Serveras med ugnsbakad gourmetpotatis
Du behöver
- 800 g filé av vildsvin
- 600 g gourmetpotatis
Champinjonstuvning
- 400 g champinjoner
- 1 st gul lök hackad
- 30 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl portvin
- 1 msk hönsbuljong
- Maizena, ljus
Bearnaisesås
- 3 äggulor
- 2 msk rödvinsvinäger eller dragonvinäger
- 2 msk dragon
- 2 msk torkad persilja
- 1 msk citronsaft
- 1 dl hackad färsk persilja
- 3 dl smält smör
- Några droppar tabasco
- Worcestershiresås
Gör såhär:
- Tvätta potatisen & skölj. Vänd runt i lite olja, krydda med salt och nymald peppar, gärna svartpeppar. Skicka in i ugnen på 175 grader i ca 20–25 min eller tills potatisen är mjuk.
- Putsa och bryn vildsvinsfilén runt om, krydda med salt och peppar.
- Stek klart i ugn 155 grader tills innertempen är 58 grader. Plocka ut och låt köttet vila cirka 10–15 minuter.
- Skiva champinjonerna. Bryn med löken i en kastrull, krydda med salt och peppar.
- Tillsätt portvin, vispgrädden och buljongen. Låt koka upp, smaka av, red med maizena.
- Konsistensen ska påminna om den hos stuvning.
Bearnaisesås
- Vispa äggulorna, vinägern, den torkade dragonen och persiljan, cayenne och citron över vattenbad tills det blir som en sockerkakssmet.
- Ta av från värmen, droppa i smöret under vispning (ägg och smör ska vara ungefär lika varmt), smaka av med salt, peppar, tabasco, worcestershiresås och eventuellt lite mer vinäger.
- Tillsätt den hackade färska persiljan. VID SERVERING Skiva köttet i tunna skivor och lägg champinjonstuvningen i botten på ett ugnsfast fat. Lägg på köttet och toppa med bearnaisesås. Gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 3–5 minuter tills det får en fin färg.
Servera med de lökfrästa bönorna samt gourmetpotatisen.