Kicki Fellstenius: Kantarellsök med hund – lär din hund att hitta skogens guld

För oss som älskar att vara i naturen och njuta av det som skogen har att erbjuda så är kantarellsök med hund en superbra aktivitet. Hunden får chansen att använda sin fantastiska nos på ytterligare ett sätt, samtidigt som du får kantareller att komplettera viltgrytan eller fisksoppan med. Hundcoachen Kicki Fellstenius tipsar här om hur du kan lära din hund att hitta skogens guld!
För oss som älskar att vara i naturen och njuta av det som skogen har att erbjuda så är kantarellsök med hund en superbra aktivitet. Hunden får chansen att använda sin fantastiska nos på ytterligare ett sätt, samtidigt som du får kantareller att komplettera viltgrytan eller fisksoppan med. Hundcoachen Kicki Fellstenius tipsar här om hur du kan lära din hund att hitta skogens guld!
2024-10-11

Kicki Fellstenius: Kantarellsök med hund – lär din hund att hitta skogens guld

För oss som älskar att vara i naturen och njuta av det som skogen har att erbjuda så är kantarellsök med hund en superbra aktivitet. Hunden får chansen att använda sin fantastiska nos på ytterligare ett sätt, samtidigt som du får kantareller att komplettera viltgrytan eller fisksoppan med. Hundcoachen Kicki Fellstenius tipsar här om hur du kan lära din hund att hitta skogens guld!

Kantarellsök är ett ypperligt sätt att aktivera hunden utanför jaktsäsongen eller en möjlighet för den pensionerade jakthunden att få fortsätta briljera i skogen. Dessutom är kantarellsök en superbra sysselsättning för ”vanliga” sällskapshundar.

Kan alla hundar hitta kantareller?
Jag får ofta frågan om alla hundar kan lära sig att hitta kantareller och svaret är definitivt ja! Olika hundar blir olika duktiga och det beror både på hundens genetiska förutsättningar och på hur träningen läggs upp. Jag har hållit kantarellsökskurser sedan tidigt 90-tal och jag har hittills inte stött på en enda hund som inte lyckats lära sig.

Kan jag lära min jakthund att söka kantareller?
Ibland undrar jägare om det finns risk att kantarellsöksträning försämrar hundens jaktförmåga. Mitt svar på det är ”tvärtom”. Genom kantarellsöksträningen blir hunden ännu duktigare på att använda sin nos och det går lätt att hålla hunden aktiverad och alert även utanför jaktsäsongen. Hundar är fantastiska på att skilja på olika arbetsuppgifter och genom att ha olika utrustning, eller ”arbetskläder”, så blir det lättare för hunden att förstå vad som förväntas för stunden. Och jag skulle vilja se den jakthund som prioriterar kantareller framför vilt om den ges möjligheten att välja.

Däremot kan det i början av kantarellsöksträningen vara en utmaning att få en hund med mycket jaktdriv att fokusera på kantarellsöket, men då är ett tips att börja i en miljö som inte liknar jaktsituationen. Du kan börja träna inomhus, i trädgården eller på en gräsplan innan ni ger er ut i skogen och söker.

Hur gör man?

I grunden är det enkelt att lära en hund att hitta kantareller, men det finns några vanliga utmaningar som jag återkommer till strax. Fokus för träningen är att lära hunden att doften av kantarellsök betyder belöning och den lättaste belöningen att använda är mat eller godis.

Gör så här för att komma igång med att lära din hund att hitta kantareller:

Ladda upp med en kantarell (du kan använda köpta i början om du inte hittar egna och vintertid kan du använda frysta eller torkade) och två mat- eller godisbitar som din hund gillar och är beredd att arbeta för.

1. Be hunden sitta och vänta.

2. Låt hunden titta på när du placerar ut en kantarell, fullt synlig, ca 1 meter framför hunden. Placera den ena godisbiten precis bredvid kantarellen.

3. Gå tillbaka till hunden och säg ”kantarell” och gör en svepande rörelse mot kantarellen (om hunden är van vid att få ett ”varsågod” innan den tar mat så kan du säga ”kantarell varsågod” i början men så småningom fasa ut ordet ”varsågod”).

4. Låt hunden gå fram och ta godisbiten som ligger bredvid kantarellen.

5. Medan hunden tar godisbiten så håller du fram den andra godisbiten vid hundens nos och använder den som en magnet för att locka hunden bort från kantarellen.

