Vildmarken testar: HIKMICRO Alpex 4K

Att jaga vildsvin är verkligen något utöver det vanliga, och en del av charmen är att man aldrig vet när de dyker upp; ibland i solnedgången, ibland klockan fyra på natten och ibland – undantagsvis – mitt på dagen. Att då ha ett dag- och nattsikte monterat på bössan är aldrig fel. Vi har testat nya HIKMICRO Alpex 4K, med inbyggd laseravståndsmätare, under ett par dagar i snötäckta marker.
Att jaga vildsvin är verkligen något utöver det vanliga, och en del av charmen är att man aldrig vet när de dyker upp; ibland i solnedgången, ibland klockan fyra på natten och ibland – undantagsvis – mitt på dagen. Att då ha ett dag- och nattsikte monterat på bössan är aldrig fel. Vi har testat nya HIKMICRO Alpex 4K, med inbyggd laseravståndsmätare, under ett par dagar i snötäckta marker.
2024-02-14

Vildmarken testar: HIKMICRO Alpex 4K

Alpex 4K

Att jaga vildsvin är verkligen något utöver det vanliga, och en del av charmen är att man aldrig vet när de dyker upp; ibland i solnedgången, ibland klockan fyra på natten och ibland – undantagsvis – mitt på dagen. Att då ha ett dag- och nattsikte monterat på bössan är aldrig fel. Vi har testat nya HIKMICRO Alpex 4K, med inbyggd laseravståndsmätare, under ett par dagar i snötäckta marker.

Att välja ett IR-sikte i stället för ett termiskt sikte har både för- och nackdelar. En stor fördel är att det är mer likt jakt med traditionell optik och med ett IR-sikte kan det vara ofta vara lättare att identifiera och könsbestämma vildsvin, något som onekligen kan vara lite extra trixigt med termisk optik där man bara har en värmesignatur som vägledning. Med ett digitalt kvalitetssikte som detta kan man bokstavligt talat urskilja i princip varenda hårstrå på vildsvinen så länge man håller sig på vanliga åtelhåll.

Den nya Alpex 4K har en större sensor, något som HIKMICRO kallar för en 4K UHD-sensor, med en storlek på hela 3840 × 2160 pixlar som fångar in en stor mängd information och ger en riktigt fin och detaljrik bild som du genom siktet får återspeglat på en semirund 0,49 tums OLED-display i ögonmusslan. Jämfört med föregångaren har Alpex verkligen fått ett riktigt lyft. Förutom krispig bild är den nya displayen mot ögat större och rundad i kanterna, så att man upplever att man får en mycket större bild, jämfört med den annars tidigare rektangulära bild som man ser på de flesta nattsiktena.

Men även om sensorn är i 4K-storlek så håller det inspelade material fortfarande bara 1920×1080-upplösning, vilket är lite synd för mig som brinner för filmproduktion och gärna hade sett att även det inspelade materialet hade varit mer högupplöst. Full-HD räcker dock fortfarande långt ska tilläggas.

Alpex 4K har en förstoring som börjar med tre gångers optisk förstoring och som kan kompletteras med digital upp till 40 gånger. Att förstora en digital bild så många gånger sliter förstås på bildkvaliteten, men tack vare den stora sensorn i kombination med Hikmicros Pro Image-funktion som digitalt förstärker konturer blir förstoringen användbar även för skott på lite längre avstånd.

Alpex 4K

Justerbar bländare

Det här är det första nattsiktet jag testar med justerbar bländare. Med ett bekvämt tumgrepp på högersidan av siktet justerar du ljusinsläppet från F1.2 till 2.5. Det är ett nattsikte med lågt bländartal vilket innebär att det suger in massor av ljus, och eftersom detta är ett sikte för både dag och natt, så är det faktiskt så att det under en solig dag nästan tar in för mycket ljus, och då är det kanon att faktiskt kunna justera bländaren för att få en riktigt krispig bild även när solen står som högst.

När ljuset är tillräckligt har du en bild i färg, en riktigt fin sådan. När mörkret faller aktiveras IR-läget automatiskt om du ställt in det på auto , och ditt sikte släpper då in infrarött ljus, varpå bilden blir svartvit. Även om du kan jaga alldeles utmärkt med siktet som det är i både gryning och skymning, eller för den delen en natt med månljus, så är en IR-lampa ett tillbehöver vi verkligen kan rekommendera. Hikmicro erbjuder förstås även detta, lite som en osynlig ficklampa. Det finns så klart för- och nackdelar med allt, och en sådan när det kommer till IR-sikten med lampa är att om du jagar med ljuddämpare i kallt väder blir en första smäll gärna ganska rökig, och kan täcka synfältet i några sekunder direkt efter skottet, något man inte lider av om man jagar med termiskt sikte.

