Ad

Waje lagar: bakad makrillfilé och hjortlägg bourguignon

Jakt & Fiskemässan presenterar tolv avsnitt med Richard Waje – mästerkocken med många strängar på sin lyra som i dag driver flertalet restauranger och även har deltagit i programmet Kockarnas kamp. Richard älskar jakt och fiske, vilket också utgör en stor del av hans fritid och som stundtals även avspeglas i hans matlagning. 

I filmavsnitten som presenteras under onlinemässan tar han med tittarna på en smakresa med fokus på just fisk och vilt. Dessutom bjuder han mässtidningens läsare på två välsmakande recept i form av bakad makrillfilé och Hjortlägg Bourguignon.

Vi ses på mässan! Hoppas det smakar!

Hjortlägg Bourguignon

För jägaren tillreds ett mustigt långkok på hjortlägg med rödvin, timjan, lagerblad och en lätt touch av rökigt bacon.

Du behöver (4 port.)

  •  4 st hjortlägg
  •  2 gula lök (grovhackade)
  •  2 vitlöksklyftor (i bitar)
  •  2 morötter (grovt skurna)
  •  ¼ rotselleri (grovt skuren)
  •  150 g champinjoner (i halvor)
  •  100 g bacon (skivade)
  •  timjan
  •  lagerblad
  •  3 dl rödvin
  •  100 g smör

Gör såhär

Bryn läggen med smör och lägg i en gryta. Salta och peppra ordentligt. Häll på rödvin och lite vatten och låt sjuda ca 2 tim. 

Skär grönsakerna i grova bitar och bryn dem i en stekpanna tillsammans med örterna och bacon. Häll dem över läggen och koka ytterligare 1 tim, eller tills köttet börjar mjukna.

Plocka upp hjortläggen och låt vila medans du kokar ihop buljongen till en kraftig sky. Servera med potatismos.

Se klippet här.

Bakad makrillfilé

Först bjuder han fiskaren på bakad makrillfilé med smak av chili, ingefära och vitlök. Detta serverar han tillsammans med en fräsch avokado- och ruccolasallad.

Du behöver (4 port.)

  •  175 g makrillfilé (urbenad)
  •  100 g smör
  •  1 kruka persilja
  •  3 vitlöksklyftor
  •  3 röd chili
  •  3 cm ingefärarot
  •  4 avokado
  •  100 g ruccola
  •  1 kruka koriander
  •  1 citron
  •  olivolja

Gör såhär

Finhacka vitlök, skiva chili, skala och strimla ingefära. Fräs med smöret tills det är lätt brynt. Hacka persiljan och lägg i smöret. Lägg upp makrillen på en ugnsform. Salta på båda sidorna. Häll över chilismöret på makrillen och baka i ugnen på högsta grillvärme ca 5 min. 

Servera med avokadosallad och jasminris.

Se klippet här.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-05-05

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.