Magasin Vildmarken testar: Stalon X108, X149 och VICTOR L

2019-11-14

Magasin Vildmarken testar: Stalon X108, X149 och VICTOR L

Svensktillverkade produkter är något som vi på Magasin Vildmarken brinner lite extra för. När vi fick möjligheten att testa Stalons tre senaste ljuddämpare; X108, X149 och VICTOR L, tvekade vi därför aldrig. [Text och foto: Staffan Johansson] 

Stalon är en gestalt inom den samiska mytologin som ibland framställs som en jätte i de samiska berättelserna. Företaget Stalon var ingen stor aktör när det för 25 år sedan grundades i den lilla orten Stalon i Vilhelmina kommun av ett gäng entusiastiska jägare, men det har växt till att bli ett multimiljonföretag som ständigt strävar efter att tillverka den ultimata ljuddämparen för alla som älskar jakt och skytte. 

Intresset att använda ljuddämpare på jaktvapen ökar stadigt. De som har erfarenhet av ljuddämpare delar gärna och ofta med sig av tips och information till nyfikna jaktkamrater och då det är en produkt med ett stort marknadsutbud så kan det vara ganska svårt att välja. 

Personligen använder jag nästan alltid ljuddämpare både när jag jagar och skjuter långhållsskytte. Även om knallen fortfarande är betydande med en ljuddämpare monterad så kan man utan större risk bedriva jakten utan att bära hörselskydd, vilket är en lättnadskänsla som jag tror att många kan relatera till. Hörseln är ett av de viktigaste sinnena vid jakt, så det är så klart lite motsägelsefullt att inte använda hörselskydd, men behöver man inte ha dem så kan man onekligen nyttja öronen fullt ut, även om hörselkåporna är aktiva. De gånger jag möjligtvis väljer att jaga utan ljuddämpare är när jag jagar med min 7 mm Remington Magnum, som redan har en pipa som är i längsta laget.

Bromsa upp krutgaserna

Men hur funkar då en ljuddämpare? Låt mig förklara i korta drag. I bakre delen av dämparen finns en kammare som samlar upp krutgaser. Framför denna kammare finns det oftast ett antal mindre kammare, så kallade ”bafflar”. Desto mer man kan bromsa upp krutgaserna i dämparen, desto tystare blir skottet som går (viktigt att nämna i sammanhanget är att kulor som rör sig fortare än ljudets hastighet, som i fallet med klass 1- eller klass 2-vapen, avger en ljudbang som inte ljuddämpare kan påverka). Så att få ett gevärsskott så tyst som möjligt är i praktiken kanske inte så ”svårt”, det är desto större – desto tystare kan man tycka. Men vi jägare vill inte ha för långa och klumpiga vapen. Vid rörlig jakt ställer  det till det och vid snabbt skytte så sabbar det svingen – och det är här som Stalons ingenjörsteknik verkligen briljerar.

X-serien består av fyra olika modeller med varierande längd, vikt och effekt anpassad för alla typer av jakt. Gemensamt för alla dessa modeller är att fronterna) är utbytbara vilket innebär att fronten enkelt kan bytas ut eller kompletteras till en annan modell och/eller kaliber. Fördelen med utbytbara fronter är att ljuddämparen alltid kan anpassas till alla typer av jakt och skytte, med en och samma licens dessutom.

Perfekt kombination

Stalon X108 presenterar en låg vikt, kort förlängning av vapnet och en enastående prestanda, en perfekt kombination för ett smidigt och välbalanserat vapen. X108 passar utmärkt för drevjakt, rörlig jakt och/eller för hundförare tack vare dess korta förlängning. Stalon X108 är en teleskopisk ljuddämpare, vilket innebär att den totala längden och vikten fördelas jämnare över vapnets gänga. 127 mm av ljuddämparen går bakåt över pipan och resterande 108 mm framför mynningen. Den teleskopiska designen förbättrar balansen och tillåter en extra stödpunkt i den bakre delen (pipbussning). Att en ljuddämpare är ”teleskopisk” innebär just att den bygger större delen av sin längd bakåt över pipan för att göra att vapnet inte blir framtungt. Det innebär inte att du kan ändra storlek likt ett teleskop vilket, med risk att låta dum, var min första tanke den första gången jag hörde begreppet!

