Vildmarken testar: ShotKam Gen 4

Vi har tidigare testat den föregående generationen av ShotKam och nu har en ny och efterlängtad uppdaterad version kommit. Det finns helt klart likheter mellan modellerna, men några påtagliga skillnader gömmer sig innanför chassit, i form av förbättrad teknisk spec. I denna recension har vi valt att fokusera på just detta, en mer teknisk recension i stället för att visa hur den presterar under jakt, för det vet vi ju redan att den gör riktigt bra.

Vildmarken testar: ShotKam Gen 4

Vi har tidigare testat den föregående generationen av ShotKam och nu har en ny och efterlängtad uppdaterad version kommit. Det finns helt klart likheter mellan modellerna, men några påtagliga skillnader gömmer sig innanför chassit, i form av förbättrad teknisk spec. I denna recension har vi valt att fokusera på just detta, en mer teknisk recension i stället för att visa hur den presterar under jakt, för det vet vi ju redan att den gör riktigt bra.

Jämfört med tidigare (1080p, full HD) har den nya versionen fått sig ett rejält lyft och du kan nu välja mellan en variation av olika filmlägen. Från nätta filer i formatet 540p (120 fps), 720p (120 fps), 1080p (120 fps), 2.7K (120 fps) och maximalt på 4K-upplösning men då endast med 60 bilder per sekund istället för 120 bilder per sekund som de andra formaten erbjuder. Shotkam Gen 4 har också tagit ett steg längre för att passa olika ändamål bättre. Och apropå upplösning så lämpar sig en låg sådan bra för träningsskytte där en snabb analys är viktigare än en välproducerad film, medan en 2.7K- eller 4K-video kan vara ack så mycket roligare att ha att göra med i en jaktsituation om man gillar att filma sin jakt.

Man kan även välja mellan olika synfält på den nya versionen, att jämföra med den tidigare modellen som hade ett fast synfält på 21 grader. På Gen 4 kan man välja mellan Ultravid (44° FOV, Wide (30° FOV), Smal (21,8° FOV) eller Ultrasmal (11° FOV) tack vare den justerbara zoomen på 2 till 8 gånger jämfört med tidigare generationens fasta förstoring på 4 gånger.

Här ser jag dock att de kunde ha varit lite kreativa med vad 4K-lösningen har att erbjuda. Detta då man på de lägre upplösningarna kan erbjuda förstoring ända upp till 8 gånger medan 4K är en äkta två gångers förstoring. Personligen tycker jag att detta känns som en liten besvikelse eftersom jag hade hoppats på att ha minst samma förstoring som innan, men i bättre upplösning.

Frågan som jag ställer mig själv inför att köpa en sådan kamera för att filma jakt med kulvapen är: hur långt bort kan viltet vara för att jag fortfarande ska få en vettig bild? Eftersom jaktsäsongen i skrivande stund är i sitt slutskede har vi i stället klickat hem en pappfigur av vildsvin i realistisk storlek för att visa dig just det. Vi har gjort inspelningar i full upplösning och du är välkommen att själv ladda ner dem i full upplösning för att jämföra. Eftersom jag tidigare nämnt vad deras zoomfunktion innebär, alltså digital förstoring, så har du ett liknande resultat genom att bara zooma i dator eller på telefon i bilden för att få samma effekt som du annars får vid digital förstoring. Vi har spelat in klipp på 25, 50, 75 och 100 meter. Och att få schysst film på klassiska drevjaktsavstånd är givet, medan 100+ är vad jag själv anser börjar slita lite med kvalitén. Jag jobbar förstås å andra sidan med media till vardags och är lite bortskämd vad gäller kameror.

Batteriet är verkligen inte någon besvikelse, långt därifrån. Det har gått från att hålla i fem timmar (som jag personligen slet med att ens få ihop, varje fall under kylslagen säsong) till en uppdaterad specifikation på 15 timmar. Den har varit med ut hela jaktdagar under kyliga månader, och även om den förvisso gått ner i viloläge emellanåt så har den helt klart hållit hela dagarna. Hatten av för det! Anledningen till att jag nämner temperaturen är för att det är just här jag upplever att leverantörerna sliter med att hålla kvaliteten på batterierna uppe. Sommartid följs specifikationer med bravur, men under vintertid är det alltför ofta ett problem (driftspecifikationen lyder -10 till 40+ grader).

Den nya generationen har även fått ett uttag av typen USB-C för snabbare trådbunden överföring, men även ett uppgraderat Wi-Fi-chip som erbjuder 6 Mb per sekund, vilket är en dubblad hastighet jämfört med den föregående modellen. Under testets gång har jag provat att föra över lågupplösta videos via mobilappen, vilket har gått snabbt. 4K å andra sidan tar förstås tar sina minuter beroende på hur lång inspelningen är, men då snackar vi i och för sig också om en högupplöst video med 60 bilder per sekund.

Ett rejält irritationsmoment stör jag mig dock på som jag hoppas att en mjukvaruuppdatering kanske kan fixa. Jag har stått på drevjaktspass och funderat över hur skottet som jag precis avlossat egentligen gick – och där och då snabbt velat föra över det till mobilen för att kunna titta på det där. Om man sätter på en överföring som kan ta åtminstone 5-10 minuter om videon är lång, lägger man gärna ifrån sig luren. Om skärmen släcks, eller för den delen minimerar appen, så avbryts överföringen. Utan att gå in närmare i detalj så hoppas jag att en bättre lösning kommer bli möjlig via en mjukvaruuppdatering i framtiden. Eftersom videofilerna är större så har de även utökat minnet till hela 128 GB inbyggt minne istället för tidigare 64 GB. Då det inte finns möjlighet att byta minneskort i kameran så är det välkommet med denna utökade minnesmängd som både räcker och blir över.

