Jakt & Fiskemässan presenterar tolv avsnitt med Richard Waje – mästerkocken med många strängar på sin lyra som i dag driver flertalet restauranger och även har deltagit i programmet Kockarnas kamp. Richard älskar jakt och fiske, vilket också utgör en stor del av hans fritid och som stundtals även avspeglas i hans matlagning.
I filmavsnitten som presenteras under onlinemässan tar han med tittarna på en smakresa med fokus på just fisk och vilt. Dessutom bjuder han mässtidningens läsare på två välsmakande recept i form av bakad makrillfilé och Hjortlägg Bourguignon.
Hjortlägg Bourguignon
För jägaren tillreds ett mustigt långkok på hjortlägg med rödvin, timjan, lagerblad och en lätt touch av rökigt bacon.
Du behöver (4 port.)
- 4 st hjortlägg
- 2 gula lök (grovhackade)
- 2 vitlöksklyftor (i bitar)
- 2 morötter (grovt skurna)
- ¼ rotselleri (grovt skuren)
- 150 g champinjoner (i halvor)
- 100 g bacon (skivade)
- timjan
- lagerblad
- 3 dl rödvin
- 100 g smör
Gör såhär
Bryn läggen med smör och lägg i en gryta. Salta och peppra ordentligt. Häll på rödvin och lite vatten och låt sjuda ca 2 tim.
Skär grönsakerna i grova bitar och bryn dem i en stekpanna tillsammans med örterna och bacon. Häll dem över läggen och koka ytterligare 1 tim, eller tills köttet börjar mjukna.
Plocka upp hjortläggen och låt vila medans du kokar ihop buljongen till en kraftig sky. Servera med potatismos.
Bakad makrillfilé
Först bjuder han fiskaren på bakad makrillfilé med smak av chili, ingefära och vitlök. Detta serverar han tillsammans med en fräsch avokado- och ruccolasallad.
Du behöver (4 port.)
- 175 g makrillfilé (urbenad)
- 100 g smör
- 1 kruka persilja
- 3 vitlöksklyftor
- 3 röd chili
- 3 cm ingefärarot
- 4 avokado
- 100 g ruccola
- 1 kruka koriander
- 1 citron
- olivolja
Gör såhär
Finhacka vitlök, skiva chili, skala och strimla ingefära. Fräs med smöret tills det är lätt brynt. Hacka persiljan och lägg i smöret. Lägg upp makrillen på en ugnsform. Salta på båda sidorna. Häll över chilismöret på makrillen och baka i ugnen på högsta grillvärme ca 5 min.
Servera med avokadosallad och jasminris.