Ad

Satsning på unikt viltvarningssystem på olycksdrabbad sträcka

I april invigdes södra Sveriges största ekodukt över hårt trafikerade E65. Nu tas nästa steg för att öka säkerheten ytterligare söderut, den här gången med bland annat värmekameror och radar.

Ekodukten på E65 som invigdes i våras. Foto: Trafikverket

Faunastängsel har satts upp längs väg 108 genom Bökeberg, Svedala kommun, för att öka trafiksäkerheten och för att om möjligt minska viltolyckorna. För att inte begränsa djurens rörlighet för mycket så har en 30 meter bred öppning lämnats i staketet på båda sidor om vägen.

– Det här är en olycksdrabbad sträcka och det finns mycket dovhjort, kronhjort, vildsvin och rådjur i rörelse som kan orsaka olyckor, säger Lars Sätmark, Trafikverkets projektledare, i ett pressmeddelande.

För att öka säkerheten även vid öppningen så pågår just nu ett försök med tre olika metoder; trafikradar, värmekamera och säkerhetsradar som ska varna när vilt befinner sig i anslutning till vägområdet. En digital varningsskylt tänds sedan när utrustningen ger utslag.

– Teknikerna är en blandning av de tekniker som används på väg och järnväg. Bland annat samma typ av värmekamera som används för att känna av om någon befinner sig på spårområdet vid järnväg. Utöver det har vi också en rörelsekamera för verifiering av detekteringen och hastighetsradar för att se hur trafikanterna agerar, säger Sandra Gustavsson som är projektingenjör på Trafikverket till Svensk Jakt.

Viltvarningssystemet på väg 108 är unikt och så småningom kommer metoden som fungerar bäst att användas på ytterligare en plats, nämligen på E22 mellan Jämjö och Brömsebro.

– Det känns roligt att vara först ut, det är många som väntar på det här och vi hoppas snart kunna visa på ett resultat, säger Trafikverkets projektledare Lars Sätmark i ett pressmeddelande.

Se Trafikverkets film om ekodukten över E65 här.

Källa: Svensk Jakt, Trafikverket

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-23

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #6

I det här numret är det dressören och instruktören Mattias Westerlund som frontar omslaget. Mattias har hjälpt många hundar och hundförare över hela världen och lever efter devisen ”andra människors framgångar är min framgång”.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.