Inbyggd avståndsmätare med ballistisk kalkylator

Alpex 4K kommer i två varianter; den ena med en kraftfull LRF-modul med laseravståndsmätare på toppen som mäter avstånd upp till 1 000 meter. Om du även knappar in dina ballistiska data i inställningarna justeras ditt hårkors när du mäter avståndet. Att knappa in sina ballistiska data är enkelt och här är det förstås viktigt att man vet sin utgångshastighet på ammunitionen samt dess ballistiska koefficient. Och du kan ha flera ballistiska profiler, vilket även gäller din inskjutning, som gör att du kan ha siktet förberett för flera olika vapen, kalibrar eller kulor, eller för den delen om du delar siktet med en jaktkompis.

Jag har jagat mycket om nätterna, och att bedöma avstånd i mörkret är något av det svåraste man kan göra. Att ha en inbyggd avståndsmätare är med andra ord guld värt. Möjligtvis ställer jag mig lite frågande till nyttan med att ha en ballistisk kalkylator på ett digitalt sikte, då jag själv sällan skulle ta ett skott långt över 100 meter med ett digitalt sikte av uppenbar anledning, då vi i Sverige enbart jagar vildsvin med digitala sikten, dessutom oftast på natten också. Och med en inskjutning på 50 meter som jag gillar för nattjakten på vildsvin har man i princip en flack skjutbana upp till 150 meter, så att ens fundera på att justera träffbilden känns lätt irrelevant för mig med denna typen av sikte.

Men, tekniken finns där och avståndsmätaren är på plats, så varför inte? Dessutom dyker det uppskattade träffläget bara upp som ett litet ganska diskret X i höjdled på den vanliga retikeln efter att du gjort en avståndsmätning. En liten detalj som jag vill nämna är att avståndsmätaren inte mäter i mitten av hårkorset, utan snett ned till vänster. Så ska man mäta exakt avstånd till ett vilt måste man tänka på detta, men markeringen är å andra sidan föredömligt tydlig så det är inte svårt att hitta rätt.

Enkel inskjutning

På tal om inskjutning så har det sällan varit enklare att skjuta in. Du gör det på valfritt avstånd. Jag har som sagt gjort det på 50 meter, och förutom att det ger bra förutsättningar för jakten är det också ett bekvämt avstånd för att hitta en tight träffbild med den digitala optiken. I korthet innebär inskjutningen av Alpex att du siktar i mitten på tavlan och trycker av. Efter det siktar du på tavlan igen, fryser bilden när korset är i mitten, och därefter justerar in korset till din träffpunkt. Detta är något som är väldigt enkelt att göra då den rika upplösningen låter dig se kulhålet. Efter det är det egentligen klart, så kallad ”one shot zero”, men jag tar gärna ett eller två skott till för att bekräfta. Och detta funkar mycket bra.

Precis som hos Hikmicros andra produkter är även detta sikte laddat med tekniska valmöjligheter som riktmedel i flera olika varianter och kulörer, picture-in-picture (en förstorad bild av centrum av riktmedlet i en egen ruta) med mera. Du kan välja om det automatiskt ska växla mellan dag- och nattläge ellerom du vill välja manuellt. Många inställningar går även att göra via Hikmicros app, och för den delen visa live på telefonen, vilket är roligt om man jagar tillsammans med en kompis!

Siktet levererar även funktionen automatisk inspelning vid skott, vilket har fungerat bra när jag testat att skjuta några smällar med 308 Win. Eftersom jag är något av en försiktig general i sammanhanget vågar jag dock inte alltid lita på tekniken utan väljer så gott som alltid att aktivera inspelningen manuellt, så att jag i lugn och ro kan se att sekunderna börjar ticka i displayen innan jag låter fingret närma sig avtryckaren. Precis som jag gjorde i fallet med den lille galten som jag tack vare detta förträffliga sikte kontrollerat kunde ta av daga i en grupp av årsgrisar åtföljda av en vaksam sugga. Håll utkik i våra sociala medier framöver för att ta del av hela jaktsituationen filmad genom siktet…

Sist men inte minst, Alpex 4K kommer förutom de två inbyggda uppladdningsbara litiumbatterierna även med ett tillika laddbart löst 18650-batteri, som du lätt byter ut genom att skruva loss locket på den vänstra sidan av siktet. Enligt specifikationerna ska detta sammantaget hålla för 11 timmars drift, med andra ord gott och väl en hel natt ute i fält.

Priset på föregångaren ligger strax under 10 000 kr, och även om Alpex 4K ligger några tusenlappar upp så är det verkligen ett sikte väl värt varenda krona!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!