Ad

To the end of the world – Fotografiska glimtar från den tidiga jaktturismen

Jaktturismen ökar för varje år och i bara i Europa omsätter den omkring 17-18 miljarder varje år. Intresset för spännande jaktupplevelser har varit stort sedan länge. Jens Ulrik Høgh har nedan gjort en egen historisk resa där han blickar tillbaka på just jaktturismen. [Reportage av Jens Ulrik Høgh]

En hel del kvinnliga jägare figurerar på de tidiga bilderna. Kvinnan på bilden följde med sin rika make på en sexmånaders safariresa till Centralafrika i början av 1920-talet.

Gamla tiders resenärer passade ofta på att jaga under sina resor, men sann jaktturism, där det enda syftet är att få uppleva spännande jakt, är ett relativt nytt fenomen. Europeiska adelsmän fann visserligen tid att tacka ja till jaktinbjudningar från vänner och familj redan för flera århundraden sedan, men några interkontinentala jaktresor att tala om fanns det egentligen inte förrän koloniseringen av tropikerna i slutet av 1800-talet. Vid den tidpunkten hade adelsmännen sedan länge förlorat sina jaktprivilegier och jakt hade blivit ett tidsfördriv för alla som hade råd med det – vilket var ett utvalt fåtal.

Det var onekligen en dyr historia att medverka på en jaktexpedition kring brytpunkten mellan 1800- och 1900-talet. En lång resa till sjöss följdes av månader i skog och mark med ett stort följe av medhjälpare som tog hand om oxar och hästar, bar utrustning och provision. Och såklart behövdes det även guidning, spårning, tillagning och hämtning av troféerna från jakten. Senare, när jaktexpeditionerna blev mer organiserade, blev prislappen för en safariresa lite vänligare – men bara lite! 1938 kostade en traditionell safariresa till östra Afrika fortfarande mer än vad dåtidens läkare hade i årsinkomst. 

De europeiska jägarna besökte främst deras respektive hemländers kolonier i Afrika och Asien. Amerikanerna genomförde mycket jakt i väst och i norr på sin egen kontinent, men tog sig givetvis även till kolonierna hos europeiska vänner och allierade.

Vid den tiden verkade resurserna oändliga, och ingen tänkte därför på att reglera jakten under de första decennierna. När jägare, i kommersiellt syfte, tog ut vägtull på de stora viltpopulationerna och stora områden av vildmarken röjdes för att ge plats för gårdar och plantager var regler och förordningar så småningom oundvikliga. Dessa jägare försvann och troféjakt utvecklades istället till den hållbara industrin vi känner till i dag. När kolonierna fick självständighet förbjöds tyvärr storviltsjakt i många länder, förmodligen eftersom den sågs som ”the white man´s sport”. Detta banade väg för professionella tjuvskyttar som utplånade populationen av storvilt till randen av utrotning i många delar av världen. Lyckligtvis fortsatte några tidigare kolonier – främst i södra Afrika – att tillåta reglerade storviltsjakter, något som har visat sig vara ett mycket framgångsrikt tillvägagångssätt för naturvård. De resande jägarna segrade!

 

Ett tidigt fotografi från en jaktexpedition i Sydafrika 1883. Bilden togs troligen när de närmade sig Kapstaden efter en lyckad jakt norröver.

År 1920 fick prins Wilhelm från Sverige ett särskilt tillstånd, nämligen att döda en gorilla på var och en av Rwandas vulkaner. Officiellt var syftet att få material till forskning och expeditionen resulterade i 14 gorillor.

De förmögna amerikanska jägarna anlitade ofta lokala guider under sina storviltsjakter. Detta speciella foto togs i New Brunswick kring 1890.

Några årtionden in på 1900-talet hade jaktturismen utvecklats till en stor industri som omfattades av tusentals rika klienter varje år. Den förbättrade infrastrukturen och sofistikerade transportmedel som bilar och flygplan öppnade upp för resor till tidigare avlägsna områden. Här en bild från mitten av 1930-talet. Personen på bilden är antingen mycket kort, eller är det en mycket stor björn!

Det fanns en stor prestige i att skjuta från baksidan av en stor elefant med ett elegant, engelskt dubbelgevär. Denna unga Maharadja njuter av sin jakt under en paus från sina studier vid Oxfords universitet 1928.

Storviltsjakt för 100 år sedan krävde speciella färdigheter. Denna gems sköts på mer än 300 meter i södra Alaska.

Det fanns bokstavligen inga gränser för vad de tidiga storviltsjägarna fick lov att jaga. Någon gång under 1920-talet dödade en brittisk jägare denna japanska noshörning i Malaysia och avbildade djuret tillsammans med sin lokala guide. 

Kring 1910 var det besvärligt att frakta troféer från den afrikanska bushen till storviltsjägarnas troférum. Att arbeta som taxidermist under den här tiden var ett hårt jobb. Kemikalierna som användes var fruktansvärt giftiga.

Ett jaktäventyr 1914 i Alaska innebar ofta ett hårt arbete. Dessa stora och många troféer var imponerande, men inte ovanliga för två jägare. Det som inte syns i bild är de sju björnar som de också lyckades fälla under resan.

Att fälla en tiger var en given höjdpunkt för många. Den engelska gentlemannen på bilden verkar ha gått tillbaka till grunderna – och gjort det framgångsrikt!

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-09

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.