Drevjakt med rödpunkt – På Börringe med Aimpoint och Sauer

Mediajakten tillsammans med Aimpoint och dess partners är numera något av en tradition och en given höjdpunkt i kalendern. Att få uppleva en jakt tillsammans med nya och gamla bekanta i branschen är nämligen något jag verkligen håller kärt – och att dessutom få chansen att testa nya prylar kryddar anrättningen ytterligare.
Mediajakten tillsammans med Aimpoint och dess partners är numera något av en tradition och en given höjdpunkt i kalendern. Att få uppleva en jakt tillsammans med nya och gamla bekanta i branschen är nämligen något jag verkligen håller kärt – och att dessutom få chansen att testa nya prylar kryddar anrättningen ytterligare.
2023-12-26

Drevjakt med rödpunkt – På Börringe med Aimpoint och Sauer

Mediajakten tillsammans med Aimpoint och dess partners är numera något av en tradition och en given höjdpunkt i kalendern. Att få uppleva en jakt tillsammans med nya och gamla bekanta i branschen är nämligen något jag verkligen håller kärt – och att dessutom få chansen att testa nya prylar kryddar anrättningen ytterligare.

I november tog jag mig nedåt i landet för tre dagar med gemenskap, ny kunskap och drevjakt i Skåne. Det började med en presentation och en skytteutbildning med Aimpoints instruktör Erik Åhs på skjutbiografen i Staffanstorp. Erik är en levande legend vad gäller skytte på rörliga mål och att jaga med rödpunkt på just rörliga mål (som det så ofta är på en drevjakt) är ett skytte som kräver övning. Erik bjöd på sina tips kring skytteteknik som skiljer sig något åt från vad många tidigare lärt sig. Att fokusera på målet och presentera den röda punkten för din fokuspunkt är grunden. Att på så vis effektivera jaktskyttet, att ”låna hastigheten” från viltet för rätt framförhållning, lite likt hagelskytte faktiskt. Att jaga med rödpunkt är instinktivt, och du behöver öva för denna typ av skytte. Erik tipsade även om hur man kan arbeta med och använda sin andning vid målskytte. Det är inte min första session med Erik och jag har verkligen tagit till mig hans skyttetips för både rörligt skytte och rent målskytte, och det är helt klart roligt att se skillnaden.

 

Under tillfället fick vi förstås senare även träna på vad vi lärt oss – och det med en Sauer 404 i ny kostym, laddad med 308 Win, som under ett par timmar gick varm i skjutbiografen. Sauer, Tysklands äldsta gevärstillverkare, grundades redan 1751 av Lorentz Sauer och överlämnades sedan till sonen, Johann Paul Sauer. Deras historia är rik med svartkrutsbössor, flintlåsmusköter, pistoler och maskingevär till modern tid och världens kanske mest välgjorda repeterstudsare. Under jakten hade jag även möjlighet att testa en Sauer 404 Silence TI med en Acro C-2 monterad på toppen. Vad namnet kanske avslöjar så är det en ny modell av 404:an med ljuddämpad pipa.

Bössan imponerar redan i sitt standardutförande, kommer med ett justerbart trycke som du själv enkelt kan justera med hjälp av ett verktyg gömt i framstocken, spänntangent och en fin slutstyckesgång. Jag är van att jaga med en ljuddämpare monterad, men har även jagat mycket utan – inte minst under drevjakter då jag med min magnumpipa med monterad dämpare fram får en lite otrevlig balans och en riktigt kass sving med bössan. Av den anledningen brukar jag på drevjakter oftast köra utan dämpare.

Även om Silence-utförandet av 404 ser lite klumpig ut med sin stora pipa, så är det precis tvärtom. Den har en otroligt fin balans, detta tack vare att ljuddämparen endast bygger lite framåt och i stället distribuerar sin vikt över hela pipan. TI i namnet betyder titanium, och ljuddämparen är tillverkad av titan som utlovar att stå emot det mesta! Enligt Sauers specifikationer ska Silence-modellen ge upp till -28,5 dB, förstås beroende på kaliberval. Under jakten jagade jag utan hörselskydd. Jag hade flera skottchanser och upplevde knallen jämförbar med en ljuddämpare i traditionell storlek.

S404 Silence kommer i tre modeller, XTC med kolfiberstock med tumhålsgrepp och TI med traditionell trästock. I Sverige är de tillgängliga med 47 till 52 centimeter lång pipa. På toppen av 404:an är den senaste versionen av Aimpoint Acro monterad. Inget sikte på marknaden tål mer stryk än det – och förmodligen kommer det hålla livet ut. Aimpoint har själva visat flertalet ”tortyrtest” av siktet via deras kanaler och det är ingen tvekan att det tål ordentligt med stryk, om och om igen. Något sådant test gav jag mig aldrig på, men vetskapen om dess tålighet ger förstås en trygg känsla när man är ute i fält.

