Mattias Westerlund: ”Januari är jakthundarnas månad!”

2021-01-13

Mattias Westerlund: ”Januari är jakthundarnas månad!”

Dressören och instruktören Mattias Westerlund delar varje månad med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Nu är vi inne i jakthundarnas vintermånad och Mattias skriver att det bland annat är dags för både reflektion och planering inför framtiden.

Mattias Westerlund: ”Januari är jakthundarnas månad!”

Dressören och instruktören Mattias Westerlund delar varje månad med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Nu är vi inne i jakthundarnas vintermånad och Mattias skriver att det bland annat är dags för både reflektion och planering inför framtiden.

 

Jakten med hund är verkligen igång för fullt. Vi kan jaga ripa till fjälls och fasan på fält i södra Sverige med stående fågelhundar, älg med ställande hundar i söder eller jaga hare och räv med drivande hundar i hela Sverige. Det här är verkligen jakthundarnas tid.

Nu börjar det också bli dags att reflektera över hur hunden har presterat över jaktsäsongen. Hade man något mål i början på säsongen och har det målet uppnåtts? Vad ska man tänka på vad gäller hundträning under de sista veckorna av jakt med hunden och hur avslutar man bäst för att få så bra förutsättningar som möjligt framåt? Det finns några saker man som hundförare faktiskt kan tänka på, och jakttillfällen att tänka till kring, som enligt mig kan underlätta arbetet med sin hund framåt och in mot nästa jaktsäsong.

Den rutinerade hunden

Jag får ibland frågan hur man ska träna hunden som redan är en rutinerad jaktkamrat, eller snarare sagt, om man som hundförare kan förstöra något som hunden lärt in och borde kunna. En bra sak att komma ihåg med våra jakthundar är att jaktlusten hos många tänds mer och mer när det börjar fällas vilt.

Ett exempel är den stående fågelhunden som jagat bra genom jaktsäsongen, där stadgan har fungerat när det flugit upp fågel men där man tycker att det kommer ett problem en bit in på hösten. Hunden upplevs hetare och hetare, och går plötsligt efter i fågelsituationer där den tidigare varit helt stadig. Hade jag haft mina sista jaktdagar och haft en perfekt situation på torsdagen, där hunden varit stadig i uppflog och skott så hade jag avslutat där, trots att jakten slutar först på fredagen.

På samma sätt hade jag resonerat för en drivande hund som under säsongen varit svårare och svårare att kalla in. Hade jag lyckats att kalla av hunden från ett drev eller lyckats fälla ett vilt för den och jakten gått bra, då hade jag också sett till att avsluta där även om det hade varit en jaktdag kvar. Allt för att avsluta säsongen på ett bra sätt och inte riskera att hamna i en jaktsituation där hunden misslyckas, där jag inte hade kunnat påverka hunden under jakt på flera månader, och det avslutas på det sättet. Jag vill att de sista jakttillfällena verkligen ska gå bra!

Den unga hundens första jaktsäsong

Har man en ung hund gäller det att kämpa på in i det sista. Men vid injagning av den unga hunden, och den första jaktsäsongen, är det viktigt att tänka på att inte ha för bråttom, här handlar det mer om att skapa goda vanor. En viktig sak är att under säsongen få hunden att förstå vilket vilt den sedan ska intressera sig för. Hur lyckas man då med det?

Det mest motiverande är att fälla ett vilt så att hunden förstår att det är det här viltet de ska engagera sig i. Ett exempel är hunden som ska vara kortdrivande till exempel i viltrika marker i Sörmland, där kan det underlätta injagningen om man planerar väl. Har man mycket vilt och det är gris man vill att hunden ska jaga så ska man både tänka på vilka vilt man väljer för första släppen och hur man släpper den unga hunden, allt för att ge den så bra förutsättningar som möjligt. Skillnaden kan vara stor om en hund får gott självförtroende av en mindre gris som står bra till i en såt, eller om första kontakten blir en orne i en svårjagad granplantering. Blir hunden skrämd där så blir det naturligt så att det inte är det viltet den kommer vara mest sugen på att jaga framöver. Tänk också på att ta extra tid med den unga hunden efter det första fällda viltet. Sitt lugnt och stilla och bara njut av situationen tillsammans med hunden, utan att andra hundar, förare eller jägare kommer fram.

Skottberörd

Ett annat scenario är hunden som börjar visa berördhet kring skott, antingen blir för uppdragen eller börjar ta till sig negativt. Skottberördhet kan visa sig som att man på pejlen ser att den ställande hunden drar iväg när ett annat skott avlossas, eller att den skyggar, och drar iväg i skottsituation när man har smugit in på hundens ståndskall. Har det här börjat komma kan man inte korrigera det i jaktsäsongen utan här gäller det att arbeta efter att säsongen är slut. För just det exemplet där hunden skyggar, inte vill gå tillbaka eller bryter, så behöver man träna skott på långa avstånd. Där måste man göra en ny inlärning där skott inte betyder något. Hur ni börjar träna skott med den unga hunden eller börjar om träningen med den skottberörda hunden under tiden mellan jaktsäsongerna, är egentligen den samma. Ni hittar mer om det i en tidigare artikel i Jakthundskolan här i magasinet och i Webdogs filmer om skotträning.

För den hund som blivit skottberörd handlar det om att börja om från början. Brukar man ta med sin hund på sällskapsjakt, där det kan fällas ett 40-tal vilt, och jag får känslan att hunden tar vid sig av skott, så skulle jag inte ta med hunden den här säsongen utan fokusera på att träna hemma. Hur mycket jag än skulle vilja så kanske jag avstår från att ta med mig hunden på den jakten och tränar den istället.

Nu låter det som att vi bara fokuserar på bekymmer och problem kring jakt med hunden. Vi kan väl stanna upp, alla vi som har jakthund, eller ni som just har börjat jaga, som har en hund i jaktlaget och där ni får fälla för hunden eller du som tänkt att skaffa hund. Jakthunden är en fantastisk jaktkamrat att ha, låt oss bara njuta lite emellanåt också av umgänget och det härliga sällskapet.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.