På fasanjakt med Aimpoint Acro S-2

Fasanjakt är en av de mest traditionsenliga jaktformerna, med ingredienser som knätofsar, väst och hagelbock. Och det var under vinterns mediajakt med Aimpoint som vi fick uppleva just detta, men med en twist. På hagelbocken var nämligen nya Aimpoint Acro S-2 monterad.

På fasanjakt med Aimpoint Acro S-2

Fasanjakt är en av de mest traditionsenliga jaktformerna, med ingredienser som knätofsar, väst och hagelbock. Och det var under vinterns mediajakt med Aimpoint som vi fick uppleva just detta, men med en twist. På hagelbocken var nämligen nya Aimpoint Acro S-2 monterad.

Thomas Lindy Nissen

Jag har jagat med rödpunkt på min halvautomat sedan den första Aimpoint Micro S-1 kom. Inledningsvis var jag skeptisk, men det gick snabbt över och istället blev jag frälst. Jag anser att ett rödpunktsikte på hagelbössan ger mer än vad det tar, och även om jag kan träffa både fåglar och lerduvor utan rödpunkten monterad, så är det i jaktsituationer där man sitter eller ligger i gömsle (eller för den delen i ett igenväxt krondike) som rödpunkten har briljerat. Tillfällen när skytteställningen är långt från perfekt och du direkt får en indikation på hur ditt anlägg är när du riktar med rödpunkten – och kan kompensera för det.

Inför jakten stod det dock uppvärmning på schemat. Trots regn och rusk stod Game of Clays på schemat, ett minst sagt lärorikt skytteevent som arrangerades av Susegården på Börringe skjutbana, öster om Malmö. Från årsskiftet 2009–2010 drivs Susegårdens Skjutskola av Giles Culley, Olof Olofsson och Beatrice Tham-Culley och består i dag av mer än 70 kastmaskiner från 19 olika stationer. Verksamhetens främsta fokus ligger på hagelskytteinstruktion och kolvanpassning samtidigt som ett stort antal företag kommer till skjutskolan för att underhålla sina gäster och/eller anställda.

Aimpoint Acro S-2

Stället känns som ett mecka för jägare och lerduveskyttar i Skandinavien och det oerhört kompetenta och erfarna teamet med instruktörer gör allt för att du ska utvecklas och förstå ditt skytte bättre. På skjutbanan kombinerades nytta med nöje och vi fick utveckla vårt skytte tillsammans med de duktiga instruktörerna i kombination med att testa nya S-2:an under högtryck. Susegårdens skjutskola ger inte bara utmärkta tips för hur man ska utveckla sitt jaktskytte, de simulerar även jaktsituationer med hjälp av transportabla lerduvekastare, både på skjutbanan och ute i skog och mark, vilket var något som vi fick uppleva under eftermiddagen. Vi ställdes upp som om det vore en fågeljakt, och snart kom det lerduvor flygandes från här och där, och skott i hundratal ljöd över nejden innan solens nedgång.

Även den som inte är van att jaga med rödpunktsikte märker snart fördelarna vid jaktsituationer. Att skjuta lerduvor under kontrollerade former är en sak, men när skotten är snabba, anlägget inte stämmer till hundra procent och framförhållningen varierar så är den röda punkten riktigt grym när man väl lärt sig skjuta med den.

På fasanjakt är det dock inga gömslen, utan öppna pass med goda möjligheter till att förbereda sig för ett bra anlägg, men inte minst tid att bekanta sig med det nya siktet. Tillsammans med Aimpoint och kollegor i branschen begav vi oss till Charlottenlund för en fasanjakt som jag aldrig tidigare skådat. Det visade sig vara ett otroligt fint område i hjärtat av Skåne, med fasaner i varenda skogsdunge – en väldigt rolig jaktform med många skott och glada skratt.

S-2 har en kompakt design baserad på andra generationen av Aimpoints nya storsäljare, Acro. Acro S-2 passar på majoriteten av hagelgevär med ventilerad spång och det som jag själv hajade till på var den nya stora 9 MOA-rödpunkten.

Det är en större punkt som ska förenkla din framförhållning mot rörliga mål, vilket förbättrar din sving och anläggning med ditt hagelgevär. Siktets kompakta konstruktion saknar utskjutande reglage, vilket resulterar i en mer öppen siktesbild än tidigare.

Hagelskytte är rutin. Det är instinktivt och jag kan inte säga att jag vid ”perfekta situationer” ens tänker på att rödpunkten är där när jag väl fokuserar på målet. Börjar man däremot tänka på det är det lätt att börja sikta, och man får inte förglömma att det är hagelskytte man håller på med. Svingen är lika viktig, oavsett vad som sitter på toppen av spången.

Att montera sin Acro på hagelbössan är enkelt, och kommer med alternativa montage för att nypa fast på spången. Du behöver ha en bössa med ventilerad spång för att få det att fästa, och var du gör detta på bössan är upp till dig. Jag gillar den gyllene medelvägen, mitt på bössan ungefär, medan jag har sett skyttar som har monterat den både längst fram och längst bak. För att skjuta in siktet så gör du en grovjustering genom pipan, med fördel med en tomhylsa utan tändhatt i loppet. Skjut därefter ett skott på en pappersbit och se om svärmen känns centrerad – annars justerar du siktet precis som om du skulle jaga med kula. Du justerar med torxnyckeln som medföljer.

Ovärderlig feedback

Att lägga till ett Acro S-2-sikte på ditt hagelgevär ger ovärderlig feedback, detta eftersom den röda punkten visar exakt var pipan är i förhållande till målet. Som sagt, jag har jagat med rödpunkt på hagelbössan länge och det är alltid många frågor och många skeptiska sådana, inte minst från inbitna lerduveskyttar. Jag kan inte förtydliga tillräckligt mycket att det ger mer än vad det tar, och det har gett mig ett bättre skytte sedan många år tillbaka. Har man problem med hagelskyttet, av den ena eller andra anledningen, så tycker jag absolut att man ska prova med ett rödpunktsikte monterat.

Fasan är inte bara roligt att jaga utan även att laga. Längre fram hittar du ett husmansrecept på fasan, som slår kycklingkött alla dagar i veckan!

 

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Nu lanserar Hikmicro Stellar 3.0 och Thunder 3.0. Verktygen är utformade för att leverera oöverträffad precision och klarhet i fält och ska enligt tillverkarna erbjuda

Utmärkelsen Årets Bragdhund 2024 tilldelas tyska schäferhunden Spårmarkens Otiz. Otiz räddade livet på över 100 nötkreatur genom sin uppmärksamhet och envishet. Dessutom säkerställde han verksamheten

Snart stundar allhelgona, en trafikhelg som tyvärr även är starkt förknippad med viltolyckor. Forskare vid SLU hoppas dock i framtiden kunna förbättra statistiken med hjälp

Under fredagskvällen sköt en jägare två shetlandsponnyer i Nykvarn. Jägaren trodde att han sköt på vildsvin och anmälde senare sitt misstag till Polisen. Jakt &

Matilda Leijon har hittat hem, både bildligt och bokstavligt talat. Den här gången berättar hon om hur hon gått från att leva i en ryggsäck

Att sänka vargens gynnsamma bevarandestatus till 170 vargar är ett rejält kliv i rätt riktning anser Jägarnas Riksförbund. I ett pressmeddelande berättar de dock att

I dagsläget finns en god efterfrågan på vildsvinskött, men tillgången är ojämn och ofta otillräcklig. Jordbruksverket tycker att det behövs en gemensam satsning och samverkan