Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

2020-05-05

Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

Jakt & Fiskemässan presenterar tolv avsnitt med Richard Waje – mästerkocken med många strängar på sin lyra som i dag driver flertalet restauranger och även har deltagit i programmet Kockarnas kamp. Richard älskar jakt och fiske, vilket också utgör en stor del av hans fritid och som stundtals även avspeglas i hans matlagning. 

I filmavsnitten som presenteras under onlinemässan tar han med tittarna på en smakresa med fokus på just fisk och vilt. Dessutom bjuder han mässtidningens läsare på två välsmakande recept i form av bakad makrillfilé och Hjortlägg Bourguignon.

Hjortlägg Bourguignon

För jägaren tillreds ett mustigt långkok på hjortlägg med rödvin, timjan, lagerblad och en lätt touch av rökigt bacon.

Du behöver (4 port.)

  •  4 st hjortlägg
  •  2 gula lök (grovhackade)
  •  2 vitlöksklyftor (i bitar)
  •  2 morötter (grovt skurna)
  •  ¼ rotselleri (grovt skuren)
  •  150 g champinjoner (i halvor)
  •  100 g bacon (skivade)
  •  timjan
  •  lagerblad
  •  3 dl rödvin
  •  100 g smör

Gör såhär

Bryn läggen med smör och lägg i en gryta. Salta och peppra ordentligt. Häll på rödvin och lite vatten och låt sjuda ca 2 tim. 

Skär grönsakerna i grova bitar och bryn dem i en stekpanna tillsammans med örterna och bacon. Häll dem över läggen och koka ytterligare 1 tim, eller tills köttet börjar mjukna.

Plocka upp hjortläggen och låt vila medans du kokar ihop buljongen till en kraftig sky. Servera med potatismos.

Se klippet här.

Bakad makrillfilé

Först bjuder han fiskaren på bakad makrillfilé med smak av chili, ingefära och vitlök. Detta serverar han tillsammans med en fräsch avokado- och ruccolasallad.

Du behöver (4 port.)

  •  175 g makrillfilé (urbenad)
  •  100 g smör
  •  1 kruka persilja
  •  3 vitlöksklyftor
  •  3 röd chili
  •  3 cm ingefärarot
  •  4 avokado
  •  100 g ruccola
  •  1 kruka koriander
  •  1 citron
  •  olivolja

Gör såhär

Finhacka vitlök, skiva chili, skala och strimla ingefära. Fräs med smöret tills det är lätt brynt. Hacka persiljan och lägg i smöret. Lägg upp makrillen på en ugnsform. Salta på båda sidorna. Häll över chilismöret på makrillen och baka i ugnen på högsta grillvärme ca 5 min. 

Servera med avokadosallad och jasminris.

Se klippet här.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Friluftsliv

Ny app för friluftsentusiaster

Nu lanserar Nordic Outdoor Adventures en app där friluftsentusiaster enkelt ska hitta sitt nästa äventyr. – Med inspiration, information och tips kring destinationer, evenemang och

Hund

Kom igång med spårträningen

I skrivande stund är jaktsäsongen över för i år, men desto ljusare och varmare månader står nu framför oss. För dig med jakthund är denna

Nyheter

Jaktkritikerna begär bidrag ur Viltvårdsfonden

Fler jaktfientliga organisationer begär nu bidrag ur Viltvårdsfonden. Senast i raden är föreningen Jaktkritikerna som begär 4,7 miljoner kronor som de, om de beviljas, bland

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!