Allt magrare predatorer på Östersjön

Östersjön

En forskningsstudie har kommit fram till att Östersjöns främsta rovdjur blir allt magrare. Studien visar även ett samband mellan allt sämre hälsa hos gråsäl och torsk såväl som förändringar bland de bottenlevande kräftdjuren ishavsgråsugga och vitmärla – populär föda för många fiskar.

– Det är viktigt att man förstår hur näringsvävarna fungerar när man ska förvalta fisket. Det räcker inte att se till hur fisken och fisket förändras. Tillgången och kvaliteten på fiskens föda är minst lika viktiga, säger Lena Bergström, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, ett pressmeddelande.

Utbredning av syrefria bottnar

Studien visar bland annat att torskens och sälens hälsa hänger ihop med bottenlevande djur.

– Vi vet att utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön har ökat kraftigt sedan 1990-talet, till stor del på grund av övergödning. Det leder till ett minskat livsutrymme för de bottenlevande bytesdjuren. Detta har bland annat lett till att ishavsgråsuggorna blivit både färre och magrare och därmed är en sämre föda för torsken, säger Agnes Karlsson som är forskare vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet till Svensk jakt.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-06-11

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.