Ad

Eva Bodfäldt – om samspelet med våra hundar

Under närmare 35 år har Eva Bodfäldt utbildat hundägare på alla nivåer. Magasin Vildmarken fick en pratstund med en av de absolut främsta inom området.

Foto: Paulina Westerlind

– Det bästa med ditt jobb är friheten att styra min tid och glädjen över att se människor och hundar utvecklas – ibland inom loppet av ett par minuter, säger Bodfäldt.

Närmare 30 000 hundar har passerat Evas väg under årens lopp och mötena har innefattat allt från förstagångshundägare till erfarna hundförare. Hon är hundkonsult med inriktning mot inlärningspsykologi och arbetar bland annat med föreläsningar och ”clinics” (där hon håller föredrag i ett specialämne baserat på praktiska demonstrationer). Hon utbildar instruktörer och håller även helgseminarier. Hon berättar om omväxlande dagar som fylls med lika omväxlande frågor från människor som vill lära sig om samspelet mellan hund och människa.

– Generellt sett upplever jag att många fastnar i tron att en bra relation handlar om kommandon och ”att lära hunden lyda”, vilket leder till att många upplever att ”hunden jävlas” när den inte lyssnar. Men en relation är så oändligt mycket mer än att lära hunden svenska språket, säger hon och fortsätter:

– Det handlar minst lika mycket om att beakta oss själva, våra beteenden och känslor.

Foto: Paulina Westerlind

Grundstenar i träningsfilosofin

Eva kan även skriva författare på sitt CV. Hennes bok Kontaktkontraktet har blivit en av de mest säljande ”hands on”- böckerna och används i stor omfattning som kurslitteratur på kurser runt om i landet. När jag frågar om hennes träningsfilosofi så nämner hon två speciella grundstenar; följsamhet och On/Off.

– En hund som är följsam behöver du inte kommendera för att den ska följa dig, den checkar av dig när något händer innan den agerar, säger Eva Bodfäldt.

Och fortsätter:

– On/Off handlar om att bestämma över aktivitet och passivitet – inte genom kommandon utan för att du med kroppen visar att ni ska vila eller vara aktiv, säger Eva.

Eva har även tillsammans med psykiatern, författaren och hundägaren Åsa Nilsonne skrivit ”Hur svårt kan det va´?”, en pedagogikbok för instruktörer och träningsgrupper. I december kom ”Det handlar om Will-Ja”, en bok om Evas personliga upplevelse av det första året med en valp som gjorde skäl för sitt namn.

 

Bygg relation med lek

Även jägare vänder sig till Eva för att få hjälp.

– Den vanligaste frågan handlar om fotgående, stoppsignal, apportering och inkallning. Det är ju mest fågelhundar som jag arbetar med. Det kan ibland handla om ovilja att gå i vatten och även bristande passivitet i en jaktlig situation eller på prov.

Finns det något speciellt vad gäller jakthundar som du tycker ägarna kan fokusera på vad gäller samspel och inlärning?
– Jag tycker generellt att många skulle vinna på att bygga en bra grundrelation genom lek och inte lydnad, säger Eva Bodfäldt.

– I leken finns alla möjligheter att utveckla kommunikationen och att samtidigt förklara spelregler. Leken är ett svårt underutnyttjat sätt att skapa en god relation med sin hund, berättar hon.

 

Ser fram emot Swedish Game Fair

Den 25-27 maj är det dags för Swedish Game Fair 2018. En mässa och höjdpunkt för alla som gillar jakt, fiske och just hundar. Under mässan kommer även Eva vara på plats och hon ser fram emot att möta besökarna.

– Det ska bli jätteroligt att vara en del av Swedish Game Fair. Jag ska hålla ett par clinics per dag där jag visar grundläggande samarbetsövningar och som ligger till grund för senare och mer avancerad utbildning. Jag kommer också svara på frågor och sälja böcker i min monter, säger Eva som dock är lite hemlighetsfull gällande andra framtida mål och drömmar.

– Jag har ett bokprojekt som jag just nu har påbörjat. Som många bokprojekt vill jag inte säga för mycket förutom att just detta projekt kräver en del instudering av annan litteratur, avslutar Eva Bodfäldt.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-03-08

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.