Enkel användning – oavsett situation

ShotKam är utformad för att vara enkel att använda i alla situationer, oavsett om man har handskar på sig, eller om det är blött, kallt eller varmt. Kameran är vattentät och har bara en knapp som man behöver trycka på. Som namnet antyder registrerar ShotKam inspelningar precis vid ögonblicket när skottet avfyras, med några sekunder före och efteråt. Genom att justera inställningarna i mobilappen kan man välja olika “skyttelägen”, som exempelvis “Ground Game” som har förinställda sekunder för inspelningstiden, medan “Clay Shooting” har en annan tidsram. I Ground Game-läget kan man aktivera kamerans standby-läge med en enkel knapptryckning. Om inget händer på fem minuter går den automatiskt in i viloläge, men genom att knacka på gevärskolven vaknar den snabbt igen. Det är en mycket smidig funktion som gör det möjligt att ha kameran igång hela dagen, utan avbrott. Man kan även slå på och av inspelningen manuellt om man föredrar den hanteringen.

Ett träningsredskap

Ursprungligen utvecklades amerikanska ShotKam för att användas i skytteutbildning med fokus på hagelskyttar. Det är en så kallad vapenkamera som man kan ställa in ett riktmedel på för att väldigt exakt se vart pipan är riktad och sedan fånga sina hagelsalvor mot lerduvor i slow motion. Genom att titta på sina inspelningar kan man sedan analysera sin framförhållning och träffsäkerhet för att förbättra sina färdigheter som skytt. Produkten har blivit populär bland jägare som använder både hagel- och kulgevär och har fortsatt att utvecklas.

Shotkam Gen 4

Att fästa på sin gevärspipa

Fästet till kameran som följer med är ett 12 gauge-fäste, alltså för hagelgevärspipa. Det finns även ett 20 gauge-fäste för montering på mindre hagelgevär, men som också passar fint på gevärspipan. Men eftersom jag använder en relativt kort gevärspipa med monterad ljuddämpare så får inte kameran plats mellan stock och ljuddämpare, därför fick jag vara lite kreativ. Jag öppnade 12-gauge-fästet maximalt och lyckades dra åt det på tuben av mitt drevjaktssikte. Det var kanske inte helt optimalt, men som bekant har nöden ingen lag. Då kameran är rund finns det en hel uppsjö av andra fästen för ficklampor som man kan använda i stället. Jag tror för övrigt även att ShotKam har andra fästen som går att beställa som tillbehör.

Jag nämnde tidigare att ShotKam kommer förinställd med ett hårkors i mitten, ett kors som går att växla mellan olika riktmedel, men också justera platsen på så att det överensstämmer med inskjutningen. Det är förstås roligt att se var man siktade och att analysera sitt eget skytte i efterhand, dock gäller det att vara noga med justeringen för om punkten ligger lite fel så sabbar det förstås hela funktionen. Eftersom mitt montage inte var riktigt hundraprocentigt så spelade jag in majoriteten av mitt material utan riktmedel, något jag tycker ger en bättre filmupplevelse oavsett.

Perfekt för analys

Att ibland stanna upp och analysera är viktigt på de flesta områden i livet, och skytte är inget undantag. ShotKam är ett väldigt bra träningsredskap – och kombinerar onekligen nytta med nöje eftersom det är väldigt roligt att föreviga och dela sin jakt med vänner.

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter

Att sänka vargens gynnsamma bevarandestatus till 170 vargar är ett rejält kliv i rätt riktning anser Jägarnas Riksförbund. I ett pressmeddelande berättar de dock att de inte tänker slå sig

I oktober blev det en stor snackis när en jägare, av misstag, sköt två shetlandsponnyer i tron om att han sköt på vildsvin. Jägaren misstänktes för skadegörelse och djurplågeri, men

Våren 2021 hittades en järvtass i en saxfälla. Fällan satt gömd i ett renkadaver – och järven hade troligtvis tagit sig loss genom att gnaga av sig sin egen tass.

Den här gången tar Jessica Carlander med oss till Götene och grävlingsjakt med ställande hund. Det blev en jakt som karaktäriserades av hopp om storgalten, glada skratt, upptag och inte

År 2026 fattar regeringen beslut om nya jakttider. Redan nu har Svenska Jägareförbundet tillsatt en arbetsgrupp som satt igång med förbundets interna arbete. I en nyhet på hemsidan skriver Jägareförbundet

Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. Många arter rör sig vid skymning och gryning och när de tillfällena sammanfaller med

Vill du lära dig att kommunicera med älgar och bemästra lock som konst? Om svaret är ja så får ni inte missa Johannes Hanssons föreläsning på Vildmarken Skytte- och Eventcenter.

Dovra är inte en modifierad husbil. Den är snarare utvecklad – in i minsta detalj – för att klara tuffa förhållanden och utmanande off-road-äventyr. Under fredagens Jaktexpo på Vildmarken Skytte-

Två år har gått sedan ForshagaAkademin invigde sin jakt- och outdoorbutik. Nu är det dags för ett nytt kapitel, den här gången med Vildmarken som stor samarbetsparter. – Jag är

Hur länge måste en trofé torka innan bedömning? Vilka poänggränser finns? Vilka arter kan bedömas? Svaren på dessa frågor – och många fler – finns samlade på en ny webbsida