Knivskolan: Vilken vinkel är bäst för min jaktkniv?

2019-11-16

Knivskolan: Vilken vinkel är bäst för min jaktkniv?

I Knivskolan delar våra vänner på Tormek med sig av sina bästa tips om hur man håller sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och vi kommer utgå från Tormek T-4 Bushcraft, deras slipmaskin för jakt- och fritidsrelaterade produkter. [Text: Magnus Skoglund & foto: Staffan Johansson]

– Vi kommer bjuda på småtipsen och det som man kanske inte alltid kan läsa sig till utan saker som vi snappat upp efter många timmar framför maskinen, säger Mattias Landgren som är säljansvarig för Sverige hos Tormek.

Den här gången fick Mattias svara på några frågor som våra läsare har ställt och huvudfrågan den här gången löd: 

Vilken vinkel är bäst för min jaktkniv?

– Vi brukar säga mellan 30-40 grader. Det är lite beroende på vad man har för stål i sina knivar och vad de klarar av, men 30-40 brukar jag rekommendera, säger Mattias Landgren.

Varför då? 

– Man kör ofta en lite trubbigare vinkel på en jaktkniv än exempelvis en kökskniv eftersom man vill att den ska hålla bättre. Den ska vara mer robust, säger Mattias.

Och fortsätter:

– En kökskniv är mellan 22-30. Det är lite brantare och trubbigare vinkel på en jaktkniv.

Vad hade hänt om man hade 22 grader på en jaktkniv?

– Du hade brutit av eggen det första som hade hänt. 

Ska man ha 30 grader till vissa saker och 40 till andra, eller hur ska man resonera? 

– Har du ett mjukt stål och lägger 30 grader så kommer den gå sönder snabbare, inte direkt men snabbare, men om du har ett hårt stål och lägger 30 grader så håller den bättre. Har man ett mjukare stål så tycker jag att man ska gå upp lite på vinkeln. 

Mattias berättar att många gör misstaget att exempelvis skära i en tomat, eller i ett papper för att testa om sin kniv är vass, men att det inte riktigt går att göra på det viset när det gäller en jaktkniv. 

– När det inte går lika lätt så tycker man kanske att man inte fått upp den riktiga skärpan som man får på sin kökskniv. 

Hur ska man testa då för att se att kniven är i bra skick? 

– Det bästa är givetvis att testa kniven med det som man ska använda den till, men  det är inte alltid man har det framför sig, säger han och fortsätter:

– Om man står vid sin maskin och slipar och tänker att ”nu är jag klar” så brukar jag testa genom att sätta den så att den suger tag i nageln. Glider den av nageln, då är den inte vass. Så testar jag egentligen alla mina knivar. Dra över en nagel också så att man känner att man fått bort all råegg. Det ger ett bra hum om att den är vass.

– Sedan gäller det såklart att underhålla kniven med bryne och genom att rengöra den. Och ha den alltid förvarad i slidan så att inte eggen ligger och slår emot något hårt, säger Mattias Landgren och tillägger:

– Ett annat tips som alltid är bra att är att använda en tuschpenna för att få samma grader som de har lagt på stålet från början, säger Mattias Landgren. 

vinkel för jaktkniv

Läsarfrågan #1: 

Fördelen med slipsten jämfört med att slipa med bandslip är?

– Framför allt att slipsten, oftast, går mycket saktare jämfört med en bandslip vilket betyder att du då tar så lite material som bara behövs. Och att du inte kan överhetta kniven, vilket är ganska lätt med en bandslip där det går fort, tar mycket material och det sprutar gnistor.

Så det är lättare för gemene man att få bra resultat?

– Ja, absolut.

Läsarfrågan #2:

Vilken är den minsta kornstorleken ni har på slipsten? 

– Vår originalsten, som sitter på maskinen vid leverans, går från 220 till 

1 000 i kornstorlek. Utöver det har vi även en så kallad japansten som har 4 000 i kornstorlek. Det är den finaste vi har och den är mer till polering, säger Mattias och önskar läsarna lycka till med sina framtida slipningar!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!