Kokboksförfattaren och matkreatören Emilia Nilsson är tillbaka och den här gången dukar hon upp med en riktigt välsmakande och smakrik klassiker i form av en Bookmakertoast med älgentrecôte. Lycka till med receptet! (Foto: Grahn Visuals i samarbete med Bagaren och Kocken)
Receptet är för 4 portioner.
4 skivor lantbröd
Salladsblad
3 msk kapris
Några cm riven pepparrot
1 schalottenlök, tunt skivad och lagd i kallt vatten
150 g smörstekt och saltad rödgul trumpetsvamp
Dijonaise
2 äggulor
3 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl matolja
Salt
Nymalen peppar
0,5 krm cayennepeppar
Häll äggulor, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan långsamt och mixa med en stavmixer tills all olja är tillsatt. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Senapspicklad kålrot
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 msk senapsfrön
200 g tunt skivad kålrot
Häll ättika, socker, vatten och senapsfrön i en kastrull. Koka upp och ta sedan av från värmen. Skala och skiva kålroten tunt på en mandolin. Lägg kålrotsskivorna i den varma lagen och häll över i en steriliserad burk med lock. Låt stå kallt.
Friterade potatisstrimlor och palsternackschips
5 potatisar
2 palsternackor
Frityrolja
Salt
Skiva potatisen tunt på en mandolin och strimla skivorna. Lägg strimlorna i kallt vatten och skölj för att få bort stärkelsen. Värm frityrolja i en kastrull (ca 5 cm djup) och ha ett lock nära till hands. Skiva palsternackan tunt på en mandolin och lägg skivorna på papper. Torka potatisskivorna och fritera dem i oljan vid ca 150 grader tills de är krispiga och gyllene. Lägg på hushållspapper och salta väl.
Bakade tomater
300 g körsbärstomater
Olja
Salt
3 lätt krossade vitlöksklyftor
Blanda tomaterna med en skvätt olja, salt och vitlöksklyftorna. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.
Älgentrecôte
600 g älgentrecôte (4 skivor)
1 tsk rostad vitpeppar
1 tsk torkad grönpeppar
Salt
Olja
Smör
Rosta pepparkornen i en torr stekpanna i några minuter, krossa i en mortel tills det är medelgrovt.
Salta och peppra köttet med pepparblandningen. Värm en stekpanna och tillsätt olja. Stek köttet på hög värme tills det fått en fin yta och tillsätt smör i pannan på slutet. Lägg köttet i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 54 grader (medium). Låt vila i ca 5 minuter och skiva sedan upp köttet.

Servering
Stek brödskivorna i olja och smör tills de är gyllene.
Toppa med dijonaise, sallad, bakade tomater, skivad entrecôte, picklad kålrot, smörstekt svamp, riven pepparrot, potatisstrimlor och palsternackschips, kapris och isad lök.
Låt väl smaka!