i storlek) för att sätta din GPS-enhet i om du inte vill ha halsband på hunden, eller en backupsändare för den delen.

Hundkameraväst

Passformen viktig 

Det som väger högt för oss som jagar med hund är såklart passform. Den ska sitta åt, men samtidigt innebära bästa möjliga rörlighet för hunden. Eftersom västen bara täcker en del av framdelen av hunden – och spänns både under och framför – så sitter västen väldigt bra även efter många timmar i skogen, såvida man spänt åt den enligt instruktionerna, vill säga. Något som kan ställa till det för konstruktionen är när man monterar ett kamerahus på sidan av hunden, vilket med standardvikt kan få västen att vrida sig något. Men efter att även ha klickat hem en extra motvikt så var detta inget problem under de nästkommande dagarna.

I vårt testkit fick vi även med en så kallad stabilisator, en rem som du spänner fram på bröstet på hunden och remmen under bröstet blir ansluten med den som sitter runt halsen. På så vis undviks västen att vrida sig ytterligare.

hundkameraväst

Unikt snabbfäste

Snölins som monteras med fyra skruvar framför kameran, för att skydda linsen mot snö och smuts.

Hundkamerafästet, eller kameraburen är kanske en rättare beteckning, monteras med ett unikt snabbfäste i formskuren aluminium, och ett formgjutet hölje till actionkameran som vi snart kommer till. På så vis, inför eller efter jakt, sätter du på eller av kameran i handen och klickar på den på sidan av hunden när det är dags. Du kan såklart även sätta på inspelning väl monterad i västen.

Kameran som kommer i deras nya hundvästpaket är en Drift Ghost XL. Det är en väldigt robust actionkamera, som förutom egenskaper som vattentäthet och stryktålighet har en batteritid som slår de flesta actionkameror på marknaden, med hela nio timmars kontinuerlig inspelning. Detta var såklart något som jag var tvungen att testa och jag lät därför kameran rulla hela dagen – och än så länge kan jag inte motsäga den påstående batteritiden.

Kvaliteten kan man variera om man önskar, men det är upp till 1080p som är högsta möjliga. Ljudet snappas upp, det är inget höjdarljud, men fullt dugligt för ändamålet. Under testdagarna varierade vi västen på olika hundar och med lite justering satt de bra på olika jämthundar, men även på gråhunden som fick agera testobjekt. Det enda vi kan klaga på är att vi inte fick några bra ståndskall på film denna vecka, men det kan ju knappast K9rec få skulden få.

Innan du kör igång så bör du uppdatera din Drift-kamera. Den första versionen, den förinstallerade, upplevde vi vara lite bristfällig i driftsäkerhet. Den hakade upp sig under en av dagarna, men efter uppdatering var det inget som upprepades. Kameran laddas med USB-kabel, och en maximalkapacitet på 128 gigs minneskort. Släng in det i datorn i jaktkojan och du har en långfilm att avnjuta varje kväll!

Och visst vore det häftigt att streama live från kameravästen? Håll ut, det är på G. Detta lovar Martin som står bakom jaktkamera.se!

 

Se exempelklipp från K9Rec hundkameraväst ovan.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter