Hundpsykologen Kicki Fellstenius råd inför nyårfirandet: ”Tillgodose, träna och tillrättalägg”

2023-12-21

Hundpsykologen Kicki Fellstenius råd inför nyårfirandet: ”Tillgodose, träna och tillrättalägg”

Foto: Matilda Nilsson

För många hundägare är nyårsafton en kväll som är förknippad med ångest och oroskänslor inför deras fyrbenta vänners mående. Kicki Fellstenius är grundare av Glada Jyckar och har jobbat som hundpsykolog och hundcoach/instruktör i många år. Vildmarken ringde upp henne för prata om hennes filosofi – och för att få hennes bästa tips på hur man kan förbereda sin hund inför nyårsfirande, både på lång och kort sikt.

När Vildmarken når Kicki berättar hon att hon i slutet av 1980-talet tränade och tävlade med sin dåvarande hund. Hon hängde på brukshundsklubben, men trivdes aldrig riktigt där.

– Jag kände mig inte riktigt hemma i den världen. Det var mest schäfer-”gubbar” där, som antagligen var runt 30 då! säger Kicki och skrattar.

I stället hamnade hon på ett föredrag med Anders Hallgren som anses vara världens första hundpsykolog. Det mötet skulle leda in henne på helt nya vägar i livet.

– Jag blev helt såld på hela hans syn på hund, att den är en egen individ med känslor. Han lärde att det är en liknande utveckling som är fallet med barnuppfostran, och att man ska jobba med hunden i stället för mot den.

Vid tidpunkten hade Anders inga hundägarkurser. Däremot höll han i en hundinstruktörsutbildning som Kicki anmälde sig till.

– Jag hoppade på en sådan bara för att lära mig själv, men jag tyckte det var så kul att jag senare höll lite egna kurser.

Sagt och gjort. Kicki bytte så småningom från IT-branschen och vidareutbildade sig till hundpsykolog – och sedan dess har hon försörjt sig på ”hunderiet”, som hon själv uttrycker det. Kicki brinner för att goda relationer mellan hund och människa och att lösa problem som eventuellt uppstår längs vägen. På hennes hundträningsföretag Glada Jyckar hålls det kurser av många olika slag, och ofta är fokus på den ”vanliga hundägaren”. Kicki utvecklar:

– Det kan handla om dem som inte är ”hundnördar”. Man har hund i familjen och vill att den ska må bra och få träningen och aktiveringen som den behöver.

Går det att ringa in hur våra svenska hundar mår, i allmänhet?

– Jag har inga forskningsrapporter att gå på, eller vetenskapliga belägg för det, men om jag går på min egen magkänsla så mår nog de flesta ganska bra. De får den motion de behöver och generellt så får de den kärlek och omvårdnad de behöver, men för många av dem kan det brista vad gäller att få vara hund, att få gräva, tugga ben, eller bara springa av sig.

– Vi kan ibland ge dem en lite väl begränsad och tillrättalagd tillvaro genom att servera torrfoder i en matskål och enbart gå promenader på asfalterade gångvägar. Hunden behöver få använda hela sin fysiska och mentala kapacitet och exempelvis springa, smyga, hoppa, balansera, spåra, tugga, gnaga, sortera, välja ut, bära och gräva, säger Kicki.

Levande varelser

Kicki jobbar och lever efter att även hunden är en levande varelse med egna känslor och behov. Hon tycker att det är totalt förlegat att vi historiskt sett kanske tycker att hunden inte ska ta initiativ utan i stället ska förstå att vi är ledare.

– Kommer hunden och vill någonting, lyssna på det. Då är det ju en ledtråd till vad den faktiskt behöver.

Vanligt med ljudrädsla

Vardagsproblem; som att kunna gå i koppel utan att dra, kunna koppla av i olika miljöer, eller komma på inkallning när man ropar även om det är nåt spännande på gång är exempel på frågor som Kicki frekvent blir kontaktad om. Ensamhetsträning, separationsproblematik och att hunden går upp i stress varje gång den möter en annan hund på promenaden är andra vanliga frågor. Dessutom får Kicki ofta hjälpa till att försöka på rätsida om rädslor förknippade med höga ljud, ofta fyrverkerier. Hon berättar att det är massa olika saker som påverkar vilka hundar som utvecklar en fyrverkerirädsla.

– Det finns en siffra om att det är upp till hälften av alla hundar som utvecklar ljudrädsla någon gång i livet. Det är ganska många och då är ju frågan vad det är som gör om de utvecklar det eller inte, säger hon.

