Stor valpboom under 2020

2021-01-13

Stor valpboom under 2020

Många svenskar skaffade hund under 2020. Ökningen vad gäller nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register låg på hela elva procent.

Golden retriever är kvar på pallplats.

Ökningarna tros bero på coronapandemin och det faktum att väldigt många jobbat hemifrån – och såklart även rekommendationerna om att vi bör minska våra sociala kontakter.

I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare. Den ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket – och sedan 2016 samverkar dessa i registerfrågor med avsikten att förenkla för hundägarna, samt att höja kvaliteten i registren.

Den som köper en hund bör kontrollera att hunden är registrerad i åtminstone något av dessa register.

– Man måste samtidigt vara medveten om att registreringen i Jordbruksverkets hundregister inte garanterar någonting annat än just att hunden är registrerad i Sverige. Det är inte någon garanti för att hunden är frisk, att den är född i Sverige eller ens att den befinner sig i Sverige. För att undvika att köpa en smuggelhund är det därför mycket viktigt att varje hundköpare tar reda på varifrån hunden kommer, oavsett om den finns i registret eller ej, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– Genom att köpa sin valp från en uppfödare registrerad i Svenska Kennelklubben minskar man risken att köpa en smuggelhund. Man ska dock även här vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem och aldrig acceptera att få valpen levererad till annan plats, säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben i samma pressmeddelande.

Labrador retriever är enligt registret alltjämt den mest populära hundrasen (3 201 nyregistreringar). Tysk schäferhund har andraplatsen på listan och golden retriever ligger numera på tredje plats.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.