Ad

Dagen då många björnar lämnar idet

I dag, Tiburtiusdagen den 14 april, är enligt folktron dagen då björnen lämnar idet efter 6–7 månaders vintersömn. Datumet stämmer även relativt bra med verkligheten, även om tidpunkten kan variera beroende på väder och ifall björnen har ungar eller ej.

– Först kommer vuxna hanbjörnar ut och sist kommer honor med årsungar, som är födda i idet under vintern, säger Jonas Kindberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, på deras hemsida.

Sveriges lantbruksuniversitet skriver vidare att björnar är allätare och att födointaget varierar beroende på årstid och vad som är tillgängligt. Under hösten blir det massor av bär för att bygga på fettlagret. Under våren blir det till en början lite mindre mat, men när älgkorna kalvar mot slutet av maj så blir det mer möjligheter till föda för björnen.

– En vuxen björn tar i genomsnitt 7–8 älgkalvar under några intensiva veckor. Variationen mellan olika individer och år är dock stor. Ibland tar en björn upp till ett 15-tal kalvar, för att året efter kanske bara ta någon enstaka eller ingen alls, säger Jonas Kindberg.

På SLU:s hemsida står det att läsa att björnen oftast äter allt på älgkalven, med undantag för tänder och klövar – en process som tar ungefär två dygn. Efter en kort period övergår de sedan åter till att äta mycket gräs, örter och hästmyror innan höstens bärmeny upprepar sig.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-04-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.