Valpträning

Hundskolan Vision: Första veckorna med valpen

2021-06-09

Hundskolan Vision: Första veckorna med valpen

Mattias Westerlund från Hundskolan Vision delar varje månad med sig av sina bästa tips för jakthunden i träning och jakt. Den här gången betonar han vikten av att lägga en bra grund med din nya valp.

En färdig jakthund, kanske till och med en jaktchampion, är säkert målet och drömmen som många har för sin nyinköpta valp. Jag tror aldrig att jag kan poängtera nog hur viktigt det är att Iägga en bra grund för att det här ska lyckas – all vidare träning ni kommer göra framöver bygger på de första viktiga grundstegen. Många hundar som kommer till mig måste backa i träningen för att viktiga kommandon som “hit” och “sitt” inte fungerar.

Ni som läst tidigare artiklar av mig i Vildmarken kan säkert se den röda tråden genom hundträningen, och som är hela filosofin i Hundskolan Vision och Webdogs koncept, nämligen att träna i “steg för steg” där träning bygger på att hunden ska lyckas!

I den här artikeln ska jag ge mina råd och tips om hur jag tränar och lär ut att starta träningen med en ny valp.

Allmän fostran

Det är bra att förstå och reflektera över vad som kommer att krävas av dig som hundägare. Tid, tålamod, kunskap och motivation kommer vara viktigt. Att kunna grunderna och vad en hund faktiskt är och att veta hur du som husse/matte ska vara för att på bästa sätt lära din hund det du har som mål handlar mer om grundkunskaper hos dig som hundägare än om att lära hunden saker. Att faktiskt veta i grund och botten och förstå hundens inlärning och hur du kan påverka och motivera den inlärningen är en grundbult.

Bra och nej

BRA är det första du ska lära din hund. Om din hund inte vet vad bra är så kommer du inte att kunna lära den vad som är rätt beteende och vad du önskar av valpen. Jag brukar säga att första veckan ska ni bara säga “bra” till era valpar, och när ni säger ”bra” ska den vifta på svansen. Försök undvika att “fya” och säga nej. Det kommer ni lyckas med om ni inte utsätter valpen för situationer där den kan göra fel. Lämna inte era finaste skor framme, och är mattan för dyr för att kissas på, så låt inte valpen vara där och riskera att en olycka sker. Tänk till så att valpen har en chans att lyckas redan från dag 1! När din valp kan och vet “bra” så måste du också lära den att veta vad “nej” betyder, och när du säger ”nej” ska hunden sluta med det den håller på med.

 

Inkallning och varsågod

Inkallning är ett moment som alla hundar bör kunna. “Hit” kommer vara de drivande hundarnas, ställande hundarnas och grythundarnas viktigaste kommando! Inkallning startas inomhus, i koppel och utan störningar. Det kan påbörjas tidigt med valpen. Hur man tränar inkallning har jag skrivit en separat artikel om i tidigare nummer.

Varje övning, inkallning eller kontakt, som du som husse/matte gör med hunden ska avslutas med ett frihetskommando. Det kan du till exempel lära in när hunden kommer till dig. Hunden är inte fri att få inte göra vad den vill förrän du förlöst den med ett “varsågod”. Du säger det när hunden tittar på dig och sedan kan du visa med handen att den får göra vad den vill.

Sitt

Sitt är ett kommando som alla hundar ska kunna och som är extra viktigt för spaniels, retrievers och de stående fågelhundarna. För vissa av hundtyperna är målet att de ska kunna sättas på flera hundra meter och sitta kvar trots störningar. Sitt är användbart i många sammanhang och är enkelt att träna.

Det första målet är att få valpen att sätta sig (i koppel), inomhus utan störning, med godbit och sitta kvar några sekunder tills den får ett frihetskommando, varsågod.

Hantering, visitation och kloklippning

Att kunna hantera och undersöka/visitera din hund är viktigt så att du tidigt kan upptäcka om något är fel. Vid vissa jaktprov och bruksprov ingår ID-kontroller/visitationer och alla hundar kommer att behöva vaccineras. Vänjer du hunden vid visitation går det lätt och smidigt. Lär valpen tidigt att kunna hanteras, så att du kan undersöka ben, tassar och klor, öron, mun och tänder och utföra den viktiga kloklippningen. Ofta försöker man som husse/matte prata med valpen för att den ska lugna ner sig. Tänk då på att det är betydligt lugnare för valpen om man är tyst under själva hanteringen i de situationer som valpen stretar emot eller vill loss. Då är det bäst att bara vara tyst och om möjligt fortsätta med det man gör, när valpen sedan är lugn så berömmer man massor. Det är det beteendet du vill förstärka, inte bråket!

Gå i koppel, hundmöten

Din hund bör kunna gå fint vid sidan av dig i koppel utan att dra. Att träna på det är också bra för kontakten. Först tränar du in beteendet, att gå vid sidan i koppel, gärna med godbit. Först när hunden kan det, efter ett antal repetitioner där du bara lärt in beteendet, så lägger du på kommandot ”fot” eller ”gå fint”.

Det första målet är alltså att kunna ta kontakt när ni säger valpens namn, att valpen kan gå fot i koppel 1–2 meter inomhus, med godbit och utan störning. Efter att valpen gått i fot ger ni kommandot “varsågod”, så att skillnaden mellan fot och “fri” blir tydlig. I den här fasen är det bra att veta vad som krävs för att ett hundmöte i koppel ska fungera och hur jag löser det. Många av mina kunder bor idag i tätbefolkade områden och förr eller senare kommer hundkontakten att komma, då är det bra att du vet vad du ska göra. I princip handlar det om kontakt, och linförighet. Tränar man det tidigt och valpen/hunden vet att du vill ha kontakt när du har den i koppel och säger dess namn, så kommer du även få kontakt med hunden när det kommer ett hundmöte. Använd gärna en godbit i början och kräv inte av valpen att den ska orka hålla kontakt och fotgående längre än ni har kommit i träningen. Ett hundmöte är en stor störning för en liten valp.

Webdogs valpskola

Du vet väl att Hundskolan Vision och Webdog kan komma hem till er och träna er valp! I Webdogs valpskola kan du träna din valp där du är. I Webdogs valpskola lägger vi de viktiga grunderna för att ni ska få en fungerande hund oavsett om det ska vara en trevlig familjemedlem, pålitlig jaktkamrat eller en arbetande brukshund.

I valpskolan går vi igenom allmän fostran/förberedelse för livet, hantering/visitation/kloklippning, ligg, sitt, gå i koppel/linförighet, hundmöten, hit/inkallning, skotträning/miljöträning och tränar valpen efter Webdogs koncept – i “steg för steg” där träning bygger på att hunden ska lyckas! Under kursveckorna kommer du få nya uppgifter och interaktivt stöd av Hundskolan Vision genom återkoppling på en inskickad film per vecka.

Du tränar där du är, följer enkelt träningsstegen i Webdogs filmer och utför sedan momenten själv med din valp. Övningarna går du i lugn och ro igenom i Webdogs filmer, där kan du repetera det du behöver se om och gå igenom i din egen takt. Du ingår i en Messenger-grupp med andra deltagare i valpskolan och tar del av deras filmer också!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!