Livsmedelsverket lämnar nu förslag till regeringen på ny lagstiftning som ska göra det lättare för jägare att bland annat sälja vildsvinskött till konsumenter – och leverera vildsvin till restauranger och butiker.
Svensk Jakt skriver om förslaget där utgångspunkten är att hålla nere på kostnaderna och det administrativa, utan att göra avkall på livsmedelssäkerheten. Kortfattat så vill Livsmedelsverket att jägaren ska ha genomfört en särskilt utbildning för att få leverera direkt till konsumenter. Ett annat krav är att vildsvinskötet måste ha provtagits och analyserats för trikiner innan det får säljas vidare.
– Vi tror att de här ändringarna ska bidra till att mer svenskt vildsvinskött kan nå konsumenterna, med bibehållen nivå på livsmedelssäkerhet, säger Arja Kautto, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, till Svensk Jakt.
Innan beslutet kan fattas måste regeringen först anmäla ändringarna till EU-kommissionen och de andra medlemsländerna.