Ad

Genetiskt viktig varg flyttas på nytt

Under söndagen sövdes och flyttades ett vargpar från Deisjöen-reviret till ett fredat område i den norska vargzonen.

Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

Svensk Jakt skriver om vargen där hanen nu flyttas för andra gången. Hanen anses som genetiskt viktig och är invandrad från den finsk-ryska vargstammen. 2019 sövdes den och flyttades från Engerdal, men vandrade snart norrut igen och träffade en tik i Deisjöen-reviret – ett område som delvis ligger utanför den norska vargzonen.

Svensk Jakt skriver att den genetiskt viktiga vargen – och tiken han går tillsammans med – nu flyttas för att hanen inte ska skjutas under pågående vargjakt. Norska Miljödirektoratet skötte uppdraget och under helgen var förhållandena goda. Efter att ha sövts genom bedövningspilar från en helikopter så flyttades de till ett nytt område i den södra delen av vargzonen, intill gränsen mot Sverige.

Personal övervakar nu vargarna.

– Det är viktigt att skydda djuren den första tiden efter märkning och ge dem ro till att hämta sig efter den belastning de blivit utsatta för. På grund av detta kommer vi inte att offentliggöra utsättningsstället förrän en tid efter att flyttning genomförts, skriver Miljödirektoratet i en kommentar på sin hemsida.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2021-01-04

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.