Viltrika marker på Börringe

Efter en dag i skjutbiograf var förstås jaktabstinensen på topp, och en dag på Börringes viltrika marker väntade. Efter en traditionsenlig säkerhetsgenomgång var det dags för första såten. Jag fick ett pass intill en granplantering och det var minst sagt action non-stop från att jag klev upp i tornet! Det finns för- och nackdelar med en granplantering när viltet trycker hårt och sikten är desto sämre. Så även om jag såg gott om både vildsvin och hjortar var luckorna desto färre för säkra skott. En dovkalv kom däremot utrusandes som jag med Acro:n riktade iväg ett välplacerat skott på. Mitt första vilt med en Sauer 404 Silence hade fallit till backen – och dagen skulle bjuda på ytterligare skottchanser.

Rödpunktsiktet kommer med en 3,5 MOA-punkt och skyddande klara glaslinser, både fram och bak, som skyddar det avancerade och reflekterande linssystemet. Den nya versionen har en digital knappsats för justering av intensitet, och ger en tydligare känsla än tidigare när du justerar rödpunktens intensitet. Dessa knappar har nu bytt plats, och är i stället placerade bredvid batterifacket för att skydda dem mot oavsiktliga förändringar.

Att lägga en punkt, 3,5 MOA stor, på ett vilt på längre avstånd är inte lika precist som att lägga ett högförstorande sikteskors på ett vilt. Men under en jakt så är ett skott i träffområdet vad vi eftersträvar och Aimpoint har gjort avvägningen att 3,5 MOA är en lagom storlek för de vanligaste avstånden (säg upp till 80 meter).

En ståtlig medaljhjort

Börringe lämnade ingen besviken, och jag fick dessutom uppleva en jaktsituation som jag sent kommer att glömma. Passet var mellan en väg och en järnväg där jag hade gott om vilt inom synhåll, men vi snackar 100+ meter in i skog och sly, med andra ord inga guldchanser med rödpunkt. Men när min vän Jonna Persson, som under jakten gick som hundförare tillsammans med sina spanielhundar, fick upptag bara några hundra meter från mig kände jag direkt att det var något speciellt på gång. Ut ur buskaget, genom ekskogen, rusade snart en ståtlig dovhjort rakt emot mitt pass. När den väl var inne på 50 meter tog jag fasta på vad Erik Åhs tidigare hade lärt mig – att fokusera på målet, presentera rödpunkten och SKJUTA när det är dags. Jag hade redan bestämt mig för när och var jag skulle skjuta innan jag ens rest bössan – instinktivt. Skottet tog snett framifrån och hjorten skulle troligtvis inte ta sig långt, men adrenalinpumpad som den var fortsatte den att rusa i min riktning och jag fällde den knappa 20 meter från tornet. WOW! En hjort som i varje fall lär snudda på medalj på Börringe, tillsammans med Aimpoint, checkar av många drömmar på en och samma gång!

En sekund kan vara hela skillnaden

Vad gäller att jaga med rödpunktsikte så ska du veta att det inte är några problem att ta säkra skott på alla traditionella jaktavstånd, men att övningsskjuta mycket, och träna in denna typ av skytte är till en stor fördel. Den sekund som du faktiskt tjänar på att bara lägga an, skjuta och kanske inte ens blinka med ögonen vid skottchans kan vara hela skillnaden.

Aimpoint Acro C-2 har smarta fjädrande linsskydd för montering fram och bak. Linsskydden säljs som tillbehör, varav det främre går att ställa i två lägen, i 90 grader eller helt uppfällt, medan det bakre fälls upp hela vägen varje gång. De är båda lätta att knäppa upp och en regnig dag i skogen, eller för den delen om man som hundförare går i snårig och tät terräng, är det guld värt att ha dessa skydd monterade.

Tack Aimpoint, tack Sauer och inte minst tack till nya och gamla vänner i branschen som deltagit under dagarna i Skåne!

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hallå där, Anton Cederstedt

Hallå där, Anton Cederstedt, som i dag gör sin första arbetsdag i butiken på Vildmarken Skytte- och Eventcenter. Välkommen till oss! Hur känns det? –

Nyheter

Beslut om skyddsjakt efter varg

Under tisdagseftermiddagen beslöt länsstyrelserna om skyddsjakt efter en varg. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara. Orsaken

Produktrecension

Vildmarken testar: GPO Spectra 8X 1.6-13x44i

GPO Spectra 8X 1.6-13x44i är ett mångsidigt kikarsikte som kombinerar hög prestanda med taktiska fördelar. Vi tog med det ut på årets bockpremiär och delar

Hundskolan Vision

Julia Mellqvist: Från valp till jakthund

Genom åren är det många som har dragit nytta av Mattias Westerlunds expertis, både genom kurser, utbildningar och kunskap paketerat i onlinekurser. I det här

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!