Och tillägger:

– Dels är det genetiska aspekter och det genetiska kan vi inte påverka när vi väl har hunden. Det vi kan påverka är förebyggande träning och det är en avgörande faktor. Man kan ljudvaccinera sin hund, och det är något som jag rekommenderar att man gör varje år.

Kicki förklarar att när man håller på med någon slags förebyggande träning så är det viktigt att tänka på att man måste gå väldigt långsamt fram.

– Om man utsätter hunden för för mycket ljud så kan man ju skrämma hunden och då utvecklar hunden i stället en rädsla. Det viktigaste att tänka på här är att utsätta de för en så liten dos att de inte känner någon oro eller rädsla alls.

– Det är inte så att vi ska vänja hunden vid rädsla, vi ska vänja dem vid ljud som de inte är rädda för och öka dosen efterhand.

Finns ingen quick fix

Har man en hund som inte är ljudrädd så är Kickis råd att man ska börja minst några månader i förväg. Har man en hund som redan är ljudrädd så är tidslinjen ännu längre ifall den ska vara maximalt förberedd på nyårsraketer.

– Då ska man börja kanske redan i januari för att vara redo för nästa år. Det tar tid att träna, särskilt om den redan har blivit rädd.

Att skapa positiva associationer till ljud är något som Kicki förespråkar.

– Det kan vara alltifrån att man spelar fyrverkeriljud på en högtalare hemma. Det finns ju massa på YouTube som man kan hitta nu. Man börjar på så låg volym att man kanske inte ens hör det själv. Samtidigt får hunden ligga och tugga på ett ben, söka godis, eller bara ligga och mysa.

– Efter några dagar så kan man kanske höja volymen lite. Hunden ska fortfarande inte reagera, man ska helst inte ens se en öronvickning, säger hon.

Därefter ökar man gradvis på – och skapar variation.

– Gärna olika filmer varje såg så att det blir olika ljud, och kanske variera och anpassa platsen. Man kan till exempel ställa en högtalare vid fönstret så att det låter som att det ljudet kommer utifrån.

Det finns även mycket man kan göra för att ljudvaccinera generellt. Kicki drar några ljudlekar som exempel:

– Hunden söker godis som man lagt i en PET-flaska, på ett hårt golv. Man låter hunden slamra och greja med flaskorna så att det kommer ut lite godis då och då. Eller gömmer godis under uppochnedvända muggar eller burkar. Du kan även sprida ut bestick på en bricka eller plåt och låta hunden söka godis bland besticken.

– Har man en hund som är lite osäkert lagd och känslig för ljud, så kan man ha en mjuk matta under och efterhand så kan man lägga en tunnare filt under. Till slut så kanske den klarar av övningen när flaskan är direkt på golvet. Och även här gäller gradvis tillvänjning, hunden får inte bli rädd.

Kicki och Tage ser fram lite lugnare nyårsfirande ute på landet. Foto: Matilda Nilsson

Tillgodose, träna och tillrättalägg

Kicki tycker även att om man har en hund så måste man ibland lägga sina egna behov åt sidan lite ibland. Hon berättar att hon exempelvis ofta har tackat nej till lite större fester genom åren.

– I år blev vi bjudna på en fest mitt inne på Södermalm på nyårsafton. Det hade säkert blivit massa folk, jättemycket fyrverkerier och folk kommer säkert dricka lite alkohol och bli lite konstiga i Tages ögon – och då tycker inte jag att det är schysst att utsätta honom för det just den dagen.

I stället brukar hon åka ut på landet och bjuda in ett eller två par.

– Där är det också fyrverkerier, men i rimlig mängd. Jag tar inte ut honom på tolvslaget för det blir för mycket belastning, säger Kicki.

Och det har blivit ett antal tolvslag själv med sina hundar.

– När jag hade min förra hund så bodde vi mitt i smeten och hon var mer van vid det. Men vi gick ner i källaren på tolvslaget, Jag stannade inne med hunden, hade musik på och aktiverade henne med godissök eller ett jättegott ben, säger Kicki och påminner om de tre T:na; träna, tillrättalägga och tillgodose.

– Tillgodose hundens behov så bra som möjligt fram till nyåret så att hunden är i så bra balans som det går. Träna hunden fram till nyåret så att den är så trygg som det går med ljud och annat som hunden behöver klara av. Tillrättalägg runt nyåret så att det blir ”lagom” utmanande för hunden att hantera situationen. Gå inte ut vid tolvslaget exempelvis, avslutar hon.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!