Vildmarken testar nya Zodiac EasyHunt Digital och Hunter Elite. Foto: Staffan Johansson

Brusfritt på radion – en dröm som snart blir verklighet?

2021-06-07

Brusfritt på radion – en dröm som snart blir verklighet?

Vildmarken testar nya Zodiac EasyHunt Digital och Hunter Elite. Foto: Staffan Johansson
Vildmarken testar nya Zodiac EasyHunt Digital och Hunter Elite. Foto: Staffan Johansson

När är det egentligen dags att gå över till digitalradio? Det känns som att vägskälet kommer allt närmare och allt fler tillverkare bjuder upp till dans för att få in fler jägare på det digitala bandet. Vi har testat nya Zodiac EasyHunt Digital och förra årets lansering, Hunter Elite; två hybridradior som erbjuder den nya digitala tekniken, men som även kan sända över det analoga 155 MHz-bandet.

Den digitala radiotekniken har funnits i flera år på yrkessidan. Sneglar man på exempelvis Hyteras sortiment så kan man se att de har kommit så långt att de kan ha videosamtal och installera olika appar i radioapparaterna med mera, medan vi jägare till stor del lever kvar i den analoga världen. Personligen tror jag att det faktiskt bara är en tidsfråga innan vi ser tillbaka på brusiga samtal över jaktmarkerna som något från en svunnen tid, dock är det såklart svårt att övertyga ett helt jaktlag, med 20–30 personer, att köpa in nya jaktradior för tusentals kronor.

Vi vill ogärna ställa två produkter mot varandra, men en gemensam nämnare för Zodiac EasyHunt Digital och Hunter Elite är att båda sänder över DMR-standarden, eller som de själva kallar det: den nya digitala jaktradiostandarden. DMR, Digital Mobile Radio, är en digital ETSI-standard som används världen över och använder 12,5 kHz-kanalseparation. DMR är en kostnadseffektiv teknik som erbjuder dubbel kapacitet jämfört med analogradio. Tack vare den digitala tekniken har den även högre säkerhet, bättre ljudkvalitet med brusreducering, samt större datamöjligheter.

Något som ställer till det för den digitala framtiden för jaktradioapparaterna är att det finns sjuhelsikes många olika varianter och varumärken, och kan man inte samsas om en gemensam standard så kommer framtiden för det digitala nätet att vara onödigt långt fram i tiden. Och det är alltså därför vi i denna artikel väljer att lyfta fram dem båda.

Men vad är då skillnaden, rent konkret, mellan digitalt och analogt när det handlar om jaktradior? Räckvidden är egentligen densamma. Den största skillnaden är därför att den digitala varianten har en upplevt bättre räckvidd eftersom ljudet är krispigare, ända tills det bryts helt, medan analoga sändningar blir brusigare i takt med att signalen blir svagare. Och givetvis spelar även terrängens utformning in här.

Hunter Elite

Digital jaktradioTestradion från Hunter kommer med en bekväm vadderad ljudsnäcka men är kompatibel med hela OS-tillbehörsserien. Något jag gillar skarpt med Hunter Elite är dess väl tilltagna display. Användarutsnittet påminner förvisso om en tio år gammal mobiltelefon, men det är verkligen i framkant när det kommer till jaktradioapparater. De svenska menyerna med sina tydliga ikoner är lättmanövrerade. Jaktradiorna var med oss i höstas under de sista veckorna på älgjakten i Jämtland och vi fick uppleva dem tillsammans mellan oss som hundförare. Dess nätta format och vikt på 220 gram är verkligen uppskattat. Radion erbjuder krypterade sändningar på DMR och 51 pilottoner på 155 MHz-bandet. Batteriet är på 1 700 mAh och räcker gott och väl några dagar i skogen. Radion har för övrigt en IP54-klassning som innebär att skadliga mängder fukt inte kan ta sig in till elektriska delar.

Ljudet är som sagt riktigt krispigt, dock med en lite för hög lägstavolym. Detta får dock stå inom parentes eftersom det kan bero på standardheadsetet och kan upplevas bättre med andra tillbehör. Det enda som egentligen stör mig lite på en annars riktigt trevlig produkt, är att kanalväxlaren, i form av en ratt intill volymknappen, är för lätt att komma åt och att man därför oavsiktligt kan råka byta kanal under jakten.

Zodiac EasyHunt Digital

Digital jaktradioDen nya Zodiac EasyHunt Digital är en vidareutveckling av Zodiacs tidigare storsäljare EasyHunt. Den har fått en riktig ansiktslyftning med den svartorange färgkombinationen som vi först såg på Waterproof Limited under 2019. Om dessa är Zodiacs nya standardfärger återstår att se, men vi välkomnar dem!

EasyHunt Digital erbjuder det bästa av två världar. Radion har sju analoga jaktkanaler och pilottoner därtill – och ifall man föredrar det digitala läget så får man ett tydligt och brusfritt ljud över en lång räckvidd och en batterikapacitet på hela 2 600 mAh, plus många andra nya funktioner.

Menyerna har fått en lite uppdaterad struktur och är precis lika lätthanterliga som sina föregångare. Jag tycker dock att den låga smala displayen är lite föråldrad, och hade hellre sett en modernare display på en nutida radio. Klassningen är däremot något högre. IP65 är spolsäker och även under de regnigaste dagarna så kan radions användare känna sig trygga med att fukt inte kommer att bli något problem. Vi har ännu inte fått några jaktdagar tillsammans då den precis har lanserats, men jag uppskattar dess nätta storlek, som påminner mer om Zodiac Waterproof-modellens format, som för övrigt varit en stor personlig favorit de senaste åren.

 

Zodiac EasyHunt Digital

Tydligt och brusfritt

Ljudet är tydligt och brusfritt. Det är riktigt trevligt, inte minst om du kopplar ihop den med trådlösa 3M PELTOR LEP-200 OR. Zodiac har marknadens bredaste tillbehörssortiment så du som trots allt inte vill lägga massa tusenlappar på aktiva hörselskydd har här hörselsnäckor i alla dess former och mycket annat att välja mellan till din jaktradio. Zodiac EasyHunt Digital kommer som nämnts ovan med sju analoga kanaler och fjorton digitala, och följer då samma kanaler som Hunter Elite gör.

Med standardantenn monterad är räckvidden i normal terräng ofta tillräcklig, med skogsantenn når man dock onekligen ytterligare en bit, något som är värdefullt i kuperad terräng. Har du berg som blockerar kommer det påverka oavsett om du sänder analogt eller digitalt, men jag skulle våga säga att skogsantenn alltid är att rekommendera för att optimera jaktradions funktion.

Det digitala bandet ger oss jägare många andra funktioner som jag tror också är efterlängtade. Krypterade kanaler, individanrop och larmfunktioner är några anledningar till att jag tror att vägskälet är närmare än vad många kanske tror.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!