Den 6 september 2023 konstaterades ett fall av afrikansk svinpest för första gången i Sverige. I november genomförde Jordbruksverket en undersökning; dels om konsumenternas attityder till vildsvinskött, dels en undersökning om branschen upplevt att utbrottet afrikansk svinpest har påverkat marknaden för svenskt vildsvinskött.
Resultat visar att förändringarna i efterfrågan är relativt liten. Flera anger att det var en dipp precis i början av utbrottet, men att efterfrågan nu återgått till det normala.
– Några enstaka anger till och med positiva effekter. Att ordet vildsvin florerat mycket och gjort att man har fått upp ögonen för köttet och blivit nyfiken, säger Camilla Bender Larson, projektledare.
Men det finns också de som drabbats negativt av minskad efterfrågan genom minskade beställningar av vildsvinskött och överfulla lager.
Drygt 1 000 webbintervjuer har genomförts med konsumenter och 22 enkätundersökningar med vilthanteringsanläggningar, detaljhandel, gårdsbutiker, restauranger samt grossister som hanterar vildsvinskött.
Obalans
Undersökningen visar även att tillgång och efterfrågan inte är i balans vad gillar vildsvinsköttet. Trots att konsumenter vill köpa vildsvinsskött i sin matbutik så finns det mycket sällan att få tag på. Undersökningen visar hur viktigt det är att alla aktörer längs hela kedjan – jägare, butiker, vilthanteringsanläggningar, regioner, kommuner, kostchefer och grossister samarbetar för att tillgången ska möta efterfrågan.”
– Vi tror på en långsiktig positiv utveckling av efterfrågan på vildsvinskött, men det behövs fler enskilda initiativ och gemensamma satsningar, säger Camilla Bender Larson i ett pressmeddelande.
Och fortsätter:
– Efterfrågan är viktig att upprätthålla för att hålla vildsvinspopulationens nivå i balans, vilket gynnar hela vildsvinskedjan. Tillsammans med Livsmedelsverket, Länsstyrelsen Kronoberg och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar vi för att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna.