Ad

EU ger grönt ljus för licensjakt på stora rovdjur

I dag kom EU:s högsta domstol med en dom gällande finsk vargjakt som i förlängningen även är vägledande vad gäller jakt på varg, även i andra EU-länder.

– Generellt sett kan vi säga att vi har fått grönt ljus för licensjakt på stora rovdjur, om vissa grundläggande förutsättningar har uppfyllts, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert, till Svensk Jakt idag.

Svenska Jägareförbundet skriver på sin hemsida att EU-domstolen därmed i stora drag följer generaladvokatens yttrande i samma mål från tidigare i år – och till stora delar bekräftar Högsta förvaltningsdomstolens avgörande från 2016 som handlade om lagligheten av licensjakten på varg i Sverige.

– Det innebär att även framtida beslut om licensjakt på varg kommer att vara långa och omfattande, men det är också en fördel att vi i Sverige redan har betydligt bättre vetenskapligt underbyggda beslut, säger en nöjd Gunnar Glöersen till Svensk Jakt.

Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare, var även han nöjd med dagens dom.

– Svenska Jägareförbundet välkomnar att EU-domstolen nu klargjort att licensjakt på varg är möjlig. Den svenska licensjakten på varg uppfyller alla de krav på hållbarhet och kontroller som EU-rätten ställer. Det finns möjlighet för medlemsstaterna att agera för en biologiskt och socialt hållbar rovdjurspolitik. Möjligheterna stärks ytterligare genom att vargen har gynnsam bevarandestatus i Sverige, säger han i en kommentar på förbundets hemsida.

Läs domen i sin helhet här.

Källa: Svensk Jakt och Jägareförbundet

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.