Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

2020-05-05

Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

Jakt & Fiskemässan presenterar tolv avsnitt med Richard Waje – mästerkocken med många strängar på sin lyra som i dag driver flertalet restauranger och även har deltagit i programmet Kockarnas kamp. Richard älskar jakt och fiske, vilket också utgör en stor del av hans fritid och som stundtals även avspeglas i hans matlagning. 

I filmavsnitten som presenteras under onlinemässan tar han med tittarna på en smakresa med fokus på just fisk och vilt. Dessutom bjuder han mässtidningens läsare på två välsmakande recept i form av bakad makrillfilé och Hjortlägg Bourguignon.

Hjortlägg Bourguignon

För jägaren tillreds ett mustigt långkok på hjortlägg med rödvin, timjan, lagerblad och en lätt touch av rökigt bacon.

Du behöver (4 port.)

  •  4 st hjortlägg
  •  2 gula lök (grovhackade)
  •  2 vitlöksklyftor (i bitar)
  •  2 morötter (grovt skurna)
  •  ¼ rotselleri (grovt skuren)
  •  150 g champinjoner (i halvor)
  •  100 g bacon (skivade)
  •  timjan
  •  lagerblad
  •  3 dl rödvin
  •  100 g smör

Gör såhär

Bryn läggen med smör och lägg i en gryta. Salta och peppra ordentligt. Häll på rödvin och lite vatten och låt sjuda ca 2 tim. 

Skär grönsakerna i grova bitar och bryn dem i en stekpanna tillsammans med örterna och bacon. Häll dem över läggen och koka ytterligare 1 tim, eller tills köttet börjar mjukna.

Plocka upp hjortläggen och låt vila medans du kokar ihop buljongen till en kraftig sky. Servera med potatismos.

Se klippet här.

Bakad makrillfilé

Först bjuder han fiskaren på bakad makrillfilé med smak av chili, ingefära och vitlök. Detta serverar han tillsammans med en fräsch avokado- och ruccolasallad.

Du behöver (4 port.)

  •  175 g makrillfilé (urbenad)
  •  100 g smör
  •  1 kruka persilja
  •  3 vitlöksklyftor
  •  3 röd chili
  •  3 cm ingefärarot
  •  4 avokado
  •  100 g ruccola
  •  1 kruka koriander
  •  1 citron
  •  olivolja

Gör såhär

Finhacka vitlök, skiva chili, skala och strimla ingefära. Fräs med smöret tills det är lätt brynt. Hacka persiljan och lägg i smöret. Lägg upp makrillen på en ugnsform. Salta på båda sidorna. Häll över chilismöret på makrillen och baka i ugnen på högsta grillvärme ca 5 min. 

Servera med avokadosallad och jasminris.

Se klippet här.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
HikMicro Thunder TH35C
Produktrecension

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har

Månadens tidning

I det här numret får vi följa med på utlandsäventyr i form av en klassisk monteria, en jaktform där man på förhand aldrig vet hur mycket eller vilket vilt man kommer stöta på. För Jens Kjær Knudsen var det dock ingen tvekan om vad som hade lockat honom till Spanien, nämligen drömmen om att fälla ett spanskt vildsvin.         

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!