Ad

Krönika av Kim Rangberg Skanslie: Att jaga med barn

Kan man jaga med sina barn? Självklart, menar Kim Rangberg Skanslie som i den här krönikan bland annat listar lite olika jaktformer som passar tillsammans med sina små!

Att ta med sitt barn ut på jakt är en självklarhet för mig. Min son Linus var bara 10–11 månader när han var med och smög på ståndskall på älg första gången. Där och då somnade han visserligen, men sedan dess har vi haft många fina upplevelser tillsammans ute i skogen! Vid dessa tillfällen blir det såklart mest fokus på de små och oftast blir det mer lek än jakt, men min erfarenhet är att det är utvecklande för barnen och befriande för mig som förälder.

Min pojke är snart tre år och han har nu varit med mig ute ganska många gånger. Jag har själv en förkärlek för att jaga räv med stövare och terrier, vilket kanske inte direkt är den optimala jaktformen eftersom man då behöver vara ganska tyst. Och barn i allmänhet har ju, som bekant, ibland väldigt svårt att vara just det. Men om man lirkar och tricksar lite så går det!

Tillsammans har vi lyckats skjuta räv två gånger och det har varit fantastiskt. Första gången hade stövaren drivit in i gryt och terriern var inne och jobbade. Min pojke tjattrade där bak i bärryggsäcken, varpå jag fick börja mata honom med Kalle Anka-kex för att han skulle vara tyst. Räven kom till slut, något som Linus tyckte var väldigt spännande. Och efteråt var han med och undersökte räven tillsammans med hundarna. Den andra gången sköt jag en drevräv. Vid tillfället satt Linus vid brasan och åt korv samtidigt som han tittade på när jag smög iväg 40 meter, ställde mig i pass och lyckades få räven. Det tyckte han var fantastiskt spännande och numera känns det som att han har full koll på rävar och rävjakt.

Grytjakt efter grävling är en annan jaktform som är kul att ha med sig nya jägare, framför allt barn, på. Man behöver inte vara tyst, det blir sällan långtråkigt och man behöver heller inte vara still. Man kan vara med och gräva lite, man både ser och hör hunden – och när det hettar till så blir det oftast väldigt spännande.

Harjakt är en annan höjdare. Att sitta vid brasan och äta korv samtidigt som man lyssnar på när hunden driver hare under långa stunder funkar väldigt bra i de här sammanhangen. Även älgjakt är lämpligt på många sätt. Barnens mamma och pappa kanske inte får skjuta något när barnen är med, men det blir ett äventyr på andra sätt. Det är oftast en bit att gå till passen, det är mysigt att göra en brasa ute i naturen tidigt på morgonen och dessutom händer det mycket. Det är mycket folk och liv och rörelse och händelserikt på jaktradion. Det finns ganska mycket att göra, även ute på passet, för barnen. Vid samlingarna så händer det ofta att det ska hjälpas till med att dra fram älgen, eller så behövs det kanske assistans i slaktboden. Eftersom det ofta är många involverade i en sådan jakt så finns det nästan alltid fler som har barn med sig, vilket gör att det brukar finnas gott om lekkamrater under exempelvis lunchrasterna. Att lära sig att umgås med andra barn i olika åldrar, tillsammans ute i naturen, tror jag är något som gör älgjakten ytterst lämplig att ha med sig barnen på.

Det finns garanterat fler jaktformer som passar utmärkt i det här sammanhanget, men som jag ännu inte har hunnit att testa. Det är bara att prova, går det inte så går det inte. När jag jagar räv så blir det som tidigare nämnts ofta mer lek än jakt, men barnen får med sig mycket på köpet och det är värt mycket. Glöm inte att ha med er vissa saker ut bara. En god anledning till att barnen ska med ut på jakt är såklart för att slita dem från paddan, datorn och tv-spelet hemma. Men glöm ändå inte att ta med paddan i bilen så att du har en backup ifall det verkligen skulle behövas, ifall barnet plötsligt exempelvis finner det ”urtråkigt” eller blir ledset. Tro mig, vid enstaka tillfällen kan en stund med plattan vara det som räddar dagen – och som gör att det kan ta ny fart ute i skogen.

Min pojke gillar att kolla på pejltelefonen för att se vad hunden sysslar med. ”Pappa, nu är den på väg hitåt.” Det är fint att se när han engagerar sig i det. Mat, kakor, O’Boy, en egen liten ryggsäck eller pall att sitta på och material så att du kan göra brasa. Extra kläder är självklart bra – och en bärryggsäck likaså. Då kan man smidigt ta med sig barnen ifall man exempelvis måste gå in och genskjuta hunden för att ta den, eller göra någonting annat för att ta sig fram i naturen. Detta är saker som förgyller upplevelsen, både för stora och små.

Jag hoppas verkligen att fler provar att ha med sig sina barn ut. Det är inte säkert att de blir jaktintresserade, men chanserna ökar givetvis. Om inte annat så får de med sig en annan förståelse för djur och natur och jakt – och förhoppningsvis blir de positiva till det även i vuxen ålder.

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-10-20

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.