Den vilda nyårsmeny

Den vilda nyårsmeny

Varje månad bjuder grillmästaren Jimmy Stening på sina godaste och mest personliga recept. Den här månaden dukades det upp med trerättarsmiddag och förmingel. Men först bjuder han på en jaktberättelse.

 

Mingel: Champagne med snittar från hav till skog

Du behöver:

  • 1 flaska Mathelin Champagne lagrad på ekfat
  • Jerky på kronhjort
  • Älvdalsrom
  • Syrad grädde (hängd)
  • Pepparot 
  • Timjan
  • Kex

Gör såhär:

Riv pepparroten fint med ett zestjärn och blanda det med den syrade grädden. Har du ingen syrad grädde kan du ta färskost, till exempel Philadelphia naturell. Finhacka lite färsk timjan och blanda i. Ta ett kex, cirka 3 cm eller rosta av ett bröd. Lägg på en klick med pepparotskrämen, stick ner kronhjortsjerkyn i krämen. Lägg några romkorn och stick sedan ner några kvisttoppar av timjan. Nu har du skapat mingelsnittar som representerar hav och skog!

Avnjutes med ett glas väl kyld champagne.

 

Förrätt: Kungskrabba med nästan bränd grädde

Du behöver:

  • 1 kilo från kungskrabba
  • 30 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • Timjan

Gör såhär:

Klipp upp klon och ta försiktigt ut köttet. Torka sedan av det med papper, pensla på smör och stek den på alla sidor i en het torr gjutjärnspanna tills att den får en gyllene färg. Avsluta med att spreja lite ättiksvinäger på för att stärka upp skaldjursmaken.

Hetta upp en gjutjärnspanna och slå i cirka 1 cm grädde. Låt den koka upp och rör inte pannan förrän grädden har reducerats till cirka hälften (tar någon minut). Det du får fram är ett lager med bränt (karamelliserad) mjölkprotein i botten av pannan och reducerad grädde. Skrapa ur och vispa lätt ihop så att det blir en slät kräm.

Servera kungskrabban med en klick av den nästan brända grädden och en liten kvist av timjan.

 

Varmrätt: Hängmörad ryggbiff med kantarellsås & hasselbackspotatis

Du behöver:

  • 600 g ryggbiff från älgkalv
  • En klick smör
  • En nypa salt
  • 2 klyftor vitlök
  • Timjan
  • 8 st potatisar
  • Ströbröd
  • En klick smör (för pensling av potatisarna)
  • 200 g kantareller
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 iskuber (viltfond)

Gör såhär:

Börja med att ta bort silverhinnan på ryggbiffen om den inte är borttagen. Bind sedan upp biffen med ett steksnöre och stek den i en panna (eller grilla i ugn) tills du når en innertemperatur på 50-54 grader (beroende vad du vill ha för stekgrad. Låt ryggbiffen vila minst 10
min innan du trancherar den. Du får nu ett kött med en fantastisk god viltmak utan massa kryddor eller marinad. 

Snitta potatisen, pensla med smör, blanda ströbröd med salt och strö över potatisarna och ställ in i ugnen på 225 grader i 35-40 min. 

Koka upp grädden och mjölken, reducera ner till hälften tillsätt viltfonden, svartvinbärsgelén och sila ner skyn från ryggbiffen i såsen. Tillsätt även kantarellerna och låt sjuda upp. Salta och peppra efter tycke och smak.

Spara några kantareller som du fräser av i stekpannan till garnering på tallriken.

Lägg nu en spegel av kantarellsås på tallriken och bygg på med hasselbackspotatisen, ryggbiffen, svartavinbärsgelén, kantareller och avslutningsvis lite timjan. Gå över lätt med peppar och saltkvarnen.

Sätt er nu till bords och njut med ett gott glas rött!

 

Efterrätt: Banana split i ny tappning

Du behöver:

  • 2 Bananer
  • 3 dl Grädde
  • 100 g Choklad

Gör såhär:

Hacka bananerna och fräs dem med en klick smör och en nypa brunsocker (muscovado)  i en het panna. Flambera av med en god whisky (OBS ta bort pannan från fläkten innan du flamberar!) lägg dem i botten av skålen, spritsa grädde och riv chockad på toppen.

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter

Strålsäkerhetsmyndigheten genomför i höst en nationell kartläggning av cesium-137 i insjöfisk från Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Nu hoppas de att så många fiskare som möjligt där ute

Festligheterna är igång i norska Elverum. Evenemanget samlar varje år tiotusentals besökare från hela landet och arrangörerna är stolta över att kunna presentera ett innehållsrikt program som speglar både jakt-

Nu inleder Scandinavian Safe ett samarbete med influencern och entreprenören Vivi Wallin. Syftet med samarbetet är att stötta Läkarmissionens arbete för utsatta människor runt om i världen. – Tillsammans vill

Från och med den 1 augusti justeras vapenreglerna för jägare i Sverige. Regeringen har beslutat att vissa halvautomatiska gevär, särskilt de som påminner om militära vapen som AR-15, inte längre

Uppskattar ditt barn att vara med ute på passet under hösten, eller på fisketuren under semestern? Nu sjösätter vi Vildmarken Kids, en ny liten tidning som vi hoppas ska inspirera,

En del kanske tycker att det låter lite för enkelt att sitta på pass efter vitsvanshjort i en koja vid en foderplats med termisk optik. Men riktigt så enkelt är

I sommar lanserar Cecilia Andersson en bok där läsarna får följa med till Smålands skogar och ut i Tjust skärgård. Där samlas ett jaktlag, men snart går en vildsvinsjakt fel

Podcasten I väntan på upptag görs av Daniel Eira och Oscar Bengtsson, två dedikerade jägare som bor ute på landsbygden nära Alingsås. Från början var podden mest tänkt som ett

Den 17 maj genomfördes Apportera för livet på Boo Egendom. Efteråt sammanfattades tillställningen som en ”lång, kall och blåsig men ack så underbar dag”. Mari Nälsén och apportörsgänget på Boo

Missade du årets Elmia Game Fair? Eller vill du känna mässkänslan igen? Vildmarkens Magnus Skoglund tog sällskap med vår jaktskribent Jessica Carlander och gick ut och pratade med utställare, profiler