Daniel Blomé: Vinnare av Ensam i vildmarken

2021-06-07

Daniel Blomé: Vinnare av Ensam i vildmarken

Hallå där Daniel Blomé, som efter 38 dygn i Nordnorge kunde titulera sig vinnare av överlevnadstävlingen Ensam i vildmarken.

Hur känns det efter vinsten?
– Det är ju alltid roligt att vinna. Speciellt i en sådan här tävling där det handlar om att inte ge upp. För att vara helt ärlig så är det största med vinsten att återigen vara hemma i mitt liv med nära och kära. Det blir väldigt tydligt efter en sådan här utmaning att de är det viktigaste här i livet, säger Daniel som sedan programmet både hunnit gifta sig och bli pappa!

Går det att beskriva känslan när ni släpptes av där vid Salsvatnet och tävlingen började?
– Det var en fantastiskt härlig känsla av frihet, nyfikenhet och ren lycka.

Jag läste att du bland annat lett expeditioner på till exempel Svalbard. Kände du att det faktum att du är äventyrsguide i grunden gav dig stora fördelar?
– Givetvis hade jag en stor fördel av mitt yrke. Som guide på Svalbard eller till exempel Island Peak så måste man totalt släppa sig själv för att kunna ta hand om gästernas oro och problem, det kan man bara göra om man är helt bekväm och avslappnad i den miljö man är i. Så att vara ute i obekväma och tuffa miljöer är jag van vid.

Foto: Discovery Network Sweden
Foto: Discovery Network Sweden

Vilken var den svåraste utmaningen för dig under inspelningarna? Vad saknade du mest?
– Det var ju givetvis saknaden av min blivande fru som också var gravid under inspelningen. Ju längre tiden gick kände jag att mitt liv rullade på precis som vanligt. Men jag var inte med i det. Så det var helt och hållet det mentala som var jobbigt.

Vi på redaktionen var imponerade av din totala insats, men inte så mycket av dina fiskeskills… Hur lyckades du få i dig tillräckligt med näring?
– Ett väldigt enkelt svar. Det fick jag inte. Jag gick ner totalt 19 kg, alltså 0,5 kg per dygn. Det gör man inte om man får i sig tillräckligt med näring.

Och jag läste i en annan intervju att du försökte fläska på dig lite innan du åkte dit. Berätta om det.
– Jag visste att fysiskt hade jag ett underläge då jag är lång och naturligt smal. Så det gällde att ha så mycket reserver som möjligt på kroppen. Det löste jag med 1 dl olivolja i ett dricksglas varje dag, plus grädde på all mat.

Hur förberedde du dig mer, förutom att försöka lägga på dig?
– Det fanns inte så mycket att förbereda så jag såg till att spendera mer tid med de jag älskar.

Vad var det första du gjorde när du kom tillbaka?
– Vi köpte en valp och började bygga ut torpet då familjen växer så det knakar. Nu är vi mamma, pappa, barn, två hundar och en katt. Snart kommer cirka 20 höns och ett helt gäng bin också.

Och som nybliven pappa väntar ett nytt äventyr? Och mindre sömn än under vildmarken-strapatsen, gissar vi?
– Ni har naturligtvis helt rätt med sömnen. Den har minst sagt varit en bristvara de senaste veckorna. Raka motsatsen till min tid i vildmarken. Den sista veckan gjorde jag inte mycket mer än att sova och äta lax. Rekordet var 22 timmar i sovsäcken med bara ett par korta kisspauser…

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under