Oryx Silencer: En fröjd för ljuddämparen

2020-05-08

Oryx Silencer: En fröjd för ljuddämparen

Visst är det bekvämt att ha en så kort pipa som möjligt, inte minst vid rörlig jakt. Att korta sin pipa kommer dock ofta med ett pris, men Norma hittar vägar och lösningar som råder bot på problemen. Säg hej till Oryx Silencer! [Text & foto : Staffan Johansson]

Nu lanserar Norma jaktkulor som är optimerade för jaktvapen med korta pipor och ljuddämpare, något de kallar för Norma Silencer Series – och först ut är Oryx Silencer. Parallellt med att användandet av ljuddämpare ökar i popularitet ser vi allt fler jägare som väljer att använda korta gevärspipor, detta för att få ned totallängden på sitt jaktvapen. Men vad långt ifrån alla jägare vet är att när man kortar en gevärspipa så minskar effekten och likaså precisionen av standardammunitionen som man väljer att skjuta med. Detta faktum är något som Normas ballistiska avdelning i Åmotfors har lagt ner mycket arbete med för att kartlägga och nu lanserar Norma en ny serie av jaktkulor som är optimerade för jaktvapen med kortade pipor och monterade ljuddämpare. 

Enligt Norma är standardammunition optimerad för piplängder på 60 cm medan många pipor idag endast mäter cirka 50 centimeter. I verkligheten betyder detta att skillnaden i längd gör det omöjligt för krutet att helt brinna ut innan kulan lämnar mynningen, vilket dramatiskt minskar ammunitionens effekt. Den nya ”trimmade” versionen av Oryx som nu lanseras ger istället tillbaka större delen av den effekt som du tappar av att korta din pipa. Dessa kulor ger dessutom ett minskat mynningstryck, vilket i förlängningen gör att livslängden på ljuddämparen blir längre. Oryx Silencer har en ökad hastighet och effekt jämfört med den klassiska Oryx i korta gevärspipor.


Upplivad legend

Oryx lanserades -96 och har sedan dess blivit en av de mest sålda jaktkulorna i Europa. Det är en så kallad bondad kula, vilket innebär att mantel och kärna är hoplödda och var vid lansering banbrytande med sin design. Kulan öppnar sig alltså snabbt men sammanlödningen gör att separation av mantel och kärna förhindras vilket leder till restvikter på över 90 %. Kulan är väldigt mångsidig och vi är glada att se hur de valt att liva upp en gammal legend!

Läckert utseende

Förutom de positiva effekterna har den nya serien av patroner dessutom ett utseende utöver det vanliga. Hylsorna är mörkt gråtonade – vilket ger ett riktigt läckert utseende. I samband med deras lanseringsfilm, där lågorna slår högt och lågt, förstår vi att det handlar om att symbolisera den minskade mynningsflamman, något som de i filmen demonstrerar med sin höghastighetskamera.

Oryx Silencer presenteras inledningsvis i några av de mest populära kalibrarna; 6,5×55 SE, 308 Winchester, 30-06 Springfield, 8×57 JS och 9,3×62. Enligt tabellen som vi har blivit tilldelade ser vi hur Oryx Silencer presterar i jämförelse med en traditionell Oryx i kortad pipa. 

Eftersom Norma lanserar en så kallad serie så kan vi antagligen förvänta oss att fler av Normas bästsäljande kulor kommer att inta de nästan svartfärgade hylsorna. Vilka det blir återstår att se! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under