Torbjörn Lundberg har under snart 60 år förfinat sina kunskaper vad gäller styckning. Enligt honom själv finns det många anledningar till varför det är viktigt att lära sig hantverket ordentligt – och genom en serie YouTube-filmer vill han sprida kunskapen vidare och inspirera ännu fler att testa.
– Det är ju mycket roligare om man har varit med genom hela processen och kan ta vara på viltet, från skott till tallrik. Det finns ett väldigt stort värde i det. Då behöver man knappt krydda, det är tillräckligt som det är och smakar bra i slutändan, säger han och ler.
I början av 1970-talet började Torbjörn Lundberg som slaktarlärling på Kils Slakteri i Värmland. Under tiden fick Torbjörn även möjlighet att vara med på styckning. Han berättar att han fick gå bredvid duktigt folk som gav honom en väldigt bra grund i ämnet. Så småningom samlade han på sig ytterligare kunskap genom styckning på hobbynivå och genom anställning på Livsmedelsverket där han besiktade kött.
Genom sina videos så vill han nu dela med sig av vad han lärt sig genom året.
– Det är bra att kunna hela ledet och att lära sig att ta vara hela viltet.
– Och med tanke på hur världen ser ut i dag så är det kanske än viktigare att kunna det här för sin egen självhushållning.
När Torbjörn får frågan om vilket som är det vanligaste misstaget som folk gör så kommer svaret snabbt:
– Jag skulle vilja säga att det är att folk inte tvättar sina händer och inte håller sig rena. De kanske inte tänker sig för, säger Torbjörn och drar ett exempel:
– Säg att du har skjutit ett djur. Du tar kanske ur det i skogen och sedan åker du genom ett kärr eller nåt annat lerigt ställe och då har du förstört väldigt mycket kött på vägen. Det gäller att tänka på just tillvaratagandet. Hur kan jag få ut så mycket som möjligt av mitt vilt.
Han fortsätter:
– Det är mycket svinn där ute. Mycket blir smutsigt och kladdas ner i onödan. Sedan är det mycket slarv. Det blir mycket kött kvar på benen och så där.
Men trots att Torbjörn styckat vilt i nästan hela sitt vuxna liv så anser han sig långt ifrån fullärd.
– Nej, nej, jag brukar säga att det är tusan också att det ska behöva ta över 60 år innan man utvecklar sig själv. Det finns mycket att hitta om styckning och slakt, säger Torbjörn.
Nu vill han föra vidare stafettpinnen och dela med sig av det han lärt sig i ämnet styckning. Med filmerna vill Torbjörn bland annat skicka med budskapet att folk tänker sig för – och få folk att förstå att man inte lär sig att stycka över en natt.
– Så är det, men här har de en vägledning och sedan får de finna sin egen väg.
– Även jag går ibland ut på nätet ibland och googlar, kollar YouTube och ser hur folk gör och så gör jag efter. Sedan anpassar jag det till ett sätt som passar mig.
Från skogen till styckboa
I filmerna så använder sig Torbjörn av Game Master Pro, en kniv som han har varit med om att ta fram.
– Jag gick testa föregångaren på Sturefors, bland annat på vildsvin. Där och då tyckte jag att den var lite för lång och lite för stel för ändamålet.
Efter Torbjörns feedback togs det fram en ny version, Game Maste Pro, som var en tum kortare, och lite mer flexig.
– Det blev en jättebra allroundkniv som funkar både i skogen och att ha med ända in i styckboa, avslutar han.