Bäverjakt på Kusån

Bäverjakten i norra Sverige höll på att frysa inne. Först när en vecka återstod av jakten släppte isen på Kusån utanför Boden. Vår frilansskribent Joakim Nordlund följde med ut på en jaktform som ofta erbjuder både starka naturupplevelser och spännande dramaturgi.

– Det är härligt att äntligen kunna blicka ut över öppet vatten, säger Patrik Lindfors och brodern Anton nickar instämmande. 

Vintern vill inte riktigt släppa taget om landet och i Norrbottens inland ligger isarna fortfarande tjocka på sjöar, träsk och tjärnar. Eftersom bävern bara är tillåten fram till den 15 maj fryser jakten bokstavligen talat bort för väldigt många i den här landsänden. Bröderna Patrik och Anton Lindfors jagar i Kusån åtta kilometer norr om Boden. Med en vecka kvar av jakten börjar isen till sist att lossna så pass att de kan sjösätta familjens gula forsbåt. 

– Det var segt med isen. Fast nu är vi här. Man känner redan att anspänningen börjar stiga, säger Patrik Lindfors och blickar ut över vattnet. 

De utgår från pappa Torgny Lindfors hus som ligger alldeles vid Kusån. Där har också Patrik Lindfors sin sommarstuga och bävern har faktiskt varit alldeles intill och avverkat. 

– Det där är gjort i veckan, säger han och pekar mot ett träd. 

Ett 30-tal meter från hans stuga har en stor asp gnagts av och den kunde lika gärna ha ramlat över grannens stugtak. 

– Det här har gjorts den senaste veckan. Det är väl extremt att de är så här nära. De är effektiva när de väl sätter i gång, annat kan man då inte säga, säger Patrik och ler. 

Hans bror Anton har precis skjutit in sin 6,5:a och de flesta förknippar namnet Lindfors med just skytte. Patrik, Anton och systern Camilla har under sin glans dagar tillhört Sverigeeliten i ban- och fältskytte. De lämnar heller ingenting åt slumpen. 

– Jag vill alltid kolla geväret inför en sådan här jakt. Här måste man verkligen vara inskjuten, säger Anton. 

Den här tiden är det ljust fram till klockan halv elva på kvällen och solen sprider fortfarande lite värme och det behövs sannerligen. En kall nordlig vind blåser med stadiga 2-3 sekundmeters styrka. De två bröderna har, vis av erfarenhet, dragit på sig ett extra lager med kläder. 

– Det här är som på älgpasset under senhösten. Det går i princip inte att klä sig för varmt, säger Patrik. 

Sedan kliver han in i båten där han sätter sig vid årorna medan Anton lägger ned gevär och skjutstöd. Sakta glider vi ut på vattnet och med ens fylls man av allt sådant som våren har att erbjuda. Några änder passerar och en bit ut ligger två fiskmåsar och mår gott på ett av isflaken. Efter tio minuter rundar vi en av uddarna på den närmaste ön där det har varit en del aktivitet den senaste tiden. 

– Vi tar en lov runt den så vi kommer rätt i vind, säger Patrik medan han ror med stadiga lugna tag. 

Ett par gäss startar från vattnet och jag följer dem med blicken när de passerar förbi oss. När bäverhyddan passeras är allt lugnt och stilla men klockan har bara passerat halv nio på kvällen. Det är nu, när skymningen är på väg, som bävern är som mest aktiv. 

– Tanken är nu att vi ska driva lite nedströms, berättar Patrik. 

Kall och noggrann

Anton lägger sig tillrätta och genom riktmedlet på vapnet söker han sakta och metodiskt av strandkanten. Hoppet är att få chans till skott mot en bäver när den sitter på land. Det är dock sällan som de tillfällena ges – därför gäller det att komma inom 50 meter, vara en god skytt och väl inskjuten för att klara ett säkert skott på bäver i vattnet. Och jag är ute med två jägare som kan sin sak när det kommer till själva skjutmomentet. Som aktiva tävlingsskyttar har de två bröderna uppskattningsvis vardera 50 000 6,5-smällar bakom sig. 

