Dålig tandhälsa är ett vanligt problem bland svenska hundar – och störst är problemen hos vissa småvuxna raser. Detta visar Karolina Enlunds doktorsavhandling som bygger på en stor enkätstudie riktad till såväl hundägare som personal på djurkliniker.
I ett pressmeddelande från SLU kan man läsa resultaten från doktorsavhandlingen som deras veterinär Karolina Enlund har gjort. Hon har kartlagt hundtandvården i Sverige genom enkätundersökningar riktade till hundägare, veterinärer och djursjukskötare. Nästan 70 000 personer svarade på enkäterna och bland annat framkommer det att tandköttsinflammation och tandlossning är mycket vanligt hos hundar – och att över 80 procent av alla hundar över tre år anses vara drabbade.
Kunskapen bland hundägare om hur man sköter om deras tänder verkar bristfällig. Sjukdomarna innebär en inflammation av vävnaden runt tanden – och de kan så småningom leda till att tänder förloras. Karolina skriver att det bästa sättet att förebygga tandlossning är daglig tandborstning, men att det bara är fyra procent av hundägarna som uppgav att de borstar tänderna på sin hund varje dag.
I avhandlingen framgår också att nästan 40 procent av hundarna har tandsten i någon utsträckning – och att var tionde hundägare inte kände till att deras hund hade tandsten. Enligt avhandlingen hade ägare till raserna mops (71 %), chihuahua (52 %) och yorkshireterrier (50 %) allra svårast. Den vanligaste orsaken var att hunden inte ville samarbeta.
– Vi tror att det behövs mer information och hjälp till hundägare, och mer träning tidigt i hundens liv för att kunna upptäcka eventuella problem i tid, säger Karolina Enlund.