Mattias Westerlund från Hundskolan Vision: Ge den unga hunden en chans

Valpar och unghundar! Vad ska man tänka på innan man tar ut dem på praktisk jakt och inför injagning? Dessa frågor besvarar dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision i månadens artikel.
Valpar och unghundar! Vad ska man tänka på innan man tar ut dem på praktisk jakt och inför injagning? Dessa frågor besvarar dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision i månadens artikel.
2024-01-07

Mattias Westerlund från Hundskolan Vision: Ge den unga hunden en chans

Valpar och unghundar! Vad ska man tänka på innan man tar ut dem på praktisk jakt och inför injagning? Dessa frågor besvarar dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision i månadens artikel.

Valpar och unghundar kan mogna väldigt olika, dels individuellt – men skillnaden är stor även mellan olika raser. Det här är också något som jag har sett ändrats över tid. Jag minns att när jag var liten så pratade man ofta om “valpen” när man pratade, och då kunde en hund vara både tre och fyra år. I dag ser vi hundar som tidigt presterar på hög nivå, både på jakt och jaktprov, så någonting har man ju då helt klart förändrat med rasen. Det här är bara ett exempel.

Vad ska man då tänka på om man ska ta ut den unga hunden tidigt på jakt och jaktprov? Enligt mig är lydnaden det viktigaste, och ett exempel är fågelhundarna. Alldeles färskt i minnet, vad gäller att jaga in och ta ut riktigt unga hundar på jakt, är mina egna unghundar. Det föll sig så att jag blev av med mina gamla erfarna fågelhundar och var tvungen att skaffa nya unga hundar. Där lade jag träningen så att jag kunde ta ut en åttamånaders hund på full jakt. Det är mycket som händer på jakten. Det är inte bara så att det blir mer allvar när man tar fram ett vapen och ska försöka fälla det här viltet, det är också så det här mellan att fälla någonting och få hunden att förstå att det är ripor de ska jaga och inte småfåglar. Hur länge ska man låta hunden söka? Klockan 08.00 på morgonen jagar kanske hunden perfekt och vid 8.30 kommer den tillbaka för att vara en valp och lägga sig och bita på en kvist. Som jag tidigare skrev så är det lydnaden som är det viktigaste när man ska ta ut fågelhundarna, man behöver ha tränat stadga med exempelvis Visionsripan, avance med avanceplatta och de viktiga stegen som ni kan se i Webdog-filmerna.
Drivande eller skällande raser

Jag har många gånger upplevt att unga hundar som driver eller arbetar med skall fortare blir trötta, både mentalt och fysiskt, än unga hundar som inte behöver skalla. Jag har som passionerad jägare och hundtränare jagat och jobbat med så många olika hundtyper över stora delar av hundvärlden och verkligen sett både likheter och skillnader i olika unghundars sätt att arbeta och det här är något jag lagt märket till.

Tänk också på att ni är noga när ni jagar in de drivande hundarna och ser till att ha rätt drevdjur om ni ska ha en specialist. En bra utrustningsdetalj då är ett kort jaktkoppel (som Visionskopplet som finns att köpa i Vildmarkens butik). Att du kan följa en hund på nära håll är en otrolig fördel. Ett kort koppel kan snabbt tas på och av, just att man kan ha en hund nära i koppel. Då kan man dessutom vara noga med att släppa på rätt djur så att man exempelvis inte tänker sig att släppa på en räv och så står det ett rådjur emellan. Viktigt är också: Kan man kalla in hunden? Skulle man släppa på räv eller hare och det kommer ett rådjur emellan så kan man tydligt se hur intresset för rådjur snabbt svalnar om inkallningen är lyckad medan motivationen för “fel djur” stegras enormt om inkallningen misslyckas och hunden får utdelning för det oönskade beteendet.

En unghund som ska skälla på rovvilt tröttnar ännu fortare eftersom det är mentalt jobbigt också. Vi ser även det här på hundar som skäller på stort vilt, som älg. Oftast kanske man åker ut på jaktmarken för att jaga i två dagar, men då ska man verkligen ta sig en funderare på om man ska släppa hunden den andra dagen om det gått bra första. Det kommer ni tjäna på, för det är en tioårsinvestering ni gör i hundarna.

Sist men inte minst viktigt, något om skott. Hur ni tränar det kan ni gå tillbaka och läsa i tidigare artiklar av Hundskolan Vision i Magasin Vildmarken. Det som kan vara värt att poängtera är att ska det avlossas skott under injagningen så behöver man fundera på om hunden verkligen klarar ett skott i situationen. Den är säkert tränad hemma, men börjar nu bli mentalt trött och då riskerar ni att hunden blir berörd av skottet. Jag har sett ett antal hundar som blivit förstörda när skott kommer i jaktsituation då den redan är tagen av annat och när skottet kommer så är det just skottet som får bägaren att rinna över.

Kom också ihåg att njuta av den unga hunden. Har man fler hundar själv så blir det naturligt så att man går varsamt fram, detsamma gäller om man har fler hundar i jaktlaget. Har man äldre hundar som väl fungerande och kanske har jaktkompisar med sig ut så kanske man släpper de gamla för man vet att de har erfarenhet och man är mån om att alla ska få ut något av jakten. Men ge den unga hunden en chans! Gör man inte det innan de gamla är borta så kan det bli så att man plötsligt står med bara oerfarna hundar.

Sluta i tid

Plötsligt är det bara några få dagar kvar på jaktsäsongen, en ny jaktdag är på gång. Ni släpper och hunden jobbar superbra med ett vilt på lördagen och alla är nöjda. Frestas då inte att släppa på söndagen också utan använd den dagen till att exempelvis arbeta med lydnad runt jakten och avsluta säsongen på topp. Varför ska man då skippa den sista fågeltagningen eller det sista ståndskallet? Jo, skulle något gå fel eller inte som ni önskar så har ni inte chans att rätta till det på ett halvår innan nästa säsong drar igång. Passa istället på att få ett riktigt bra avslut, det kommer garanterat att ge en bra känsla för både dig och hunden inför nästa säsong.

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hallå där, Anton Cederstedt

Hallå där, Anton Cederstedt, som i dag gör sin första arbetsdag i butiken på Vildmarken Skytte- och Eventcenter. Välkommen till oss! Hur känns det? –

Nyheter

Beslut om skyddsjakt efter varg

Under tisdagseftermiddagen beslöt länsstyrelserna om skyddsjakt efter en varg. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara. Orsaken

Produktrecension

Vildmarken testar: GPO Spectra 8X 1.6-13x44i

GPO Spectra 8X 1.6-13x44i är ett mångsidigt kikarsikte som kombinerar hög prestanda med taktiska fördelar. Vi tog med det ut på årets bockpremiär och delar

Hundskolan Vision

Julia Mellqvist: Från valp till jakthund

Genom åren är det många som har dragit nytta av Mattias Westerlunds expertis, både genom kurser, utbildningar och kunskap paketerat i onlinekurser. I det här

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!