Ad

Dramatik när älg räddades ur isvak

Det blev en dramatisk söndag ute på sjöisen i närheten av Tjåmotis utanför Jokkmokk. Med hjälp av lasso lyckades Helena Länta och hennes sällskap rädda livet på en älg som hade gått genom isen.

Älgen var svag när den hade räddats, men efter lite massage tog den sig upp och lunkade bort. Foto: Privat

Till P4 Norrbotten berättar Helena att hon vid tillfället fick se två stora älgtjurar som befann sig ute på en udde. När hon tog upp kikaren igen såg hon att älgarna hade ramlat ner i det kalla vattnet. De rundade sjön för att inte gå genom isen själva med sina skotrar och när de kom fram såg de att den stora tjuren redan hade drunknat.

– Den lite mindre tjuren kämpade fortfarande så då ringde jag min son och alla jag kände och gjorde en räddningsinsats, säger Helena Länta till P4 Norrbotten.

– Det är så hårt att se dem simma runt, runt där. Stora ståtliga djur, säger hon.

Lyckligt slut

Sällskapet tog sig sakta ut på isen med hjälp av lite tallar och granar. De kastade därefter lasso runt hornen och drog upp älgen med skotern. Helena berättar att räddningsinsatsen låter enkel, men att det var många tankar som passerade förbi innan älgen var uppe på land och i säkerhet.

– Det var mycket nervositet och vi var väldigt rädda, men det gick i alla fall, säger Helena Länta till P4 Norrbotten.  

Källa: P4 Norrbotten / Sveriges Radio

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-06

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.