Föreläsningar under mässan

2020-05-05

Föreläsningar under mässan

[Jakt & Fiske 2020] Missa inte chansen att lyssna på jaktrelaterade föreläsningar med några av Sveriges starkaste röster. Företagaren och författaren Karl Hedin, riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson, Svenska Jägareförbundets styckare Pontus Eriksson och influencern och Extreme Huntress-vinnaren Ulrika Karlsson-Arne står på programmet. 

Föreläsningar under mässan

[Jakt & Fiske 2020] Missa inte chansen att lyssna på jaktrelaterade föreläsningar med några av Sveriges starkaste röster. Företagaren och författaren Karl Hedin, riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson, Svenska Jägareförbundets styckare Pontus Eriksson och influencern och Extreme Huntress-vinnaren Ulrika Karlsson-Arne står på programmet. 

Karl Hedin: Från problemet med vargen till problemet med rättsväsendet

I oktober 2019 häktades företagaren och författaren Karl Hedin, misstänkt för jaktbrott – en härva som kommer att diskuteras lång tid framöver inom jägarkåren. Besökarna på onlinemässan har chansen att lyssna på Karl som berättar om sin syn på vargen och rättsväsendet. 

Ulrika Karlsson-Arne: Från vardagsjägare till Extreme Huntress

Ulrika Karlsson-Arne sadlade om från SVT-producent till influencer och arbete med kommunikation. Hon vann den internationella tävlingen Extreme Huntress 2019 och berättar här om sina spännande jaktresor det senaste året, bland annat Cape Buffalo-jakt i  Zimbabwe. 

Hon är en envis och uthållig jägare med en oerhörd passion för djur, natur och jakt. Hon förbereder sig noga och testar all utrustning innan så att jakten ska bli så optimal som det bara går. Bakom framgången ligger mycket hårt arbete och många timmars jakt. Hon är mer känd på sociala medier som @swedishvenatrix där latinska venatrix står för jägarinna. Att inspirera fler till att vistas utomhus och uppskatta viltkött – det driver henne ständigt mot nya mål.

Så här styckar du vildsvin med Svenska Jägareförbundets Pontus Eriksson

Efter en lyckad jaktdag startar arbetet med att ta tillvara på viltköttet. Här får du steg för steg lära dig hur du styckar ett vildsvin. Svenska Jägareförbundets egna proffs Pontus Eriksson guidar dig hela vägen.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson: Vi måste se jakten som en resurs

För besökarna på onlinemässan väntar många spännande föreläsningar och debatter. Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) är en av deltagarna och han kommer lyfta en fråga som minst sagt är aktuell i de politiska finrummen just nu. 

– Det kommer bland annat att bli en het diskussion runt varg. Det är debatt i ämnet i riksdagen den 7 maj och väldigt mycket av jaktpolitiken just nu handlar om varg och vildsvin, säger Kjell-Arne Ottosson när vi ringer upp honom.

Jakten kom in tidigt i Kjell-Arne Ottossons liv. Han berättar att han redan som liten följde med familjen ut på älgjakt i Östervallskog, i närheten av hemmet i Årjängs kommun.

– Jag minns att pappa, mamma och bror var med på älgjakten där de till en början gick på drev.

Just älgjakten ligger honom varmt om hjärtat – och trots uppdraget som riksdagsledamot hinner han ändå jaga en del fortfarande. I höstas lyckades han till exempel vara med under hela älgjaktsveckan även om det krävde – som han ibland förespråkar även i politiska frågor – att lyckas ha två tankar i huvudet samtidigt. 

– Jag skötte en del saker på distans från passet. Gruppmöte i riksdagsgruppen är obligatoriska så på tisdagseftermiddagen satt jag med riksdagsgruppen i ena örat och jaktradion i andra örat, minns han.

– Hur många jaktdagar det blir på ett år numera vet jag faktiskt inte, men jag var med hos en kompis och kollega i Sörmland i december så några strödagar blir det allt. Mestadels blir det dock rådjursjakt på hemmaplan.

Engagerad i djurrättsaktivistfrågor

Yrkesmässigt har Kjell-Arne Ottosson engagerat sig en hel del i djurrättsaktivister – ett ämne han brinner för.

– Här handlar det faktiskt om människor som begår brott, många av dem är lagförda för ganska grova brott. Hitta någon annan yrkesgren där det skulle tillåtas att människor agerar på det viset som djurrättsaktivister gör mot våra lantbrukare. Polisen skulle vara där och nypa dem direkt, säger Kjell-Arne Ottosson.

Det finns en flathet?

– Ja, och jag tror inte att folk riktigt inser hur mycket det här påverkar. Vi går nu och inväntar en utredning som var utlovad att komma för över ett år sedan och som jag har varit på Morgan Johansson (justitie- och migrationsminister, red.anm) flera gånger om, och även KU-anmält honom för, eftersom han inte hanterar frågan som han ska, säger Kjell-Arne Ottosson. 

Vill se jakten som en resurs

Under den kommande onlinemässan vill han lyfta fram att vi måste se jakten som en resurs, inte minst för dem som bor ute på landet.

– Det finns en vildsvinsproblematik, men samtidigt så är vildsvin en bra resurs och väldigt bra mat. Vi måste klara av att ha flera tankar i huvudet samtidigt, säger han och tillägger: 

– Jag kommer även prata om hur vi hanterar vildsvins- och vargstammen– inte minst för oss som faktiskt bor ute på landet, säger Kjell-Arne Ottosson som själv bor mitt i ett vargrevir i Årjängs kommun.

– Jag var ute och gick en tur igår och hittade färsk vargspillning strax utanför huset, så vi lever ju i det här, avslutar Kjell-Arne Ottosson.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!