Ad

Alexandra Hellström: Jaktdrömmen om spansk Ibex

Spanien erbjuder ett landskap som är väldigt speciellt. Jaktutbudet är stort, men en sak är säkert: spansk ibex är speciellt för många. Alexandra Hellström delar här med sig av sina många jaktupplevelser.

Jaktdrömmarna hade gått om spansk ibex men förhoppningarna var små om att få uppleva den. Men efter en del kontakt med Fran Cortina, ägaren av Corju Hunting, på sociala medier, skulle det plötsligt bli verklighet. Jag skulle få vara med om bergsjakt efter Beceite ibex, ett nytt jaktland att besöka och en ny jaktkultur att upptäcka!

Efter en flygresa på drygt fyra timmar landade vi slutligen i Madrid. Från Madrid gick färden med bil och med Fran Cortina som vår chaufför. Fyra timmar senare var vi framme i Castelotte, en liten bergsby med med drygt 150 invånare och som låg mitt i Teruelområdet. Redan på väg in mot byn såg vi våra två första spanska ibex för resan; två ungdjur som gick bland buskar i en bergsluttning runt 200 meter från vägen.

Förväntansfulla rullade vi in till vårt enkla men fina hotell. Där möttes vi upp av vår andra jaktguide, Jose Utrillas, som har jagat spansk ibex i många år tillsammans med Fran. Det blev en snabb avcheckning på hotellet och våra rum och sedan ett snabbt ombyte till jaktkläder och kängor.  Ännu var det många timmar kvar till solnedgången under vår första dag i jaktområdet och vi hann se ett 50-tal ibex redan den första dagen, men inget trofédjur.  

Vädret en utmaning

Innan avresan hade vi hade blivit förvarnade att packa varma och regn- och vindtäta kläder. Vädret var otypiskt för årstiden. Här brukar det normalt regna 5-10 dagar per år, men det regnade flera av dagarna som vi var där. Det blåste också mer än vanligt, vilket gjorde att ibexen var ovanligt svår att hitta. De ogillar starka vindar och regn, precis som många andra vilt. Det gjorde det till en utmaning utöver det vanliga för oss att finna dem eftersom de gärna höll sig bland täta buskar eller träd vid oväder. Deras färg på pälsen utgjorde ett utmärkt camouflage bland klipporna. 

Under vår andra jaktdag spanade vi av stora områden, men vi såg enbart en bock som var i troféklass. Vi upptäckte den dock för sent och han flydde med en grupp hondjur över bergen. De är otroligt snabba på klipporna. Vi försökte oss på en ansmygning över bergen som var klädda av rosmarinbuskar och mindre barrträd. Vinden snurrade och det var svårt att smyga tyst, då man ständigt fastnade i buskarna och det var som att gå i ett stenbrott med mängder av stenkross. Man fick ta det långsamt och försiktigt eftersom regnet hade gjort marken mjukare och det var enkelt att tappa fotfästet på de större stenarna. 

På drygt 300 meter fick jag se bocken gå rakt ifrån oss över några klippblock. Han var omringad av getter och kid. Vinden hamnade i våra ryggar och mina guider, Fran Cortina och Jose Utrillas, tyckte att det var dags att ta oss tillbaka när vi såg dem försvinna iväg på nästa berg, fortfarande springandes. Djuren var alldeles för skrämda för att låta oss komma närmare. Vi fick ta oss tillbaka för att fortsätta vårt sökande i en annan del av jaktområdet där vinden var mer till vår fördel. Dagen gav ingen mer chans på ett trofédjur, däremot såg vi mängder av hondjur och unga bockar. Vi fick mer regn och även lite snö så vi avrundade jaktdagen tidigt. Vi avslutade dagen med en trerättersmiddag på spanskt vis och sedan var det tidigt i säng för att ladda upp sig inför nästa jaktdag. 

 

Ovädret drog in

Ett oväder drog in under natten. Det var en rejäl storm och regnet smattrade på taket hela natten lång. Det var därför ingen idé att bege oss ut innan solen hade gått upp. Strax efter klockan 08:00 åt vi frukost och började bege oss ut i jaktområdet.  Vi inväntade att solen skulle gå upp för att försöka få oss en glimt av solande ibex i bergen. Efter en kall och blåsig natt sade guiderna att oddsen skulle vara på vår sida. Det blåste på ganska ordentligt fortfarande, men det var glest med moln på den klarblå himmeln. Det dröjde inte länge förrän vi såg de första grupperna med getter och unga bockar. De gick betandes och solandes på bergsluttningarna, men inga större handjur med dem. Vi fortsatte vårt letande i timmar med att smyga och förflytta oss till andra områden med bil, men gång på gång fick vi enbart kontakt med hondjur. När vi kom smygandes till en bergsida med lä vände äntligen vår otur. 

