Ad

Bakom kulisserna på Wild Boar Fever X – I sällskap med Alexander Nordin

Högintensiv vildsvinsjakt och skytte i världsklass är några av ingredienserna i Wild Boar Fever X som nyligen hade premiär på streamingtjänsten MyOutdoorTV. Ystad-pågen Alexander Nordin var en av de lyckligt utvalda som fick åka till Frankrike för några intensiva dagars filminspelning. [Text: Magnus Skoglund]

– Det är en pojkdröm som gått i uppfyllelse, säger Alexander Nordin, Regional Sales Director på Aimpoint, när Magasin Vildmarken får en pratstund med honom. 

Jakten kom in tidigt i Alexander Nordins liv. När han var 14 år följde han med sin pappa och farfar med familj till Sydafrika. Han berättar själv att han bara skulle följa med som sällskap, men han blev snabbt intresserad efter att ha fått lite lektioner av en lokal yrkesjägare – och efter att han hade skjutit en Blue Wildebeest från 70–80 meter så var han jaktfrälst för livet.

– Jag sköt den och sedan är det helt svart tills jag satt bakom djuret. Det var så mycket adrenalin att jag fick en blackout, säger Alexander Nordin.

– Jag mindes ingenting förrän vi tog bilder och sade grattis och så.

Därefter bar det rakt hem till Sverige för att plugga in jägarexamen och jakten har sedan dess varit en stor del av hans liv. I och med jobbet som säljare på Aimpoint får han jobba med sin passion och han stortrivs med sin uppgift.

– Det är ett kul jobb och en produkt som är premium plus, säger han och när jag frågar om företagets framgångsrecept så kommer svaret snabbt. 

– Det är en enkel och pålitlig produkt som gör det lättare att skjuta på vilt i rörelse, något som är en stor del av jakten speciellt i Europa. Och med vår produkt kan du ha båda ögonen öppna och därmed ha fullt fokus på målet.

– Dessutom är den handbyggd, i Malmö, vilket ju är coolt, tillägger Alexander Nordin.

Hans yrkesval har dessutom gjort att han kunnat förverkliga många drömmar inom jakten och hans medverkan i Wild Boar Fever X är något han rankar väldigt högt.

– Jag är väldigt glad och tacksam för att jag fick vara med. Det är en pojkdröm som gått i uppfyllelse, säger Alexander Nordin.

”Mycket action och pang pang”

Aimpoint Wild Boar Fever X hade nyligen premiär på streamingtjänsten MyOutdoorTV, ett slags Netflix för jakt, fiske och outdoor. Trots att Wild Boar Fever-serien redan är populär världen över så förfinas hela konceptet kontinuerligt; både teknik- och berättarmässigt. 

– Det är mycket action och pang pang, men nu även med en väldigt schysst storyline och med lite bakgrund som bland annat förklarar varför vi gör det här och hur vi gör det, säger han.

Och tillägger: 

– Vi pratar även om den afrikanska svinpesten, matlagning och vad som skiljer jakten i Frankrike mot andra delar av Europa, mer bakgrund helt enkelt. Det är så mycket mer än att vi bara skjuter vildsvin, berättar Alexander Nordin.

Det här är andra gången som Alexander är med och han vittnar om en väldigt speciell upplevelse, även om inspelningen stundtals är krävande. Tekniken har gått framåt mycket under decenniet som filmerna producerats och den här gången har deltagarna bland annat sällskap av åtta kameramän, några stillbildsfotografer och drönarpiloter.

– Du har en 4K-kamera 25 centimeter från ansiktet fyra dagar i rad. Det är såklart påfrestande. Det är ingen spaweekend direkt och jag är mer trött nu än när jag åkte hit, säger Alexander Nordin.

– Men samtidigt är upplevelsen fantastisk på alla sätt och vis. Det är jakt och djuren trillar inte alltid första skottet, men mitt skytte har varit oerhört bra under de här dagarna och det är jag väldigt glad för. 

– Det är inte bara att åka ner och skjuta utan det är mycket förberedelser och många helmantlade skott i vallen innan man åker ner hit, säger Alexander Nordin.

Wild Boar Fever

Går det trots allt att koncentrera sig och njuta av jaktupplevelsen med allt detta?

– Det förhöjer snarare upplevelsen. Man är 2–3 stycken ute på passen som delar ögonblicken och man vill verkligen prestera sitt allra bästa, säger Alexander, som under ett tidigare pass med två skott sköt sin hittills största galt i sitt jägarliv. 

Och trots att han är relativt mediatränad och som säljare har talets gåva så kan han ibland ställas inför lite kluriga situationer under produktionens gång.

– Det gäller att komma på något vettigt att säga tre sekunder efter att du repeterat. Dessutom på engelska! Men det gick säkert bra, säger Alexander och skrattar.  

Och apropå skytte så är åter en av världens bästa jaktskyttar en stor del av Wild Boar Fever X – Franz-Albrecht Oettingen Spielberg – en stor profil inom jakten som har väldigt hög status inom jägarkåren på grund av sin skicklighet som skytt.

– Jag har svårt att se att någon skulle vara bättre i världen på jaktskytte. Det finns såklart bättre skyttar, men när det kommer till jakt så är han svårslagen, säger en imponerad Alexander Nordin.

Wild Boar Fever

Fler svenska deltagare

Förutom Aimpoints Alexander Nordin så representerades Sverige även av Désirée Lantz – en duktig jägare som jagat över hela världen i över 20 år. Andra deltagare är den populära jakt-youtubern från Frankrike som kallar sig för Feliew, den erfarne amerikanske jägaren Mitch Petrie och Frederic Hanner från J.P Sauer & Sohn.  Förutom Aimpoint och J.P Sauer & Sohn är Hornady och Härkila företagen som såg till att göra Wild Boar Fever X möjlig. 

Trots att den intensiva inspelningen precis ska gå i mål så råder det ingen tvekan om vad Alexander har för favoritjakt. Det är vildsvin som gäller. 

– De är inte de vackraste och luktar inte så gott heller, men jakten på dem är något speciellt, säger Alexander och skrattar.

– Deras dynamiska löpningar och hur de smyger fram genom skogen, det är jäkligt fräckt, säger Alexander och berättar att han har jagat vildsvin på många ställen runt om i Europa och i delar av norra Afrika.

– Jag har gjort det i ett tiotal länder och det är lika coolt på alla ställen, från Afrika till Europa. 

Har du något drömresmål kvar?

– Då skulle jag säga Cape Buffalo i typ Zimbabwe, jag tror att det är en helt fantastisk upplevelse. Förutom det så skulle jag vilja prova att jaga ibex.

Wild Boar Fever

Jagar fortfarande tillsammans

Och visst jagar Alexander fortfarande även på hemmaplan, ofta tillsammans med samma familjemedlemmar som introducerade honom till jakten.

– Vi jagar tillsammans ibland. Farfar är 80 år gammal nu och det är lite lugnare tempo än förr, men han hänger med, säger Alexander Nordin. 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-11

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.