Nyfödda ”hundvalpen” var en varg

2021-06-09

Nyfödda ”hundvalpen” var en varg

Vargen på bilden är inte den som omnämns i texten.

I början av maj tog några ungdomar med sig en nyfödd och medtagen valp som hittades vid en skogsväg nära värmländska Lesjöfors. Väl hemma blev de osäkra på vad det egentligen var för djur som de hade fått med sig från promenaden. Polisen tillkallades och senare under kvällen avlivades det skadade djuret. Nu står det klart att det rörde sig om en vargvalp.

Valpen skickades vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion där de kunde konstatera att det rörde sig om en varg.

– Vi kollade vikten som låg runt 400 gram, och det överensstämde med nyfödda vargvalpar. Den var för stor för att vara en räv, säger Linda Thelin, rovdjursbiolog vid SVA:s avdelning för patologi och viltsjukdomar, till Svensk Jakt.

Enligt Svensk Jakt har ett muskelprov från valpen analyserats på Grimsö forskningsstation – som i sin tur har konstaterat att det rör sig om en varg med skandinavisk härkomst.

I skrivande stund är det oklart från vilket revir den kommer.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.