– Det gäller, precis som när man tävlar, att vara kall och noggrann. Men här får man inga provskott så det gäller att inte slarva med inskjutningen, säger Anton. 

En pinne i vattnet på 150 meters håll är för en stund väldigt lik en bäver. Till sist klarnar bilden – och sökandet fortsätter. Torgny och Mona Lindfors, brödernas mor och far, köpte sommarstugan vid Kusån för elva år sedan. I dag är de bofasta där och familjen har också med egna ögon kunnat följa bävrarnas framfart. Trots att det har jagats varje år har tillgången på bäver bara ökat under de senaste sju åren. Markägarna är därför mycket positiva till jakten. 

Det här är också en härlig jakt under en årstid när man normalt inte jagar. Sakta glider vi med strömmen samtidigt som tystnaden fylls av fågellivet som formligen har exploderat. 

Efter några minuter kan man notera en bäver uppe på land. Patrik ror sakta åt det hållet medan Anton ser till att stödet ligger perfekt under geväret. Lugnt och fint närmar vi oss. Vi har vinden rätt i ansiktet och på så sätt blir ansmygningen optimal. När vi befinner oss cirka 30 meter ifrån slutar Patrik att ro och när båten är i det närmaste helt stilla kommer skottet. Några slag i vattnet – sedan förblir bävern liggande. 

Vi for fram och Anton lyfter in en grann 20-kilosbäver i båten. 

– Den är riktigt fin. Skönt att skottet satt där det skulle. Nu är även skinnet helt så det här är helt perfekt, säger skytten och ler. 

Sedan dyker plötsligt bäver nummer två upp men den har blivit på sin vakt och dyker. Istället ror vi runt udden och vidare in i en kanal. Där inne ligger en kanadagås och ruvar på en tuva. När vi är mindre än tio meter ifrån kliver hon lugnt ned i vattnet och simmar vidare. Kvar i boet finns två stora ägg som hon ruvar på.  För att störa minsta möjligt vänder Patrik på båten och ror ut ur den lagunliknande kanalen. 

Bäverjakt på kusån

Sällskap i båten

Några hundra meter bort fortsätter sökandet efter bäver. När Anton lyfter armen och pekar tror vi oss ha hittat ännu en. Men den har en annan färg – och är betydligt mindre. Det visar sig vara en bisamråtta och den är, i motsats till bävern, lovlig året runt. Ett välriktat skott och sedan får bävern sällskap i båten av en annan gnagande växtätare. 

På stranden står pappa Torgny Lindfors och väntar. Nu följer en dryg halvtimmes arbete med att flå bävern där Patrik instruerar medan Anton skär. 

– Vi tar tillvara på skinnen. Vi har ett i frysen redan. När vi har några ska vi skicka till garvning. Sedan blir det perfekt till antingen handskar eller sittunderlag på snöskotern, säger Patrik. 

Även köttet tas tillvara på. De båda stekarna skärs ut för att sedan packas de in och får ta plats i frysboxen. 

– Vi brukar strimla köttet och steka det tillsammans med grönsaker och annat gott. Det är helt okej kött, säger Anton. 

Bäverjakt på kusån

Förväntningarna skruvas upp

När kvällen går mot natt samlas familjen inne i Torgnys och Monas hus. Där serveras te och smörgåsar och kvällens jakt summeras. 

– Vad jag tycker är roligt med all jakt är att man bygger upp en spänning. Det börjar redan när man förbereder sig och planerar. Sedan skruvas förväntningarna successivt upp och det är väl hela grejen, säger Patrik. 

Sedan funderar han en kort stund innan han fortsätter: 

– Och naturupplevelsen. Och tystnaden. Och nu har vi haft sällskap av så mycket fågel och det är ju också härligt. Att vintern är på väg att släppa taget och att man kan se sommaren runt hörnet. 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-10

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.