Handlingsplan ska hålla nere vildsvinsstammen i Norge

Vildsvin är oönskade i Norge och de båda norska myndigheterna Miljödirektoratet och Mattilsynet har tagit fram en handlingsplan för de närmaste fem åren i syfte att hålla stammen nere och hindra att den sprids.

Svensk Jakt rapporterar att den norska stammen ligger på mellan 400 – 1 200 vildsvin, men att myndigheterna anser att den siffran snabbt skulle stiga om det inte vidtas åtgärder. Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund, Norges Jeger- och Fiskerforbund och Veterinärinstituttet är några av de organisationer och institutioner som har varit med och tagit fram handlingsplanen. Uppdraget är ”minsta möjliga antal vildsvin i landet, på minsta möjliga område”.

Mattilsynet föreslår till exempel att det ska införas ersättning på 500 norska kronor för varje fällt vildsvin (där jägaren sänder in prover till hälsoövervakningen). Andra förslag är att förbjuda utfodring av vildsvin, samt att ge tillåtelse till att effektivisera jakten, bland annat med fällfångst och belysning.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-15

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.