Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2020-05-05

Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

Jakt & Fiskemässan presenterar tolv avsnitt med Richard Waje – mästerkocken med många strängar på sin lyra som i dag driver flertalet restauranger och även har deltagit i programmet Kockarnas kamp. Richard älskar jakt och fiske, vilket också utgör en stor del av hans fritid och som stundtals även avspeglas i hans matlagning. 

I filmavsnitten som presenteras under onlinemässan tar han med tittarna på en smakresa med fokus på just fisk och vilt. Dessutom bjuder han mässtidningens läsare på två välsmakande recept i form av bakad makrillfilé och Hjortlägg Bourguignon.

Hjortlägg Bourguignon

För jägaren tillreds ett mustigt långkok på hjortlägg med rödvin, timjan, lagerblad och en lätt touch av rökigt bacon.

Du behöver (4 port.)

  •  4 st hjortlägg
  •  2 gula lök (grovhackade)
  •  2 vitlöksklyftor (i bitar)
  •  2 morötter (grovt skurna)
  •  ¼ rotselleri (grovt skuren)
  •  150 g champinjoner (i halvor)
  •  100 g bacon (skivade)
  •  timjan
  •  lagerblad
  •  3 dl rödvin
  •  100 g smör

Gör såhär

Bryn läggen med smör och lägg i en gryta. Salta och peppra ordentligt. Häll på rödvin och lite vatten och låt sjuda ca 2 tim. 

Skär grönsakerna i grova bitar och bryn dem i en stekpanna tillsammans med örterna och bacon. Häll dem över läggen och koka ytterligare 1 tim, eller tills köttet börjar mjukna.

Plocka upp hjortläggen och låt vila medans du kokar ihop buljongen till en kraftig sky. Servera med potatismos.

Se klippet här.

Bakad makrillfilé

Först bjuder han fiskaren på bakad makrillfilé med smak av chili, ingefära och vitlök. Detta serverar han tillsammans med en fräsch avokado- och ruccolasallad.

Du behöver (4 port.)

  •  175 g makrillfilé (urbenad)
  •  100 g smör
  •  1 kruka persilja
  •  3 vitlöksklyftor
  •  3 röd chili
  •  3 cm ingefärarot
  •  4 avokado
  •  100 g ruccola
  •  1 kruka koriander
  •  1 citron
  •  olivolja

Gör såhär

Finhacka vitlök, skiva chili, skala och strimla ingefära. Fräs med smöret tills det är lätt brynt. Hacka persiljan och lägg i smöret. Lägg upp makrillen på en ugnsform. Salta på båda sidorna. Häll över chilismöret på makrillen och baka i ugnen på högsta grillvärme ca 5 min. 

Servera med avokadosallad och jasminris.

Se klippet här.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.