En mångsidig actionkamera, så kan nya Tactacam Solo Xtreme summeras. Dess design är traditionellt tubformad likt deras tidigare modeller, men med några tweaks jämfört med tidigare varianter! Vi tog med den under några dagars drevjakt för att bekanta oss lite närmare med den.
Vad skiljer en vapenkamera mot en traditionell actionkamera? Jag skulle säga att det först och främst är synfältet. På en vapenmonterad kamera vill man förstås ha lite förstoring så att man får en bättre bild av vad man faktiskt siktar på, medan man med en traditionell actionkamera – ofta monterad på huvudet – får bäst effekt med en vidvinkel. Tactacam Solo Xtreme tillåter att man skruvar av höljet runt frontlinsen så att man kan montera en vidvinkellins. Detta är en kamera som är minst sagt mångsidig för oss jägare eftersom Tactacam även erbjuder ett väldigt stort tillbehörssortiment för att fästa kameran på, ja, nästan allt. Huvud, träd, gevär, picatinnyskena, hagelbössa med mera!
Jag har haft möjlighet att testa Solo under en drevjakt i södra Sverige och det är under jakter som denna som ”One touch”-funktionens egenskap gör sig påmind. Ett klick på power-knappen och den spelar in inom några sekunder! Du kan välja mellan att kameran bara börjar att blinka när den spelar in, eller en kort vibration så att du känner i bössan när din inspelning har startat.
Nytta och nöje
I bakänden på kameran så har du ett låsbart vridlock och där bakom gömmer sig ett USB-C-uttag och plats för ett micro-SD. Att kunna byta kort i fält är förstås ett plus om du väljer att låta kameran rulla mycket och ofta, men det är också lätt att växla kort och stoppa in det andra i en minneskortläsare hemma i stugan eller för den delen i fält. Dels för nöjes skull, men att ha ett skott inspelat kan vara skillnaden mellan succé och fiasko när det kommer till att göra ett eftersök. Att stå på en drevjakt med påskjutet vilt och kunna visa eftersökspatrullen skottsekvensen är ett otroligt bra hjälpmedel för alla inblandade.
Under drevjakten hade jag såväl rådjur som hjortar och vildsvin i pass. Men även om jag inte hann trycka på inspelningsknappen varje gång så fick jag åtminstone med en skottsekvens där jag fäller en kapital dovhjort. Ett minne för livet som aldrig kommer glömmas tack vare Tactacam.
Under den jakten spelade jag in 1080 p med 60 bilder per sekund. Jag vill gärna ha möjlighet att sakta ner filmerna till halvfart, inte minst när vi då pratar om vad jag precis nämnt gällande eftersök, och filerna blir inte heller orimligt stora för att snabbt kunna föra över till mobiltelefonen. Kameran erbjuder förstås även 4K-inspelning, men då bara med 30 bilder per sekund, och för den delen 120 bilder per sekund men då nere på 720 p-kvalitet.
Bildkvaliteten är bra, och tack vare den inbyggda bildstabilisatorn blir det trots att kameran är monterad på ett vapen stabila och fina klipp. Du kan i appen välja om du vill ha en rödpunkt i mitten där du siktar, vilket förstås måste justeras in om du vill analysera ditt skytte, som standard är det dock avaktiverat.
Förstoringen är satt till 3 gånger, men digitalt kan den skruvas upp till 8 gånger. Naturligtvis tappar du då dock lite kvalitet på det inspelade materialet.
Det är förstås synd att man inte kan få fler bilder per sekund i 4K, men det är onekligen en kompakt kamera, där filerna i så fall skulle bli extremt stora och göra det orimligt att föra över trådlöst och så vidare, så jag förstår ändå kompromissen.
Har du kameran monterad intill dig, eller har flera kameror, så är Tactacam Solo även kompatibel med deras fjärrkontroll!
Batteritider är aldrig så intressant som när det kommer till actionkameror. Jag hade kameran igång eller i standby i stort sett hela dagen, och hade trots detta en av fyra pluppar kvar på batteriindikatorn. Med det sagt så har kameran faktiskt utbytbart batteri som du också hittar i den bakre luckan, så trots min kännedom att Tactacams första modeller slet lite med batteritider, så verkar man nu från tillverkarens sida ha fått bukt med detta. Stort plus!