Jakthundskolan: Inför unghundens första släpp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-10-10

Jakthundskolan: Inför unghundens första släpp

Nu drar älgjakten igång i hela landet. Alla förberedelser; röja pass, bära ut saltstenar, släppa hunden, mystiken kring den stora, kamratskap och hundskall – och så mycket mer. Den första älgjakten med unga hundar är alltid fylld av förhoppningar men det finns ofta också en känsla av oro hos hundägarna. Den här gången berättar Mattias Westerlund om älghundar, löshundsjakt och vad man bör tänka på vid dressyr och injagning. [Text & foto: Mattias Westerlund]  

Löshundsjakt med ställande älghund är en spännande och intressant jaktform på älg. Den jaktformen ger så mycket genom det samarbete som förare och hund har. Men för att få en god ställande älghund så är det bra att lägga grunden för detta genom att planera sin träning och injagning. Två delar i den grundläggande träningen ser jag som särskilt viktiga; inkallningen och skotträningen.

När hunden är ung, gör den skogsvan och kombinera detta med en tidig inkallningsträning. Hunden ska vara självständig i sitt sök i marken men ska också gå att kalla in, både för att kunna styra när jakten ska avbrytas och för att kalla in den från ståndet om den till exempel skäller på fel älg.

Börja träningen tidigt

Börja inkallningsträningen tidigt. Jag rekommenderar att man tränar in inkallning på visselpipa/ljudsignal så att man enkelt kan ge samma signal varje gång och dessutom ha händerna fria, till skillnad från när man använder en muspipa som man håller i handen.

Inkallningsträningen ska som sagt påbörjas tidigt, helst från det att valpen är liten, men man kan göra på samma sätt med en vuxen hund. Vid träning av valpen är det första steget att framkalla rätt beteende. Detta gör man med en godbit och att småspringa bakåt, från hunden. Man börjar även denna träning i koppel. När valpen kommer springande i full fart mot dig lägger du på kommandot hit. Öva ovanstående många gånger till dess du vet hunden kan kommandot och träna även in med visselsignal på visselpipa/ljudsignal. Det är bra om hunden både kommer på ordet hit och på den visselsignal du väljer.

En vuxen hund som ej kan kommandot börjar man att träna in med hunden i koppel. Som vid all inlärning gäller det att jobba steg för steg och i olika miljöer. Du ska först jobba nära dig och i kända miljöer för att sedan växla miljöer och lägga till störningar eftersom. Tänk på att förändra övningen lite varje gång.

Om hunden inte skulle komma så gäller det att tydligt visa ditt missnöje och sedan upprepa övning nära i tid där det blir rätt. Tänk på att variera träningen och att  inkallning är ovillkorlig. När du är ute i olika miljöer och tränar, tänk på att släppa hunden på nytt om du kallat in den vid bilen så att det inte alltid betyder slut på det roliga vid bilen.

När det har fällts älg för hunden så är det ett utmärkt tillfälle att träna inkallning. Låt hunden komma fram till den fällda älgen och träna sedan att kalla den därifrån. Det som är viktigt till att börja med där är att det då ska vara lugnt vid älgen, inte en massa andra människor eller hundar.

Skotträningen ska också göras strukturerad. Skott är en signal som hundar lätt tar till sig, positivt och negativt.

Habituering

Den inlärningsmetod som jag personligen rekommenderar vid skott är habituering, det fungerar på alla hundar och oavsett ras eller ålder. Det går till på följande sätt:

Ha hunden på en plats där hunden har varit vid ett flertal tillfällen utan att något speciellt har hänt, exempelvis vid en rast-slinga. Första gången en hund skall höra skott skall det vara ljust ute och hunden har hunnit rasta av sig lite. Placera en skytt 100 meter bort med vinden mot skytten, vandra ner mot skytten, ring en signal till skyttens mobil telefon, på ljudlös, en signal betyder skjut. PANG! Det viktigaste här är att du inte alls reagerar som förare utan fortsätter att gå i sakta mak, men studera hunden!

Kanske for öronen upp, men genom att du inte reagerade så reagerar hunden inte nämnvärt heller. En signal till utan prat i mobilen och nästa skott osv. Den första gången skjuter man ett skott och sedan avslutar man. Sedan kan man skjuta några skott efter varandra. Men kom ihåg, många små steg, inte 100 skott efter varandra. utan utspritt över några dagar. Successivt ska skotten avlossas närmare hunden. För en älghund är det bra om den är van med skott inom 30 meters håll.

Det man också ska komma ihåg vid skotträningen är att även vänja hunden vid att man smyger in och kanske till och med är kamouflerad när skottet avlossas. På jakten rekommenderar jag att man använder ljuddämpare om man har det. 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Daniel Nilsson på återbesök i poddstudion

Sportfiskeprofilen Daniel Nilsson kom förbi vår poddstudio igen. Den här gången för att diskutera sin egen Time Is Fish Podcast som snabbt fått en stor

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.