X108 passar till nästan alla kalibrar, från kaliber 17 till kaliber 45. Ljuddämparen ger enligt uppgift bäst effekt och reducering av ljudet från kaliber 243 till 375. Stalon X108 är tillsammans med XE108 Stalons kortaste modeller från X-serien. Men det är inte den tystaste i serien, låt oss därför prata vidare om X149:an istället. 

Tystaste modellen

Stalon X149 är den längre och tystare modellen av X108 med ännu bättre prestanda enligt Stalon själva. Tack vare den längre fronten erbjuder X149 en ännu bättre reducering av ljudet. Så kan du finna dig i att ljuddämparen bygger någon centimeter och väger några gram extra för att ge dig ett bättre skydd så är det denna som gäller. Stalon X149 är även den en teleskopisk ljuddämpare. 127 mm av ljuddämparen går bakåt över pipan och resterande 149 mm framför mynningen. 

Jag har blygsamt inlett min jaktsäsong med att ha de olika X-dämparna monterade på min Blaser R8. Att förlänga pipan minsta möjliga är
såklart en fröjd. Och även om jag personligen ”zonar ut” när skottet går under jakt, så upplever jag skotten som väl dämpade, oavsett om det är ett eller flera skott som går. Här har Stalon inget mer att bevisa. De gör båda ett väldigt bra jobb, det faktum att 149:an är mer effektiv än 108:an har helt enkelt att göra med att den är större och aningen ”klumpigare”, om man kan anse det med de blyga få extra centimetrarna. 

Klarar man sig med en och samma kaliber och uppskattar en något smäckrare design så tycker jag att vi ska rikta in oss på VICTOR-modellen istället. Stalon VICTOR L presenterar en låg vikt, slimmad design och en ljuddämpande prestanda som motsvarar X149:an, men är lättare till vikten än dem båda. Det är en utmärkt kombination för ett lätt, tyst och välbalanserat vapen.

Stalon VICTOR L är också den en teleskopisk modell, med 95 mm som bygger bakåt över pipan och resterande 163 mm framför mynningen. VICTOR-serien består av två modeller med varierande längd, vikt och effekt anpassad för olika typer av jakt och skytte. Gemensamt för dessa båda modeller är den något smäckrare designen, med en diameter på endast 41mm. De båda modellerna skiljer sig åt i såväl prestanda som längd och vikt; den långa VICTOR L presenterar en oslagbar ljuddämpning medan den korta VICTOR istället är den smidigare och lättare av de två.

Både VICTOR och VICTOR L levereras till skillnad från den tidigare W-serien i fasta kalibrar och gängor, kaliber och/eller gänga kan alltså inte bytas eller varieras. I gengäld ger VICTOR-serien istället bättre effekt och prestanda i förhållande till dess storlek.

Stalon x108

Guldkant på jakttillvaron

Personligen hade jag valt en VICTOR L. Jag kan leva med att jag inte kan byta kaliber på den. Eftersom den slår de andra två testdämparna  med lättare vikt och en något mer slimmad design så blev det denna som kommer få följa med mig på fler jaktäventyr framöver. 

Sammanfattningsvis så kan man säga att Stalon med dessa ljuddämpare, i vanlig ordning, sätter en guldfärgad kant (och ring) på jakttillvaron! 

X108 

Ljudreducering: -30dBc (.308)

Vikt: 334 gram

Total längd: 235 mm

X149

Ljudreducering: -32,5dBc (.308)

Vikt: 394 gram

Total längd: 276 mm

VICTOR L

Ljudreducering: -32,5dBc (.308)

Vikt: 325 gram

Total längd: 258 mm

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under