Duvan sägs eventuellt ha varit det första djur som vi domesticerade i vårt land. Läs mer om månadens vilt, ringduvan!
Månadens vilt: Ringduva
Duvan sägs eventuellt ha varit det första djur som vi domesticerade i vårt land.
I Sverige häckar det huvudsakligen fyra olika arter; tamduva/stadsduva, ringduva, skogsduva och turkduva och av dem är det endast ringduvan som jagas och det är den som vi ska titta lite närmare på den här gången.
Ringduvan är Sveriges största duva och man hittar den i väldigt varierande miljöer och det är egentligen bara i fjäll och fjällnära skogar som den inte går att finna. Bäst verkar den trivas i områden med jordbruk.
I mellersta och södra Sverige förekommer den frekvent i städer. Årligen lägger den 2-3 kullar med vardera kullar. Den är vegetarian och lever gärna på ärtor och vete som lagt sig. Jakt bör undvikas fram till i slutet av augusti – detta eftersom duvorna ibland har ungar i boet senare än många andra fåglar, trots att jakttiderna i vissa områden berättar en annan historia.
I södra Sverige får ringduva jagas under september till fram i februari. I mellersta delarna av landet är jakttiden från den 16 augusti till den sista december. I norr är det tillåtet med jakt under augusti till oktober. Vissa undantag finns dock. Om ringduvor i flock gör skada i yrkesmässiga odlingar får de jagas där under mars-augusti i söder, 1 maj-15 augusti i mellersta Sverige och under maj till juli i norra Sverige.
Jakten sker ofta intill i anslutning till mognande eller skördade sädes- eller ärtfält och konstgjorda bulvaner kommer ofta till användning.
Källor: Svenska Jägareförbundet, Wikipedia och fageln.se