6. Plocka undan kantarellen, helst utan att hunden märker det, medan hunden äter godisbit nummer två.

Upprepa den här övningen några gånger och börja sedan variera avståndet till kantarellen och godisbiten. Du kan också börja lägga kantarellen och godisbiten lite dolt i exempelvis gräs eller blåbärsris efter ett tag. Öka svårighetsgraden stegvis, men inte i snabbare takt än att hunden hittar godisbiten (och kantarellen) varje gång. Du ska inte behöva tjata på hunden, utan låt den söka självständigt tills den hittar godisbiten vid kantarellen.

Så småningom kan du prova att placera ut en kantarell utan godisbit bredvid. Gör som tidigare att du laddar upp med två godisbitar, ber hunden sitta och vänta, placerar ut kantarellen (utan godisbit bredvid) och går tillbaka till hunden. Säg ”kantarell” och gör den svepande rörelsen. Ge första godisbiten vid kantarellen precis när hunden når fram till den. Använd sedan den andra godisbiten för att locka hunden bort från kantarellen.

Några vanliga utmaningar

En av de vanligaste utmaningarna är att hunden äter upp kantarellen. För att undvika det kan du tänka på följande redan i början av träningen:

Ha supergott godis så att hunden tycker att godiset är godare än kantarellen.

Ta inte undan kantarellen mitt framför nosen på hunden, för då blir det konkurrens om kantarellen eller som en ”jaktlek” som gör att hunden vill jaga efter kantarellen.

Fortsätt att lägga godis bredvid kantarellen länge. Och när du väl börjar lägga ut kantareller utan godis bredvid så måste du vara snabb fram med godisbiten innan hunden hinner äta upp kantarellen.

Om du märker tendenser till att hunden vill ta kantarellen i munnen så kan du placera kantarellen i någon behållare, som exvis en tesil, så att den inte får möjlighet att stoppa kantarellen i munnen.

Ett annat vanligt problem är att hunden lyckas bra med att söka upp utplacerade kantareller men har svårt att hitta vilt växande. Det beror på att de utplacerade doftar av dig och har dessutom en brottyta som gör att doftbilden förändras. Utöver det så finns det ett doftspår från dig fram till kantarellen. För att undvika det här problemet så ska du träna med så lite hanterade kantareller som möjligt och se till att det inte finns något doftspår till kantarellen. Ha en plasthandske på dig när du placerar ut dem eller använd en tång. Och kasta ut dem så att inget spår av dig bildas fram till kantarellen. Du kan också träna på vilt växande kantareller.

Fortsatt träning

När du gjort grundövningarna ett tag så behöver du gradvis träna allt mer likt den riktiga kantarellsökssituationen. I början låter du hunden titta på när du placerar ut kantarellerna men så småningom vill du ju att hunden även ska hitta kantareller som den inte sett dig lägga ut. Förbered ett sökområde innan du hämtar hunden och låt sedan hunden söka efter flera kantareller efter varandra. Du kan även träna på att kantarellerna ligger ordentligt dolda under gräs och mossa så att din hund även markerar de kantareller som du själv inte har en chans att upptäcka.

De allra flesta hundar kan lära sig att hitta kantareller på bara några dagars eller veckors träning. Men för att bli en riktigt duktig kantarellsökshund så krävs det mer än så. Hunden behöver bli mer uthållig, klara av att söka i olika väder och miljöer och att också kunna markera på ett tydligt sätt så att du förstår när den har hittat kantareller.

Mina kantarellsökshundar

Den bästa kantarellsökshunden jag tränat upp var min beagle Tage. Han följde med mig som ”visningshund” på en av mina kantarellsökskurser och trots att jag bara visade lite med honom så lärde han sig tillräckligt på en helg för att börja markera vilt växande kantareller i skogen. Min allra första kantarellsökshund var en Tibetansk Spaniel. Hon fick börja träna kantarellsök när hon var 11 år gammal och även det gick alldeles utmärkt. Man KAN verkligen lära gamla hundar att sitta och hon tyckte att det var superkul! Nu håller jag på och lär upp min mammas Bichon Havanais-blandis Fanny och även hon är lättlärd, men inte särskilt uthållig. Hon hittar kantareller om de finns inom några meters avstånd, men vi får väl se om hon blir mer ”användbar” i kantarellskogen så småningom.

Oavsett vilket så är kantarellsök en fantastiskt rolig aktivitet att göra tillsammans. Det stärker relationen och hunden blir mer harmonisk och välmående om den får jobba med sin nos. Så plocka fram kantarellkorgen och lär upp din hund till kantarellsökshund – varmt lycka till!

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hunddagar på Vildmarken Skytte- och Eventcenter

Är du hund- och jaktintresserad? Då får du inte missa de inspirerande och lärorika hunddagarna på Vildmarken Skytte- och Eventcenter den 25 oktober. Goda råd,

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!