Ad

Att plugga på ForshagaAkademin

ForshagaAkademin har gett många jakt-, fiske- och hundintresserade elever en grund att stå på och varit en viktig språngbräda inför framtida mål. Vår praktikant Wilma Söderlund berättar här om hur det är att studera på skolan. [Text & foto: Wilma Söderlund]

På högstadiet var jag väldigt skoltrött. De flesta vuxna sade att man måste gå naturvetenskapsutbildningen för att kunna få ett jobb i framtiden, men jag lyssnade inte. Naturvetenskap påstås vara den ”jobbigaste” gymnasielinjen och jag ville bara ha kul och lära mig om saker jag faktiskt bryr mig om – inte saker som bara är bra att veta på ett prov utan sådant man har nytta av att använda på fritiden och i framtiden inom en bransch. 

Jag sökte därför in till ForshagaAkademin med inriktning jakt och viltvård. Då visste jag att man faktiskt kan välja till extra kurser som är högskoleförberedande om man vill plugga vidare senare, det är inte ett måste men vill man ha ett bredare val så rekommenderas det. Jag var en blyg tjej på 16 år som flyttade 26 mil hemifrån för att plugga jakt. Alla släktingar och bekanta kunde inte föreställa sig vad man kan ”bli” efter en sådan utbildning. Men det gäller att lita på sig själv och våga.

Många möjligheter

Per Johansson är skolchef på ForshagaAkademin. 1997 grundade han och några andra skolan med visionen att vara ett nationellt kunskapscenter inom sport och fritid med nära samverkan med branschen. När jag träffar honom berättar han att han stannat kvar så länge eftersom det händer saker hela tiden.

– Det är spännande för vi får utveckla det vi vill. Jag tycker om elever, jag tycker om människor och det kommer ju nya hela tiden, säger Per Johansson.

Och möjligheterna efter att ha läst Viltvårdsgymnasiet är stora och många. Man kan bland annat bli jaktelev, jaktguide, skogsarbetare (röjning), jobba med butiksförsäljning av jakt- och vapenartiklar och/eller bli egenföretagare. Och studerar man ytterligare så kan man bli skogsmaskinförare, yrkesjägare, viltmästare, viltbiolog, skogsingenjör, skogsvetare och rovdjursspårare med mera. Bara fantasin sätter stopp!

Per Johansson håller med:

– Undersökningar från skolverket visar att knappt en enda person är arbetslös efteråt, säger han och belyser den breda utbildningen. 

– Många blir jaktelever en period. Många läser vidare på Öster Malma eller på universitet. Ett fåtal blir jaktguider, ganska många jobbar i butik. En del hamnar på institutioner som länsstyrelsen och liknande i lägre befattningar och jobbar sig upp, några jobbar inom skogen. Det är mixat, men arbetstillfällen är det gott om, säger han.

Och är man entreprenör kan man skapa mycket inom jakten.

– Viltvårdsgymnasiet är en yrkesutbildning där målet är att du ska vara attraktiv att anställas direkt efter dina studier alternativt ha sådana kunskaper att du kan starta och driva ett eget företag. 

– Eftersom jaktturism är en relativt outbyggd men expanderande näring, framför allt i Sverige, finns det goda möjligheter att starta eget företag, fortsätter Per Johansson.

Frihet under ansvar

En vanlig skoldag kan bestå av en heldag med enbart jaktrelaterade ämnen eller en heldag med grundämnen. Vi har något som kallas för TPD (Tema Praktisk Dag). Under en till två dagar per vecka så kombineras praktiska och teoretiska ämnen till exempel i jaktarrangemang eller skötsel av viltåkrar. Vi får även träna på att planera, till att guida barn och ungdomar på naturstigar där både vi och de lär sig mer om ekologi. Bland annat får vi även lära oss jakten som yrke. På mitt schema finns bland annat praktiskt skytte, motorsåg/röjsåg, styckning, matlagning i fält, hundträning och naturguidning. Vi får även prova på jaktmetoder efter olika slags vilt; exempelvis älg, rådjur, hare och fågel. 

Tillgång till coach

Att flytta hemifrån kan vara ett stort steg, men på ForshagaAkademin har alla en egen coach; både under skoltid och fritid. Din coach kan du alltid ta stöd av och det är ganska skönt att veta att det finns en vuxen att luta sig emot även om du alltid vill stå på egna ben. 

– En coach funkar som elevens vuxna som ser till att den har det bra i alla lägen, säger Per Johansson.

Mysigt boende

De flesta av oss som studerar jakt, hundsport och äventyr bor endast fem minuters gångtid ifrån skolan och max två minuter från närmaste matbutik, mitt i centrum av Forshaga kan man säga. De som studerar sportfiske bor oftast i Deje. Det är en ort som ligger en mil från Forshaga och därför åker de buss till skolan.

Boendet är inte ett internat utan skolan och FABO hyr ut lägenheter till elever som går på skolan Lägenheterna är två eller tre rum och kök på cirka 71 kvadratmeter och det finns också några få ettor. Vi elever har alltså ett eget rum och delar på kök och badrum med en eller två andra personer, oftast några som går i ens egen klass. Det är ganska mysigt faktiskt. Bor man inte med sin bästa vän så finner du denne bara några meter ifrån din ytterdörr. Alla är ju i samma situation som bor här, de har flyttat hemifrån vid en ålder på 16 år. Vi blir som en familj, en riktig gemenskap där vi kan umgås nästan dygnet runt i både skolan och i boendet. Vill vi åka iväg någonstans för att spela fotboll eller shoppa på ett köpcentrum finns det fritidsvärdar till hands varje dag. Och givetvis finns det även jaktmöjligheter. Under jaktsäsongen jagar vi ungefär en gång i veckan under skoltid. Det bästa är att vi jaktelever får dispens på vapenlicensen om vi sköter oss under första året på skolan. Att få gå ut och jaga med sitt egna vapen alldeles själv eller med sin klass redan vid 16-17 års ålder är roligt, men det krävs en hel del tillit och ansvar gentemot klasskamrater och lärare. Frihet under ansvar beskriver hela vår skolgång. 

– På fritiden kan du som jaktelev ha en fritidsjakt. Om vi litar på dig, du sköter dig och har alla tillstånd så kan man jaga en del, säger Per Johansson.

– Eftersom det är 300 ungdomar på en liten yta så finns det mycket att göra. Fritidsvärdarna ordnar ju också några aktiviteter som man kan vara med på. Mest är det väl spontant många ungdomar med liknande intressen. Det finns mycket att göra, men det gäller även att man är lite företagsam själv så man inte sitter framför datorn hela kvällarna, säger Per Johansson som ser fram emot att träffa både gamla och nya elever framöver. 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-17

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.