Fran och Jose smög före oss och kollade nedför en bergsida där vinden inte piskar. Där upptäcker vi en hel grupp med enbart handjur i olika åldrar. Djuren ligger och solar samt sover. De har inte märkt av vår närvaro. Vi är drygt 80 meter ovanför dem. Vi kryper långsamt fram mot kanten, så tyst och försiktigt som möjligt. Jag är alldeles bakom Fran och vi ser ett tiotal bockar som njuter av solens strålar. Mitt ibland dem ligger en fin ibex i troféklass, precis en sådan bock som vi hade letat efter de senaste dagarna. Jag försöker lägga mig till rätta med vapnet för en bra skytteställning och för att vara redo när bocken behagar att resa på sig. Han ser inte ut att ha någon brådska utan ligger lugnt och idisslar. Rosmarinbuskarna gör det svårare för mig att komma i en bra position för ett skott. När jag nästan är klar hör jag plötsligt vår andra guide Jose viska bakom ryggen. Han gestikulerar att vi ska vända oss om. Bakom oss kommer plötsligt tre andra djur fram; en get med en bock efter sig samt kid. Fran visar med sitt kroppsspråk att jag ska hänga efter honom. Jag tar vapnet och kryper efter honom. Bocken går och flemar efter geten som om hon vore i brunst, vilket vore konstigt för årstiden. De har stannat upp drygt 80 meter ifrån oss och kurs rakt ifrån oss. De verkar inte ana vår närvaro, men de är på väg rakt emot en klippavsats. 

”Om de går över så kommer vi tappa kontakten med den gruppen”, viskar Fran. 

 

Läget infinner sig

Djuren börjar gå snett ifrån oss och så fort geten är på säkert avstånd från bocken säger Fran åt mig att skjuta. Jag tar ett djupt andetag och fokuserar på att hitta en dödande vinkel. Bocken bjuder på en väldigt sned bredsida, men jag hittar ett bra läge. Geten hinner över klippan. Jag får skottchans precis efter det. Ett djupt andetag för att döda pulsen och skottet går. Jag ser bocken tumla ner över klippan. Jag får en klapp på axeln av Fran. 

”Bra skott, min vän!”, säger han och min puls gör sig åter påmind. 

Den andra gruppen, som tidigare solade på klipporna, står och kollar förbryllat. De har inte riktigt fattat vad som har hänt. Vi håller låg profil tills de drar sig undan för att inte skrämma dem i onödan. När Jose och Fran har packat på sig ryggsäckarna igen börjar vi klättra ner mot bocken. Eftersom det har regnat kraftigt under natten så får vi ta det försiktigt på vår väg nedåt.

När vi kommer till klippan där vi såg bocken tumla nedför ser vi honom ligga drygt tio meter nedanför. Vi smyger sakta fram, men bocken är död. Efter några intensiva jaktdagar hade alla ett leende på läpparna när det var dags för foto och tillvaratagande. Jose flådde ibexen för bogmontage på plats i bergen och köttet bars ut och hämtades upp av en man med häst och vagn senare samma dag. 

Även min vän Rickard hade jaktlyckan med sig och lyckades fälla en ibex i bronsklass sista jaktdagen av vår resa. Jakt i Spanien och de spanska bergsmassiven gav mersmak och vi var mycket nöjda med resan i helhet. 

 

En av fyra arter

I Spanien hittar man fyra olika typer utav ibex; Sierra Nevada, Ronda, Gredos och Beceite ibex. Alla finns i olika bergsmassiv i olika delar av Spanien. Beceite är en av de större arterna. Du kan jaga Beceite ibex från brunsten i november till i slutet av maj.

Corju Hunting

Fran Corju och hans företag Corju Hunting erbjuder jakt i Spanien på alla ibexarter;  Gredos, Sierra Nevada, Ronda och Beceite ibex. Du kan också jaga en rad andra arter klövviltsarter som till exempel rådjur, kronhjort, mufflonfår, manfår, vildsvin, gems med mera. Mycket olika typer av jaktformer, allt från smyg/vakjakt till drevjakt. Han erbjuder också jakter i andra länder än Spanien. Se mer info om hans jakter på www.corju.com och besök gärna hans youtubekanal. Du hittar filmerna och hans kanal om du söker på ”Corju Hunting”. 

 

Att tänka på vid jakt i Spanien

Något man bör tänka på när man ska jaga i Spanien är att ljuddämpare inte är tillåtet. Om du ska ta med eget vapen till Spanien gäller EU-vapenpass. Hos många jaktarrangörer kan man hyra vapen på plats, vilket oftast är billigare och enklare än att ta med sig eget vapen. Licenser och försäkringar gällande jakten ordnas av arrangör.  Spanien är också känt för sina ”Monterias”, det vill säga en klassisk och traditionell form av drevjakt som är typisk för landet. Vilt som är typiskt för ”Monteria” är framförallt klövvilt och då efter vildsvin och kronhjort. Även dovhjort och mufflon får jagas, beroende lite på vart i landet man befinner sig. Det finns också flera svenska jaktarrangörer som erbjuder jakt i Spanien. 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-08

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.